Когато се ограничи преработката на петрол и спре вноса на

...
Когато се ограничи преработката на петрол и спре вноса на
Коментари Харесай

Явор Куюмджиев: След 1-ви март цената на масовите горива ще бъде малко над 3 лева 

Когато се ограничи преработката на нефт и спре вноса на съветски подобен през март дефинитивно, цената на дизела и бензина ще се усили и ще стигне до междинните европейски равнища - към 1,60 евро - 3-3,20 лв.. Това разяснява в предаването " България, Европа и светът на фокус " на Радио " Фокус " енергийният специалист Явор Куюмджиев.

По думите му макар че няма логичност да се стигне до пагубни сюжети, той въпреки всичко предизвести, че страната няма принадлежности, с които да повлияе на стресови обстановки на пазара: " Чисто по закон и теоретично, страната би трябвало да разполага със ресурси за три месеца ползване на главните типове горива, които би трябвало да се ръководят от Държавна организация “Държавен запас ", само че това е единствено на хартия, тъй като страната няма хранилища, в които да ги държи тези горива. Обикновено се заплаща на митнически хранилища да ги съхраняват, тъй като в България складовете нямат задоволително потенциал ", означи специалистът и добави, че в случай че се наложи да бъдат изтеглени запасите от “Държавния запас ", следва да забележим дали в действителност са там и напомни случаи от предишното.

" В предишното имаше случаи, в които при инспекции на наличните горива, се оказа, че не е тъкмо такава обстановката, в смисъл - няма ги. Да се надяваме, че сега не е по този начин. Но даже и да са цялостни складовете, това е за три месеца. Ако стане по-голяма дълга рецесия, няма решение ".

Според Куюмджиев по-голям е рискът, в случай че бъде лимитирана активността на рафинерията, тъй като може да спадне размерът на създаденото и обработено гориво в 2024 година: " По този метод да понижат приходите в хазната през 2024 година Но това е резултат на дейностите, които се подхващат против рафинерията ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР