Когато се увеличават разходите за парно и ток, има голяма

...
Когато се увеличават разходите за парно и ток, има голяма
Коментари Харесай

Ще се вдигат ли наемите на студентските общежития?

Когато се усилват разноските за парно и ток, има огромна възможност това да се отрази и върху студентската общественост – в частност за семестриалните такси.

Това сподели пред БНР Даниел Парушев, ръководител на Националното посланичество на студентските препоръки.
По думите му студентите към този момент са усетили това – в заплащането на наеми и на режийни разноски.
Парушев акцентира, че за октомври, ноември и декември 2021 г. студентите още не са получили компенсацията от близо 40 лв., която за януари, февруари, март и април ги е подкрепила.

„ До края на тази образователна година няма да бъдат увеличавани наемите, в по-голямата част от висшите учебни заведения “, увери той след извършени диалози с представители на студентската общественост от разнообразни ВУЗ-ове.

Допълнителните средства за храноден и леглоден, за които студентите са упорствали при актуализацията на бюджета, са записани в разпореждане на Министерския съвет, което съгласно Парушев ще спомогне да не се качат наемите. Средно наемът излиза сред 60 и 80 лв..
„ С тази финансова инжекция сред първо и второ четене се надявам, че наемите няма да бъдат увеличени освен за календарната година, а за самата образователна година. “
Тази година ползата към студентските общежития е огромен – над 40 000 студенти са подали молба. Миналата година са били 30 000.

„ И това е на първо класиране. На второ може да има доста повече, тъй като има хора, които са изтървали периодите и не са си подали молбите. Много от сътрудниците, сред 5 000 и 10 000 индивида въобще не са подали такова заявление и тепърва схващат, че нямат дом. “
У нас има към 140 студентски общежития. От тях към 100 са в обичайно положение, а другите 40 – в окаяно, стана ясно от думите на Парушев.
Според него базата се е трансформирала драстично с отпуснатите преди две години средства за поправки, само че помощта от страната би трябвало да продължи.
„ Една втора от сътрудниците живеят в столицата. Другите общежития са в страната. “
Предстои да бъде подложен и въпросът за увеличаване на стипендиите, уточни Даниел Парушев в предаването „ Преди всички “.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР