Когато се говори за образование, не може да се мери

...
Когато се говори за образование, не може да се мери
Коментари Харесай

НА ФОРУМА НА АИКБ И СТАНДАРТ. Красимир Вълчев: Образованите хора влияят върху цялото общество

Когато се приказва за обучение, не може да се мери единствено с приход-разход, както е в бизнеса, тъй като образованите хора въздействат върху цялото общество. Това стана ясно от думите на министъра на образованието Красимир Вълчев, който приказва на кръглата маса " Бизнес и висше обучение ", проведена от Асоциацията на индустриалния капитал в България /АИКБ/ и " Стандарт ". Според министъра, ще живеем в по-добро общество, в случай че има повече хора с по-високо обучение.

Вълчев уточни като огромен проблем чистата външна миграция и в тази връзка сподели, че упованията към системата на образованието ще се усилват. Той уточни три неща, които системата може да предприеме: да направи по този начин, че най-малко деца да отпадат прибързано от просветителната система; да се настрои профилната конструкция на образованието към потребностите на пазара на труда, както и да се направи по този начин, че качествата, които се получават, да са съответстващи на потребностите на този пазар.Министърът уточни и някои подхванати към този момент стъпки кат

о вторите стипендии, както и понижаване на половина приема в специалности, където има нерационално търсене. Вълчев добави и че се обмислят спомагателни стипедии за специалности с предстоящ дребен банкет като химическите и физическите. Министърът разяснява и въпроса дали висшето обучение би трябвало да стане напълно платено, както и по какъв начин да се контролира приема в частните университети. Трябва да насочим децата към естествените науки и техниката, разяснява още Вълчев.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР