Когато стане дума за безопасно спиране се връщат спомените за

...
Когато стане дума за безопасно спиране се връщат спомените за
Коментари Харесай

Съвети за безопасно спиране на автомобила

Когато стане дума за безвредно прекъсване се връщат спомените за автошколата за някои хора. Но през днешния ден всичко, което в миналото е било преподавано, към този момент не важи. Auto Club Europa (ACE) изяснява какво е в действителност значимо при спешно прекъсване.

Само тези, които карат кола без ABS, би трябвало да употребяват спирачката с изменчиво изпитание, т.е. да провиснал педала няколко пъти и да го натиснат още веднъж. Ако ненадейно се наложи спешно прекъсване, да вземем за пример в случай че дете изтича на улицата, нормално е значимо да натиснете педала допустимо най-бързо, мощно и допустимо най-далеч - до момента в който автомобилът спре изцяло.

В завой или когато е належащо отбягване в случай че автомобилът не реагира на придвижванията на кормилото, той към момента е прекомерно бърз. Единственото нещо, което оказва помощ тук, е да продължите да спирате, до момента в който се понижи задоволително скоростта.

Много хора обаче по-късно интуитивно дърпат кормилото в посоката, в която би трябвало да се движи транспортното им средство, или завъртат кормилото прекалено много. И двете могат да доведат до неконтролируеми реакции на транспортното средство и колата се сервира. Леките придвижвания на кормилното ръководство, а не внезапните, поддържат автомобила постоянен по време на избягващи маневри.

В композиция с внезапното прекъсване обаче сензитивното ръководство не е напълно елементарно. Следователно тази обстановка несъмнено би трябвало да бъде подготвена. Курсовете за образование по сигурност на шофиране, основани на насоките на Германския съвет за пътна сигурност, като тези, предлагани от ACE, са подобаващи за това.

Само тези, които карат трезви, отпочинали, деликатни и не си разрешават да се разсейват, могат да реагират в непредвидени обстановки за към секунда. Следователно транспортното средство продължава да се движи без прекъсване най-малко една секунда преди прекъсване, на процедура от време на време две секунди или даже повече. При 50 км/ч това са най-малко 14 метра - с време за реакция от две секунди даже 28 метра.

Разстоянието изминато до реакцията, добавено към спирачния път, дефинира спирачния път. Докато удвояването на скоростта удвоява и дистанцията за реакция, спирачният път се усилва като квадрат на скоростта. Спирачен път от към 12,5 метра при начална скорост от 50 км/ч се трансформира в спирачен път от 50 метра при скорост от 100 км/ч. Това значи, че спирачният път при 50 км/ч и малко под една секунда разстояние на реакция е към 27 метра. Ако колата спре внезапно от 100 км/ч, това към този момент е към 80 метра.

Ако пътят е влажен или хлъзгав, спирачният път може да бъде доста по-дълъг. За да сте сигурни, че има задоволително време за реакция и прекъсване при спешна обстановка, е значимо да поддържате задоволително безвредно разстояние. Разстоянието до транспортно средство начело нормално би трябвало да е задоволително огромно, с цел да ви разреши да останете зад него, даже в случай че спрете ненадейно.

Колкото по-бързо пътувате, толкоз по-голямо е дистанцията, което би трябвало да оставите до транспортното средство начело. Например отвън града при скорост 100 км/ч би трябвало да се съблюдава отдалеченост от най-малко 50 метра. Заедно с контролирана скорост, оптимална конфигурация на седалката и кормилото, както и положителни и подобаващи гуми, основават най-важните предпоставки за навременно прекъсване.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР