Когато се възпроизвежда бавна музика, средната покупка е била с

...
Когато се възпроизвежда бавна музика, средната покупка е била с
Коментари Харесай

Как музиката в магазините манипулира съзнанието?

Когато се възпроизвежда мудна музика, междинната покупка е била с 38% по-висока, в сравнение с когато се пуска бърза музика

"Музиката е същинската универсална човешка тирада “, споделя немският композитор Карл Мария Вебер през XVIII век. Наистина, вярно подбраната музика може да каже доста на потребителя и да го насърчи доста, написа

Западните откриватели още през 70-те години на предишния век потвърдиха, че според от темпото и стила на мелодията, в 80% от случаите, скоростта на придвижване на клиентите по рафтовете, времето, което прекарват в магазина, и броя на закупените артикули се трансформират.

Когато се възпроизвежда мудна музика, междинната покупка е била с 38% по-висока, в сравнение с когато се пуска бърза музика. Но в кафенето бързата музика принуждава посетителите да поръчват по-често питиета.

За първи път терминът "функционална музика " - профилиран музикален звуков декор за разнообразни търговски формати - прозвуча в средата на ХХ век в Съединени американски щати. Тогава Muzak Ltd се трансформира в главен снабдител на музикален материал за американските супермаркети, които бяха изчерпали всички благоприятни условия за увеличение на оборота в комерсиалните вериги с всички общоприети средства. Музиката способства за увеличение на оборота с 46%.

Основната цел на музиката в комерсиалните вериги е да сътвори удобна атмосфера, въодушевление на оптимално влечение към продукта. Отлична илюстрация на тази аксиома е правилото, употребен в магазините на Nike. Във всеки тематичен павилион на магазина се чуват звуци, присъщи за избран спорт: звуци на баскетболни топки, удар на тенис ракети, плисване на вода в басейна. Всеки тон оказва помощ за продажбата на съответна група артикули и като цяло основава един тип симфония на огромния спорт.

Принципът, употребен в музикалната политика на Nike, е добър вид за марковите магазини. Целта на музиката в тях е да сътвори свръхнаситена атмосфера и да разкрие на посетителя всички аспекти на чувствата, свързани с марката. Музика, дизайн, осветяване, аромати, образни детайли основават чувство за света на марката.

Какъв е верният тип музика?

Експертите по аудио брандинг считат, че най-хубавата функционална музика е тази, която посетителят не помни при излизане от магазина. Това включва джаз, лека инструментална музика, рационално редуваща се с англоезични шлагери или национални шлагери.

Необичайният звуков детайл може да способства за запомнянето на магазина от купувача.

Музиката би трябвало да е подобаваща

Установено е, че по-бавната инструментална музика способства за това, че посетителят прекарва приблизително 17% повече време в магазина и харчи към 38% повече пари, в сравнение с в случай че звучи по-динамична музика.

Това предписание не важи за спортните магазини. Тук посетителят би трябвало да бъде удовлетворен от ритмична, енергична музика, която може да сътвори подтик за закупуване освен на стоките, за които е пристигнал, само че и на тези, които ги съпровождат.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР