Когато създаваме приложения, трябва да мислим какви са последиците за

...
Когато създаваме приложения, трябва да мислим какви са последиците за
Коментари Харесай

AI чертае нови граници на етиката в технологиите

Когато сътворяваме приложения, би трябвало да мислим какви са последствията за хората, споделя Селам Могес

Всички наши въпроси при основаване на която и да е нова технология би трябвало да са ориентирани към това по какъв начин решението ще донесе повече благоденствие за обособения човек и за обществото, споделя Селам Могес, софтуерен инженер в Apella (снимка: Мария Малцева / TechNews.bg)

Развитието на ИТ системите слага провокации за софтуерния свят, тъй като чертае нови граници за етиката при основаване на приложения. Това е аспект, за който незадоволително се замисляме, когато проектираме каквато и да е нова ИТ система.

Какви са последствията за всички хора от обществото, когато проектираме обещано приложение? Ще се усещат ли по-добре всички? Как ще се отрази новото софтуерно знамение на чувството за общественост? А на околната среда? Дали няма да има някой, който да се почувства унизен, засегнат, подценен?

Такива въпроси би трябвало да си зададем, преди да пуснем „ на вода ” каквото и да е ново приложение или друга нова технология, прикани Селам Могес , софтуерен инженер в компанията за здравно съоръжение Apella, по време на своята презентация на конференцията DevReach 2023 , проведена от Progress в София Ивент Център.

Всички наши въпроси по време на основаването на която и да е нова технология би трябвало да са ориентирани към това по какъв начин решението ще донесе повече благоденствие за обособения човек и за обществото, уточни Могес.

Нека си представим скенера за сигурност на летището. Ние всички би трябвало да минем през него, с цел да можем да се качим на самолета си. Но от време на време той ненадейно стартира да пищи и всички се обръщат, описа Могес. Причината може да е всякаква, да вземем за пример железна основа на копчето на панталона – само че резултатът е, че пасажерът се тормози, всички се вторачват в него, настъпва срам. Ето за такива обстановки на разстройване и стеснение би трябвало да внимаваме, когато проектираме каквато и да е нова технология, сподели Могес.

Днес това е изключително огромно предизвикателство, тъй като изкуственият разсъдък се употребява от ден на ден, само че той няма етични съображения. Ако една полицейска система, да вземем за пример, е склонна да изкара цветнокожите хора по-вероятни нарушители, това към този момент е деформиране, което не трябва да се позволява.

Предизвикателствата на AI се простират и доста оттатък мислимото и техните последици ще са дълготрайни, стана ясно от посланието на софтуерната инженер. Така да вземем за пример, доста хора към този момент употребяват генеративни логаритми за основаване на текстово и образно наличие, само че към момента няма политики за контролиране на работата на изкуствения разсъдък. А това основава спорове, да вземем за пример в областта на авторските права. Дори да приемем, че още през днешния ден ще се появи съответна нормативна рамка, към този момент са налице милиони произведения, генерирани в интервала от основаването на AI приложения като DALL-E до през днешния ден.
още по темата
Водещ претекст при основаване на каквато и да е нова технология би трябвало да е положителното потребителско прекарване, което не предизвиква отчаяние или засегнатост. Аргументите за това са най-малко два. Първият е неприятното потребителско прекарване: когато хората се усещат зле от работата с дадена система, те няма да желаят употребяват технологията. Вторият мотив са разноските. Всяко препроектиране на съществуващо приложение коства време и разноски, тъй като отваря нов цикъл на дизайн, тестване, валидиране и стартиране на пазара.

Бихме могли да мислим за етиката като за способността на нашата технология да включва всички вероятни представители на обществото – хора от разнообразни религии, пол, възраст, качества. Всяка потребна функционалност, която вграждаме, действително носи изгода за необятната общност. 

Един от най-забележителните образци е снишаването на бордюрите в края им, предопределено за по-лесно секване на улицата за хора в инвалидни колички. Оказва се, че това малко усъвършенстване е нещо, което съвсем всички хора употребяват – мъчно ходещите възрастни хора с бастуни и патерици, дамите с тежки пазарски колички, велосипедистите, скейтбордистите, майките с бебешки колички. Това е отличен образец по какъв начин една добра нова функционалност може да благоприятства цялото общество.

В устрема си да сътворяваме по-добри технологии следва да се водим от правилото да не нанасяме щета и да вършим по-добър живота на хората. Това са въпросите, които следва да си задаваме още веднъж и още веднъж, сподели Могес. Обратно, неприятно проектираното приложение не усъвършенства живота на хората и даже нанася щета, тъй като на процедура унищожава труда на сътрудниците ни.

Но белким можем да бъдем толкоз съобразителни и далновидни, че да предвидим всички вероятни разновидности и вариации?! За да реализираме адекватност, развойните ни екипи би трябвало да са колкото се може по-пъстри. В тях е добре да има разнородни хора, тъй като те ни дават разнообразни гледни точки.

Един способ, който може да ни помогне да се задълбочим в етичните аспекти на своята нова разработка, е на стадия на планиране да си представим всички хипотетични приложения на технологията, в това число и сюжета, в който системата се проваля и не намира реализация. Трябва тук да си зададем въпроса какви са аргументите, довели до срутва. Вникването в това какви биха били вероятните аргументи ще ни води до голям брой съображения, които би трябвало да вземем поради от позиция на етичното планиране на приложенията, заключи Могес.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР