Когато се белят шарените яйца на Великден, черупките трябва да

...
Когато се белят шарените яйца на Великден, черупките трябва да
Коментари Харесай

На Великден черупките от яйцата се събират, ако паднат на пода, е на бълхи и болести

Когато се белят шарените яйца на Великден, черупките би трябвало да се събират деликатно . Ако паднат на пода, това се приема като знак, че през годината ще има доста бълхи и заболявания в къщата . Събраните черупките се изхвърлят на открито. Първото боядисано яйце постоянно би трябвало да е алено – то се поставя до домашната икона. В Плевенския край второто боядисано яйце се разчупва и се раздава на околните в фамилията, с цел да са здрави всички през годината. Това описа пред Actualno.com Миглена Николаева, началник на отдел „ Етнография” в Регионалния исторически музей в Плевен.
Според традициите първите три дни от Светлата седмица преди Великден са отредени за разчистване на дома - прави се за здраве. На Велики четвъртък рано сутринта се боядисват яйцата . В Плевенско те се събират на Лазаровден и през първите дни от седмицата. Растителните бои се подготвят с мълчана вода – налята от три места от чисто момиче. Червеното се е добивало от растението бояджийски брош. Жълтото и оранжевото се получавало като яйцата се варят с люспи от червен лук. Зеленото са добивали от копривата .
За района са обичайни елементарните едноцветни яйца или пък с шарки, направени с памук, листо от растение или с восък от свещ.

С първото боядисано яйце – аленото, се подменя миналогодишното великденско яйце, което е стояло на домашната икона. На Велики четвъртък остарялото яйце се разчупва – по вътрешността му се гадае каква ще бъде годината . Ако не е развалено, годината ще е плодородна, и противоположното. След това и черупките от него се изхвърлят отвън къщата.
През годината яйцето под иконата се употребило като лек – в случай че се разболее някое от децата в фамилията, баба му слагала аленото яйце под главата, с цел да оздравее по-бързо.
Ако пък в фамилията има мома за женене, слагали аленото яйце в раклата му, та като дойдат годежари и видят облеклата му, те да заблестят.
Козунакът навлиза в България като храна при започване на 20-и век . В предишното за Великден у нас са се правели специфични обредни хлябове – за трапезата, за лазарската кумица, за кръстниците и за околните. Тези хлябове са омесени от най-хубавото брашно. То се пресява в решето няколко пъти. В него се поставя сребърна гривна или пръстен, тъй като среброто прогонва неприятното. Обредният самун е като анемичен курбан. Замесва се от чиста жена, която е с празнична одеждa. Задължително през избран интервал в дома се е захващал нов мая – квас за тези самун. На Велики четвъртък – също. Къщата в никакъв случай не трябвало да остава без мая, тъй като се вярвало, че в случай че няма мая, няма да има и благодат. Обредните хлябове са вършат кръгли или във формата на плетеница. След замесването на кръглите хлябове на тях се подреждат кръстовидно нечетен брой яйца с черупката и по този начин се слагат във фурната да се пекат. Този самун не се реже, а се разчупва. От него се раздава на всички в фамилията. По тогавашните обичаи агнешко не се яде до Гергьовден. В предишното на Великден българите са отговявали с пиче месо”, споделя още Миглена Николаева.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР