Когато се нуждаете от енергия, само ни позвънете, каза през

...
Когато се нуждаете от енергия, само ни позвънете, каза през
Коментари Харесай

Защо Полша започна да внася въглища и газ от САЩ

Когато се нуждаете от сила, единствено ни позвънете ", сподели през август президентът Доналд Тръмп при визитата си в Полша. С наближаването на зимата управляващите във Варшава отвръщат на тази покана.

Държавната компания за търговия с въглища Weglokoks всеки миг ще получи първите доставки на американски въглища, а в идващите 7 месеца се чакат най-малко още три колета, поръчани от държавни и частни купувачи, споделя Reuters. Това става в миг, когато Европа поставя старания да понижи зависимостта си от изкопаеми горива, а Полша дава обещание до края на годината да ратифицира (последна в ЕС) парижкото съглашение за климата.

Използването на въглища способства за над 40% от световните излъчвания на въглероден диоксид.

Компенсиране на недостига

Чрез договорите с американците управляващите във Варшава разчитат да компенсират спада в добивите на националния въгледобивен колос PGG и да спазят предизборното с заричане да създадат страната " енергийно самодостатъчна ". В Съединени американски щати са удовлетворени, че има къде да изнасят, тъй като локални производители на сила от ден на ден минават към по-евтини и по-чисти други възможности.

Енергийният министър Кшищоф Чоржевски отхвърля да уточни съответни размери на доставките от Съединени американски щати, а PGG, даваща съвсем 60% от добива на сила в страната, още не е разгласила данните си за 2017 година Източници от енергийния бранш споделят на Reuters, че PGG няма да добие към 4-5 милиона от обещаните за тази година 32 милиона тона въглища. Миналата година в страната бяха изкопани 57.2 милиона тона, а единствено фирмите от групата на PGG добиха 33.5 млн. тона. Прогнозите са, че в годините напред добивът ще понижава.

С 500% е нарастването на импорт на въглища от Съединени американски щати за първото полугодие на 2017г.

Поръчката на държавната Weglokoks към този момент се разтоварва от кораба Navios Helios в пристанището на Гданск. Тя е дребна - едвам 73 616 тона, идващи от Балтимор, само че пратката се възприема като знак за това, което следва. През първото полугодие на 2017г. вносът на американски въглища се е нараснал с повече от 500%, сочат данни на организацията за енергийна информация на Съединени американски щати.

Това си има цена - анализатори предвиждат целият импорт на Полша да е сред 8 и 10 милиона тона в миг, когато на европейския пазар цените са към 85 $ за звук. Това е малко под нй-високото до момента равнище от юни 2013г., а главната причина е търсенето на въглища от Китай.

 Внос в Полша на американски въглища (в хиляди тона, данните са по тримесечия)
Внос в Полша на американски въглища (в хиляди тона, данните са по тримесечия)

Първи контракт за газ от Съединени американски щати

Тази седмица полската енергийна компания PGNiG подписа контракт за първи доставки на полутечен природен газ от Съединени американски щати. В известието на компанията се показва, че концепцията е това да стане опция на купуваната суровина от Русия. Споразумението със Centrical LNG е със период от пет години, а цената не се оповестява.

Голяма част от втечнения природен газ ще бъде предопределена за пазара в Полша и други страни от Централна Европа за да се увеличи енергийната сигурност на този регион, на който исторически е доминирал съветският газ, прецизира ръководителят на управителния съвет на компанията Пьотр Возняк.

Доставките ще стават от американския терминал Сабайн Пас в град Порт Артур, щата Тексас, на крайбрежието на Мексиканския залив, и ще се одобряват на терминала в полския пристанищен град Швиноуйшче.

Откакто пристигна на власт, държавното управление на Беата Шидло е в спор с институции и страни в Европейски Съюз по серия въпроси, в това число по спазването на екологичните стандарти. Следващата климатична среща на Организация на обединените нации на върха ще се организира следващата година в Катовице - един от най-замърсените градове в Европа, център на въгледобивния регион Силезия (родно място на Шидло). Тук са и главните офиси на компанията PGG.

Строят се 3 нови централи

Правителството на " Право и правдивост " може да наподобява по-близо до позициите на Доналд Тръмп за климатичното Парижко съглашение.

 Най-големите консуматори на въглища в света (в милиарда тона през 2014г.).
Най-големите консуматори на въглища в света (в милиарда тона през 2014г.).

Но в реалност Варшава пробва да отбрани тежката си промишленост и добивната индустрия от наложителни квоти и заради това поддържа договорката от Париж, защото тя има единствено целесъобразна мощ и оставя всяка страна сама да реши по какъв начин да способства.

Освен това поляците желаят да понижат енергийната си взаимозависимост от Русия, а това е една от водещите цели и на Европейски Съюз. Проблемът е, че близо 80% от силата им се създава от въглища и до момента в който - макар облекченията от администрацията на Тръмп - бизнесът в Съединени американски щати заобикаля въглищни електроцентрали, поляците строят 3 нови.

Едно от обясненията е, че години наред не се влагаше в този бранш и държавните компании в Полша имат проблеми даже с това да обезпечат отопление на всички клиенти. Kompania Weglowa, както се наричаше PGG, бе избавена от банкрут с държавна интервенция през 2016г. и бе слята преди няколко месеца с KHW - друга изпаднала в усложнения въгледобивна компания. Бяха понижени разноските, само че още не е ясно с какъв брой ще се усилят вложенията.

 Защо Полша стартира да внася въглища и газ от Съединени американски щати

Руските въглища

Доскоро множеството вносни въглища идваха от Русия, само че те отиваха главно за семействата, защото държавното управление не разрешава те да се употребяват в държавните електроцентрали. Източник на " Ройтерс ", непосредствен до една от централите, разяснява, че съветският импорт може да остане доста значим през тази зима поради риска да стане доста студено, а американските доставки да не дойдат в точния момент. " Вносът от Русия ще е политически по-коректен, в сравнение с хората да се принудят да включват електрически нагреватели ", споделя той.

Анализатори споделят, че цената на звук американски въглища е към 110 $ - с към 25 $ над европейските, главно поради транспортните разноски. Частни полски вносители заплащат сега към 95 $ за звук съветски въглища и в тази цена е включен транспортът.

Държавата субсидира този импорт - централите заплащат много по-малко, независичо,че цените се покачван. През септември повишаването за звук въглища за произвеждане на ток е от 4.6% до 206.17 злоти (57 долара). За топлоцентралите повишаването е много по-чувствително - с 19% до 237 злоти за звук.

Полша има проблем с това по какъв начин да балансира в дълготраен проект търсенето и намаляващият рандеман. Според Анджей Рубчински от варшавския институт Форум за сила до 2030г. годишният рандеман на черни и лигнитни въглища ще се свие на половина до към 30 млн. тона. Колегите му пресмятат, че разноските за сила ще останат същите до 2050г., без значение дали страната продължи да се придържа към въглищата, или ще премине към по-чисти източници.

Природозащитници споделят, че сходни изводи не са доста годни, защото считат, че използването на обичайни изкопаеми горива ще продължи да нараства, до момента в който цените на ВЕИ бранша ще понижават.

 Защо Полша стартира да внася въглища и газ от Съединени американски щати
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР