Когато седмокласник пропусне изпитите от националното външно оценяване (НВО) поради

...
Когато седмокласник пропусне изпитите от националното външно оценяване (НВО) поради
Коментари Харесай

Резултати от олимпиади заменят изпитите в VII клас в извънредни случаи

Когато седмокласник пропусне изпитите от националното външно оценяване (НВО) заради тежък здравословен проблем, настъпил в последния миг, той ще може да взе участие в класирането за гимназиите с резултатите си от регионалния или националния кръг на олимпиадите по български език и литература и по математика. За учениците, които не са взели участие в олимпиади, ще важи в този момент съществуващият ред - ще се взимат поради единствено оценките от свидетелството за главно обучение, без точки от НВО.

Такава смяна предлага Министерството на образованието и науката (МОН) в Наредбата за организация на дейностите в учебното обучение. Документът е в развой на публично разискване до 22 август 2022 година
Всяка година в дните на националното външно оценяване в VII клас има единични случаи на възпитаници, чието здравословно положение не разрешава да се явят на изпитите.

В средата на юни т.г. да вземем за пример две деца пропуснаха единия или и двата изпита заради непреодолими аргументи - едното беше оперирано по неотложност, а другото беше под домашна карантина поради заразно заболяване.

С измененията МОН желае да даде опция при такива изключителни обстановки седмокласниците, които преди този момент са потвърдили своите познания в олимпиади, да вземат участие в класирането за VIII клас наедно със своите съученици.

В тези случаи балът ще се образува, като вместо резултата от изпита от националното външно оценяване се употребява по-високият от резултатите от регионалния или от националния кръг на олимпиадата по съответния образователен предмет.

Резултатът ще се регистрира в точки, изчислени като % от оптималния брой точки за съответното съревнование. В момента единствено учениците, класирани на първите три места на тези олимпиади, имат право да употребяват резултатите си от надпреварите вместо тези от изпитите.

При възникването на изключителни условия, свързани със здравето на детето, родителите би трябвало неотложно да уведомят началника на районното ръководство на образованието (РУО) и не по-късно от три дни след датата на пропуснатия изпит да показват в РУО документи от болница или от Регионалната здравна ревизия, които потвърждават невъзможността на ученика да постави изпита.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР