Когато се търсят признаци на живот на Марс, трябва да

...
Когато се търсят признаци на живот на Марс, трябва да
Коментари Харесай

Учените предупреждават за фалшиви вкаменелости на Марс

Когато се търсят признаци на живот на Марс, би трябвало да се внимава за „ подправени вкаменелости “, които може да са в обилие на Червената планета. Това предизвестяват учени в ново изследване, оповестено в Journal of the Geological Society.

Една от главните цели на задачата на марсохода " Пърсъвиарънс " (Perseverance) е да търси признаци на античен микробен живот на прашната и суха планета - дребни микрофосили, които биха били доказателство, че Марс в миналото е бил населен.

Това в действителност би било поразително, необикновено изобретение - само че новият документ приканва за нерешителност при тълкуването на това, което откриваме, както в този момент, по този начин и на бъдещите сходни задачи.

Според астробиолога Шон Макмеън от Университета в Единбург и геобиолога Джули Космидис от Оксфордския университе, Англия, учените ще би трябвало да наблюдават за небиологични минерални отлагания, които доста наподобяват на вкаменелости.

Снимка Архив: ЕРА/БГНЕС  Учените предизвестяват за

В нов документ двамата обрисуват десетки небиологични или абиотични процеси, които могат да създават псевдофосили - структури, които наподобяват като вкаменелости на микроскопични организми като тези, които може би в миналото са съществували на Марс, написа уеб сайтът Science Alert.

„ На някакъв стадий марсоходът съвсем сигурно ще откри нещо, което доста наподобява на вкаменелости, тъй че да можем решително да ги отличим от структури и субстанции, получени посредством химични реакции, е доста значимо “, разяснява Макмеън.

" За всеки тип вкаменелости има най-малко един небиологичен развой, който основава доста сходни структури, тъй че има действителна потребност да подобрим познанията си за това по какъв начин се образуват. "

Това разбиране не е доста изненадващо. Марс от дълго време e терен за парейдолии и конспирации. Достатъчно е да се забележи някой " необичайно познатo " изглеждащ камък и вълненията стартират не са единствено измежду таблоидите и последователите на тайните теории – учените също не са ваксинирани против фантазиите за Марс. Може би си спомняте, че миколози смятаха, че може да са разкрили гъби на Марс или ентомолога, който смяташе, че е разкрил буболечки и други животинки.

Следователно микрофосилите могат да основат много проблеми. Дори тук, на Земята, е мъчно да се дефинира разликата сред в действителност остарели скали и вкаменелости на антични микроби.

Но в случай че се направи разбор на всевъзможни евентуални микрофосили на Марс като се знаят процесите, които могат да произведат псевдофосили, шансът да се интерпретира по-точно видяното, се покачва.

Много физически процеси, свързани с изветряне и отсрочване на седиментни пластове, могат да произведат скали, които наподобяват злокобно като вкаменелости.

Друг механизъм е химическата градина, в която смесването на химикали може да сътвори структури, които наподобяват биологични. Много разнообразни типове минерали, които комбинирайки се могат да произведат псевдофосили, известни като биоморфи, които наподобяват поразително биологични.

Ето и образец за псевдофосили, създадени от химически градини.
Снимка: McMahon & Cosmidis, J. Geol. Soc., 2021  Учените предизвестяват за

Дори текстурите в скалата могат да наподобяват биологични, защото организмите могат да гравират модели или дупки в камък. И изотопните съотношения на разнообразни детайли могат да наподобяват сходни на изотопните съотношения в биологичния подтекст.

Тъй като не знаем какъв тип живот би могъл да се появи на Марс – той може да е много друг от живота тук на Земята – и защото, както означават Макмехън и Космидис, евентуално има доста незнайни процеси, които могат да произведат псевдофосили, биолозите, които търсят животът на Марс, в действителност ще би трябвало да са доста деликатни.
Снимка: McMahon & Cosmidis, J. Geol. Soc., 2021  Учените предизвестяват за Снимка: McMahon & Cosmidis, J. Geol. Soc., 2021  Учените предизвестяват за

Изследователите също по този начин означават, че повече работа, може би даже изпробване, върху химията и физиката на Марс може да разкрие някои от тези незнайни процеси и да хвърли повече светлина върху това по какъв начин могат да се създават такива формирания. Тази даже може да ни помогне да разберем по-добре скалите и вкаменелостите на Земята.

„ Бяхме заблудени от процеси, имитиращи живота в предишното “, разяснява Космидис.

„ В доста случаи обекти, които изглеждаха като изкопаеми микроби, бяха разказани в антични скали на Земята и даже в астероиди от Марс, само че след по-задълбочено проучване се оказа, че имат небиологичен генезис. Тази публикация е предупредителна, в нея призоваваме за по-нататъшни проучвания на процеси, имитиращи живот в подтекста на Марс, тъй че да избегнем попадането в едни и същи клопки още веднъж и още веднъж. "
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР