Когато се потите от силното къри, чудили ли сте се

...
Когато се потите от силното къри, чудили ли сте се
Коментари Харесай

Защо чушките лютят?

Когато се потите от мощното къри, чудили ли сте се какво го прави толкоз люто? Краткият отговор е капсаицин. Дългият отговор е повече от една хапка:

(CH3)2CHCH=CH(CH2)4CONHCH2C6H3–4–(OH)–3–(OCH3).

Рецепторите в устата и гърлото могат да открият и даже и напълно дребните количества капсаицин: единствено 10 елементи на милион са задоволителни, с цел да провокират познатото чувство за парене на езика.

Капсаицинът разрешава голям брой калциеви йони да навлязат в клетките. Това задейства рецепторите за болежка и преди да се усетите, сте протегнали ръка за чаша вода. Последното обаче не е от изгода, тъй като капсаицинът не е разтворим в студена вода.

Капсаицинът и някои сходни химически субстанции, наречени капсаициноиди, принадлежат към фамилията на ванилоидите; създават се в лютите чушки като вторични метаболити, евентуално като предпазен механизъм против избрани животни и гъби. Чистият капсаицин е безцветно и хидрофобно вещество с изострен аромат.

Капсаицинът се намира в най-големи количества в плацентната тъкан на лютите чушки – ципите във вътрешността им, за които се крепят семената, и в по-малка степен в месестата част на чушките. Самите семена не съдържат никакъв капсаицин.

Семената на растенията от род Capsicum се популяризират в природата най-вече от птици, защото те не усещат лютото за разлика от бозайниците. Освен това семената минават през храносмилателната система на птиците, без да бъдат повредени, до момента в който бозайниците могат да ги сдъвчат със зъбите си. Смята се, че естественият отбор е довел до повишение производството на капсаицин у лютите чушки като механизъм, предотвратяващ потреблението им от животни, които не спомагат за възпроизвеждането на растението. Има някои доказателства, че капсаицинът може да се е развил и като противогъбичен сътрудник: патогенът по гъбите Fusarium, който поразява дивите люти чушки, не понася капсаицин, а това лимитира вредите, нанасяни от него на семената на чушките.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР