Когато си поставил рекорд и си влязъл в Книгата на

...
Когато си поставил рекорд и си влязъл в Книгата на
Коментари Харесай

Доказах, че невъзможното е само дума. Теодор Цветков, който постави рекорд със 71 часа плуване 

Когато си сложил връх и си влезнал в Книгата на Гинес, само че това не стига, не ти остава нищо друго, с изключение на да постигнеш още един. Това потвърди 27-годишен българин, който сложи нов международен връх по плуване без спиране в продължение на 71 часа. 27-годишният Теодор Цветков от Русе даже планираше да плува 72 часа, само че поради стихия лекарите решиха, че би трябвало да излезе от езерото в Лесопарка "Липник " край Русе.

Преди 4 години известният с благотворителните си дела състезател сложи връх на Гинес, откакто преплува 10 км с една ръка за 5 часа и 13 минути. Тогава той поддържа самодейност за създаване на плувен комплекс за хора с увреждания.

"Става последователно и мъчно, само че е допустимо ", уверен е младият плувец след огромния си триумф.

Казва, че същинската битка стартира някъде след 30-ия час плуване - мраз, отмалялост, рецесии поради безсънието, крампи, само че все пак е съумял.

"Успях да подобря и слага връх на Гинес. Но не това е най-важното. Успях да преборя себе си, да потвърдя, че пред човешкото тяло и пред душeвността волята побеждава и стои най-отгоре в йерархията. Благодаря за цялата поддръжка! Вярвам, че най-хубавото следва. Способностите са надминати. Бяха невероятни 71 часа. Не се предадох нито за момент! Защото вярата ми е непоклатима! ", сподели разчувствуван той след сполучливото плуване.

Теодор описа, че тренировките са били доста сложни - в последните два месеца е плувал всеки ден по 5 часа, а неговите рехабилитатори са съумели да стабилизират положението му, откакто е имал физически проблеми.
 Преди да влезе във водата за огромния маратон
По време на плуването на всеки 30 минути той е приемал въглехидрати и затоплени електролити. Хранил се е на 12 часа със прекъсване единствено за 10 секунди - с шепа ориз.

След постигането на върха Теодор описа, че първите 7 часа и последните две нощи са били най-трудни, само че с помощта на положителната си подготовка и на екипа си е съумял да преодолее това тестване.

"Имаше няколко момента, в които замръзнах, по-скоро получих конвулсии от свръхнатоварването ", сподели той пред Българска национална телевизия.

Приятелите му от клуба по кану-каяк обаче са непрестанно с лодките до него и наблюдават по какъв начин се усеща.

"Бяхме 5-6 индивида каякарите, сменяхме се понякога, само че той надъхва всички нас, както и ние него ", описа Мартин Церик .

"През цялото време се държа добре, имахме няколко моменти, в които всички се уплашихме за него, само че успяхме да ги преодолеем ", добави Венцислав Коев.

Проливният дъжд, който се изля в последните 4 часа от плувния маратон, обаче не разрешават на Теодор да плува набелязаните 72 часа.

"Тогава е безусловно неразрешено - по време на гръмотевична стихия, каквато се изви тук, да има хора във воден басейн, тъй като те стават обект на светкавици и може да има съдбовен свършек. Той направи 71 часа, което е неповторимо ", сподели доктор Христо Метев - експерт по белодробни болести.

Основните проблеми, с които е трябвало да се оправи екипът, са били хипотермията и това Теодор да остане безсънен три денонощия.

"Той мина функционални проучвания. С проф. Груев - прочут наш състезателен кардиолог, му беше направено натоварване, с цел да проверим дали в действителност можем да го пуснем в това предизвикателство. Направихме му и редица генетични проучвания, с цел да преценим най-правилно добавките, които да му даваме. Той е извънредно порядъчен и аз му се удивлявам ", добави доктор Силвия Паскалева - състезателен доктор и диетолог.

Сега, до момента в който се възвърне, Теодор остава под лекарско наблюдаване. Духът обаче е по-силен от всеки път:

"Доказах, че невъзможното е единствено дума и всичко може да стане допустимо. Постигнахме го, мисля още на 68-мия час, успяхме да го подобрим, само че най-важната цел в никакъв случай не са били върховете, постоянно е било да въодушевяваме младите, спортът да се развива и да има бъдеще за идващите генерации ".
 Бабата на Теодор го прегръща горда и щастлива след огромния триумф
Теодор Цветков е приключил спортното учебно заведение в Русе с кану-каяк. След това "Аграрно инженерство " в Русенския университет и в този момент отново учи - "Управление на институциите за обществена работа " в Софийския университет. Вече повече от година работи в Превантивно-информационния център към общинския съвет. Затова и в Община-Русе доста се гордеят с него.

А под фотосите и видеокадрите от плувния му връх в обществените мрежи, където доста хора следяха с интерес, в този момент неговите съграждани пишат възторжено: "Браво, момче, необикновен си! Ти си нашата горделивост! Ти си нашият воин! Респект за силата и духа! Би било хубаво да има повече хора като теб!... ".
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР