Когато се достигнат нива на инфлация от 17-18% няма как

...
Когато се достигнат нива на инфлация от 17-18% няма как
Коментари Харесай

Експерти: Много пари се раздадоха за 2 години

" Когато се доближат равнища на инфлация от 17-18% няма по какъв начин да чертаеш розова картина за развиването. Това не е интервал, в който имаме висок напредък и инфлация от 4-5%, само че към този момент равнища от 17-18%, прибалтийските 20-21%, Естония доближи 25%, това са неустойчиви равнища и групи от обществото губят своя приход. Вдигат се заплати, само че този ритъм лишава време да се навакса. А пък други заплати, които зависят от бюджета, хора с минимална заплата предходната година са имали по-голям действителен приход от настоящия ", съобщи в ефир икономистът от Института за пазарна стопанска система Петър Ганев.

" Бюджетът беше извънредно отворен през последните 2 години, доста пари се раздадоха и това дава отражение върху самия бюджет. Дефицитът, съгласно служебния кабинет, е доста проблематичен. Следващото държавно управление би трябвало да внимава да не стане сериозен. Данните, които имахме не посочваха някакво намаляване, нямаше потребност от разформироване на клоните. Просто не можем да си го позволим ", уточни Георги Вулджев от Експертния клуб по политика и стопанска система.

" Не би трябвало да се заблуждаваме, че сме в тежка генерална рецесия. Истинската рецесия е като загубим работни места. Ако влезем в ресеция ще се отрази у нас и тогава ще е друг разказът за рецесия. Фактът е, че през 2021 година се обърна говоренето за бюджета. Различен роман се вкара. Въпрос на баланс е. По принцип министрите натискат за огромни разноски, а финансовият министър пази хазната ", добави Ганев.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР