Когато стана известно, че Полша купува близо 1000 танка, повече

...
Когато стана известно, че Полша купува близо 1000 танка, повече
Коментари Харесай

Войната в Украйна ускори действията на Полша за създаване на суперармия

Когато стана известно, че Полша купува близо 1000 танка, повече от 600 единици артилерия и десетки бойни самолети от Южна Корея, на напред във времето излязоха две неща: първо, Варшава бърза да подмени оборудването, дарено на Украйна, с цел да помогне на Киев да се бори с съветската инвазия, и, второ, страната бърза да модернизира и развие армията си.

По силата на това съглашение със Сеул Варшава ще закупи 980 танка, основани на южнокорейския модел K2, 648 самоходни бронирани гаубици K9 и 48 изтребителя FA-50, сподели министерство на защитата, представено от Си Ен Ен. Първите 180 танка K2, създадени от Hyundai Rotem и оборудвани с автоматизирано зареждащи се 120 мм оръдия, се чака да дойдат тази година, а производството на 800 осъвременени танка ще стартира през 2026 година в Полша, обявиха от министерството.

Първите 48 гаубици K9, създадени от Hanwha Defense, също се чака да дойдат тази година, като доставката на втора партида от 600 би трябвало да стартира през 2024 година. От 2026 година те ще се създават в Полша, сподели министерството.

Коментарите на ведомството идват откакто на 22 юли министърът на защитата Мариуш Блашчак написа в Туитър, че договорката " доста ще увеличи сигурността на Полша и силата на полската войска “.

Пенсионираният южнокорейски военачалник Чун Ин-бум оцени, че договорката с Полша е най-големият контракт на Сеул за експорт на оръжия до момента, уточни Си Ен Ен.

Всъщност войната в Украйна усили геополитическите залози и докара до ускорение на дейностите на Полша за модернизиране, развиване и уедряване на въоръжените ѝ сили.

 Войната в Украйна форсира дейностите на Полша за основаване на суперармия - 2

Агенцията за интернационална търговия към министерството на търговията на Съединени американски щати явно следи от близко развиването на полската войска, защото установи: " Промените се случват във всички области на защитата на Полша, в това число структурата на силите и персоналния състав, стратегиите за образование, доктрините и процедурите за сигурност. Плановете за рационализация включват възстановяване на капацитета/мобилността на войските и системите за противовъздушна защита, както и по-нататъшно развиване на професионалната войска. Полша е отпред на страните от някогашния Източен блок във връзка с трансформацията на оборудването от руската ера към съвременни платформи на НАТО. Общата стойност на проекта за рационализация за интервала 2020-2035 година се прави оценка на 133 милиарда $. “

Очевидно рецесията с Украйна докара до това, че Полша преодоля съществуващото в огромна част от Европа разбиране, че стандартната война е нещо от предишното, разяснява „ Политико “. И Варшава построява това, което е на път да я трансформира в страната от Евросъюза с най-мощните сухопътни войски. Не инцидентно полският министър председател Матеуш Моравецки сподели в навечерието на националния празник на страната си: „ Полската войска би трябвало да е толкоз мощна, че да не ѝ се постанова да се бие единствено заради силата си “.

Неизбежно темповете и решителността на развиването на полската войска провокират съпоставения с развиването на немските въоръжени сили. Докато в Берлин не престават разискванията по какъв начин да бъдат изхарчени обещаните от канцлера Олаф Шолц 100 милиарда евро за защита, Полша към този момент прави обилни стъпки. Варшава съобщи, че ще усили разноските си за защита от сегашните 2,4% от Брутният вътрешен продукт на 5 %. А Германия, която предходната година похарчи 1,5% от своя Брутният вътрешен продукт за защита, към момента разисква по какъв начин и по кое време ще може да реализира задачата от 2%, избрана на срещата на върха на НАТО през 2014 година

Полша си сложи за цел до 2035 година армията ѝ да наброява 300 000 души (днес числеността ѝ е 155 000).

В същото време към този момент остава без отговор въпросът дали военната мощност на Полша ще се трансформира в политическо въздействие на Варшава в Европа.

На везните ще бъдат сложени, от една страна, обвиняванията на Брюксел, че Варшава не зачита върховенството на закона и демократичните правила. От другата обаче – и то на фона на неприятната изненада в Украйна – ще застане отбранителния потенциал и способността за гарантиране на сигурност. И поражда въпросът кое ще бъде оценено като по-жизненоважно: демокрацията или сигурността.

За отбелязване е, че въпреки и да подразни Вашингтон със договорката си със Сеул, Варшава купува много оръжия и от Съединени американски щати - страната подписа договорка за пазаруване на оръжия на стойност 4,9 милиарда евро със Съединени американски щати, включваща доставката на 250 танка „ Ейбрамс “. Нейните военновъздушни сили са оборудвани с американски изтребители Ф-16 и през 2020 година Варшава подписа договорка за 4,6 милиарда $ за 32 изтребителя Ф-35. Но фокусът на неотдавнашните ѝ военни разноски беше Южна Корея, с която Полша подписа редица покупко-продажби за закупуване на танкове, самолети и други оръжия.

Досега Полша е поръчала от Сеул оръжия на стойност сред 10 и 12 милиарда $, сподели Мариуш Сиелма, редактор и анализатор в „ Нова Техника войскова “, уеб страница за вести и разбори на военните технологии.

Сделките включват 180 танка K2 Black Panther, 200 гаубици K9 Thunder, 48 леки щурмови самолета FA-50 и 218 ракетни установки K239 Chunmoo. Това е единствено употребяваното съоръжение. само че Полша има вкус и за нови оръжия.

В допълнение към незабавните доставки, корейците се чака да доставят общо 1000 танка K2 и 600 гаубици K9 доникъде, най-късно до края на актуалното десетилетие.

Покупките от Южна Корея не може да са по усета и на френския президент Еманюел Макрон и неговите фантазии за " стратегическа автономност ", в която той си показва Европа, способна да се пази с създадени на континента (най-вероятно френски) оръжия.

Дружбата си е дружба, само че оръжията костват пари, заради което Съединени американски щати и Франция не може да не скърцат със зъби пред обстоятелството, че южнокорейските отбранителни компании Hyundai Rotem, Korea Aerospace Industries и Hanwha Defense чакат да изнесат оръжия за до 14,5 милиарда $ за Полша, разяснява " Дифенс нюз “.

Желанието на Полша да реализира военна мощност и по-голяма геополитическа тежест отива отвън упоритостите за стандартна военна мощност. В началото на октомври президентът Анджей Дуда даде да се разбере, че Полша е отворена за разполагането на нуклеарни оръжия на своя територия и е разискала концепцията със Съединени американски щати, заяви " Ноутс фром Поланд “. В изявление за " Газета виборча “ президентът беше запитан за концепцията за " нуклеарно шерване “ - система в НАТО, в границите на която страните от пакта, които нямат лични нуклеарни оръжия, одобряват такива от страни, които имат. На този въпрос Дуда отговори: “Винаги има евентуална опция да участваме в програмата за шерване на нуклеарни оръжия. Разговаряхме с американските водачи за това дали Съединените щати обмислят такава опция. Въпросът е отворен. “

В този дух се изрече и водачът на ръководещата партия Право и правдивост Ярослав Качински, който през октомври съобщи пред „ Полские радио “, че присъединението на Полша към програмата за шерване на нуклеарни оръжия " би било нещо доста положително " и той " изцяло го поддържа ". Все отново напролет Качински съобщи, че " би желал Полша да има нуклеарно оръжие ", само че призна, че " тази концепция е нереалистична ".

Въпреки гигантската договорка с Южна Корея, дейностите на Полша към основаване на мощна войска се радват на възторженостти от страна на Вашингтон. В края на октомври Държавният департамент установи: „ Полша е мощен съдружник в НАТО от присъединението си към Алианса през 1999 година и е опора на сигурността на източния фланг. Полша се ангажира да споделя тежестта и извършва уговорките си към решението от Уелс да изразходва два % от своя БВП (БВП) за защита и да влага 20 % от своя бюджет за защита в главно съоръжение. През март 2022 година полското държавно управление одобри ново законодателство, което задължава Полша да изразходва три % от Брутният вътрешен продукт за защита от 2023 година и предложи удвояване на размера на полските въоръжени сили до 2030 година

Полша е основен стратегически съдружник в Централна Европа и си сътрудничи със Съединените щати на интернационалните конгреси за поощряване на стабилността и сигурността в района и отвън него. По продължение на източния фланг на НАТО Русия продължава да взе участие в чести злонамерени въздействия и хибридни действия, в това число кибернетични, и употребява други нетрадиционни тактики, с цел да подкопае нашата групова сигурност. Противодействието на хибридните закани и самодейното повишение на устойчивостта на основна инфраструктура и сериозни браншове е главен приоритет на Алианса.

Заедно Съединените щати и Полша поддържат предна позиция, с цел да пазят Алианса и да се опълчват на Русия, която продължава да подкопава учредения на правила интернационален ред. Съединените щати управляват засилената бойна група за предно наличие (eFP) в Полша и разполагат ротационен военен екип от бронирана бригада в границите на интервенция Atlantic Resolve, финансирана посредством Европейската самодейност за въздържане. В момента почти 10 000 американски чиновници са на ротационен принцип в Полша. “ И със удовлетворение напомня, че на 12 септември Полша публично изиска 96 бойни хеликоптера AH-64E Apache - договорка на стойност над 7 милиарда $, която – в случай че бъде подписана - ще трансформира Полша във втория по величина консуматор на Apache в света след Съединени американски щати.

Войната в Украйна ще завърши по един или различен метод. И с съображение поражда въпросът защо ще може да бъде употребена мощната полска войска при отсъствието на директни закани за сигурността на Стария континент?

Източник: Българска телеграфна агенция, Факти.бг


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР