Когато се разхлабват мерки трябва да се казва и какви

...
Когато се разхлабват мерки трябва да се казва и какви
Коментари Харесай

Ген. Мутафчийски: Когато се разхлабват мерки, трябва да се казва и какви ще са последиците

Когато се разхлабват ограничения би трябвало да се споделя и какви ще са последствията, съобщи на постоянния утринен брифингфпредседателят на оперативния спешен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.
Той разяснява, че причините на оперативния щаб против отхлабването на ограниченията са напълно справедливи.
„ Ако в началото България се движеше в едно плато, по-късно имаше един минипик при започване на април, последван от спад, то от Цветница насам ясно се следи растеж на заболелите “, съобщи той.
„ Струпването на хора постоянно води до повишение на заплахата от разпространяване на ковид. Когато се разхлабват ограниченията, би трябвало да се споделя какви ще са последствията. Когато хората излязат в парковете, нещата ще се влошат “, сподели ген. Мутафчийски.
Той съпостави обстановката в България и Гърция. В нашата южна съседка, където имаше затваряне за едно денонощие, има 11 нови случая. В България, където имаме по-либерален режим на контактуване, имаме растеж.
Ген. Мутафчийски напомни проучване на Харвард, което дава прогноза по какъв начин ще се живее в бъдеще с ковид – ще има пикове и спадове на заболяването.
„ Най-вероятно ще се наложи да живеем по този метод, до момента в който не се откри надеждна ваксина и лекарство. Животът не може да спре. Всяко отхлабване на ограниченията ще докара до увеличение на заболяването. Важно е държавните управления да могат да дадат заден ход и да вкарат ограничавания, до момента в който спадне още веднъж заболяването “, съобщи той.
Според него, за момента няма опасност за бюджета на НЗОК поради развиването на заболяването и напомни, че щабът няма никакъв бюджет.
По отношение на лечението на заболели с хидроксихлорина и азитромицин, военачалник Мутафчийски съобщи, че тези лекарства имат странични резултати, изключително изразени за сърдечния темп, което може да докара до гибел. Болните, които се лекуват с тях, се следят в лечебните заведения. Тези препарати не могат да се употребяват в домашни условия. Ползите и вредите са 50 на 50.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР