Когато слухът на кучето започне да отслабва, менталните му умения

...
Когато слухът на кучето започне да отслабва, менталните му умения
Коментари Харесай

Когато слухът на възрастните кучета започва да отслабва, рискът от деменция се увеличава

Когато слухът на кучето стартира да отслабва, менталните му умения също стартират да изчезват, откри ново проучване..

Учени са изследвали връзката сред загубата на слуха и деменцията при възрастни кучета. Резултатите хвърлят светлина върху методите, по които загубата на сетива въздейства върху когнитивните качества на кучетата и ще подобрят терапиите за възрастни кучета.

" Знаем, че при хората свързаната с възрастта загуба на слуха визира към една трета от хората над 65 години ”, сподели една от авторките на проучването, доктор Наташа Олби, учител в учебното заведение по ветеринарна медицина към университета на Северна Каролина в Съединени американски щати. 

" Знаем също, че когнитивният спад е към 30 до 40 на 100 по-бърз при хора със загуба на слуха поради възрастта и че загубата на слуха способства доста повече за риска от деменция спрямо други фактори като затлъстяване и високо кръвно. Не знаехме обаче дали същото се отнася и за кучетата ”, сподели Олби в прессъобщение на университета.

За задачите на проучването тя и екипът й са изследвали 39 възрастни кучета. Установено било, че приблизително кучетата без проблем  чуват тонове от 50 децибела, добавя Българска телеграфна агенция. От изследваните кучета 19 чували при 50 децибела (звук от безшумно работещ хладилник), 12 - при 70 децибела (шум от съдомиялна машина) и осем – при 90 децибела (почти сравнимо със звука от излитащ самолет). Кучетата били на възраст 12-14 години. Оказало се също, че при кучетата с по-влошен слух резултатите, измерващи жизнеспособност и взаимоотношение със стопаните доста понижават.

Изследването е оповестено в  Journal of Veterinary Internal Medicine.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР