Когато сърдечните камери излязат извън синхрон, могат да се образуват

...
Когато сърдечните камери излязат извън синхрон, могат да се образуват
Коментари Харесай

Мобилните устройства може да преобразят медицината, но как?

Когато сърдечните камери излязат отвън синхрон, могат да се образуват съсиреци, които запушват кръвоносните съдове.
Предсърдното мъждене предизвиква една четвърт от общо 100 000 инсулта във Англия всяка година.

Повечето от тези произшествия в никакъв случай нямаше да се случат, в случай че сърдечната аритмия се лекува, само че за тази цел тя първо би трябвало да се открие. Тестовете са скъпи и неточни, само че " умните часовници " са доста по-евтини и скоро ще могат да избавят тези, чийто живот е в заплаха.

Това е единствено един образец за софтуерната гражданска война, която ще трансформира медицината. Умните часовници и пръстени, фитнес тракерите и бързо възходящият подбор от разнообразни електронни аксесоари могат да записват над 7500 физиологични и поведенчески променливи.

Някои от тях са по-полезни от други, само че машинното образование може да филтрира потока от данни, с цел да разкрие количествено избрана картина на човешкото здраве.

За вложителите така наречен " цифрово здраве " към момента е рискова територия, като следващото доказателство за това е скорошният срив в цената на акциите на компанията за онлайн съвещания Teladoc. Но за пациентите нововъведенията в така наречен носими устройства (от англ. - wearables) занапред стартират, написа Профит.бг. Отделните компании идват и да си отиват, само че устройствата и изкуственият разсъдък наподобява са подготвени да прекроят здравните грижи посредством три основни инструмента - ранна диагностика, персонализирано лекуване и ръководство на хронични болести. Всеки от тях може да понижи разноските и да избави доста животи.

По отношение на ранната диагностика носимите устройства могат да открият фини промени, които другояче остават незабелязани. А това води до по-малък късмет от затруднения и по-евтино лекуване. Сензорите ще могат да разкрият нарушавания във вестибуларния уред при възрастните хора, както и ранните стадии на Паркинсон посредством промени в походката и придвижването на ръцете.

Силовите извършения могат да оказват помощ за попречване на рухване и строшаване на крака. Психиатричната диагноза пък може да бъде усъвършенствана посредством следене на моделите на потребление на смарт телефоните.

Интелигентният пръстен може да помогне на дамата да зачене, като предсказва нейния менструален цикъл и също по този начин да открие бременност по-малко от седмица след зачеването. Много дами, да вземем за пример, не престават да пият или пушат седмици, преди да схванат, че са бременни.

Технологията може да помогне на медицината да вижда хората като човеци, а не просто като клонинги на теоретичния средностатистически човек. Повечето медикаменти работят единствено при 30-50% от пациентите. При един човек постоянното ястие на банани понижава кръвната захар, до момента в който при различен може да я увеличи до равнища, които с течение на времето могат да причинят щета.

Алгоритмите могат да трансфорат купищата данни от носимите устройства в самостоятелни предписания и диети за намаляване, управление на диабета и други Тези режими са по-ефективни, по-малко ограничаващи и затова по-лесни за следване от универсалните предписания.

Когато лекарите могат да следят тялото на пациента непрекъснато в действително време, те могат да обезпечат и по-добри грижи. Според немско изследване, този тип наблюдаване на пациенти със сърдечна непълнота понижава смъртността и дните, прекарани в болница, с една трета.

Носимите устройства могат да трансформират и лекуването на хронични болести, като диабета. Около 80% от заболяванията могат да бъдат предотвратени посредством промени в ежедневните привички на хората. А мобилните приложения могат да накарат потребителите да се движат по-често, да се хранят по-добре и да спят повече.

Непрекъснатото наблюдаване също по този начин измества салдото на грижите от това, което лекарите могат да създадат в късите инцидентни съвещания в офиса, към това, което пациентите могат да вършат за себе си ден след ден.

Америка харчи сред 10 000 и 20 000 $ годишно всеки пациент с диабет и към 280 милиарда годишно на национално равнище - сума, която се равнява на половината от целия бюджет на държавните учебни заведения. Доказано е, че приложенията за надзор на диабета понижават разноските на пациент с сред 1400 и 5000 $.

Мащабът на всички тези изгоди дава обещание да бъде голям. Точно какъв брой мощно ще бъде тяхното въздействие ще стане ясно в близкото бъдеще, защото носимите устройства занапред основават нововъведения. Причината за оптимизма на специалистите е, че технологията към този момент е узряла.

Около 200 милиона носими устройства бяха продадени през 2020 година, а през 2026 година се чака те да бъдат два пъти повече. Всеки четвърти американец има носимо устройство.

В рамките на година или две устройството на китката ви може да мери неинвазивно кръвната ви захар, алкохола и хидратацията, както и разнообразни маркери за инфектиране, бъбречната и чернодробната функционалност. Всички тези проучвания сега изискват взимане на кръв.

Тъй като носимите устройства получават повече функционалности, е по-малко евентуално потребителите да изгубят интерес към тях и да ги не помнят в някое чекмедже.

Както всяка друга технология обаче, носимите устройства провокират и опасения. Здравните данни са скъпи и с тях могат да се правят злоупотреби, в това число и от производителите на устройства, застрахователите и даже държавните управления, които се интересуват от обществен надзор.

Технологията може да не доближи до бедните и тези, които водят безреден живот, това са точно хората, които имат най-голяма потребност от нея. Но най-голямото терзание е, че бюрокрацията в опазването на здравето ще попречи на внедряването на нововъведенията.

Първата отговорност за напредъка е на пазара. Разработчиците към този момент стартират да влагат съществени средства в медицински изследвания, които показват сигурността, ефикасността и цената на тяхната технология.

Но здравните експерти също имат жизненоважна роля. Здравеопазването е консервативна промишленост и това не е инцидентно, като се има поради нейната отговорност. Н тъкмо поради това тя рискува да забави усвояването на цифровата медицина не заради основателни опасения за сигурността, а заради инерцията на регулаторите, органите по стандартизация, застрахователите и медицинските университети.

Необходими са правила, които да създадат собствеността и потреблението на данни по-прозрачни, тъй че хората да схващат и управляват какво се случва с техните данни. Стандартите могат да оказват помощ на разработчиците да създават по-ефективни и използваеми устройства.

Данните на пациентите би трябвало да бъдат обвързани със системи за здравна документи, които постоянно са тромави. Практикуващите лекари пък се нуждаят от протоколи за лекуване и насоки за потребление на новите технологии.

Правителствата и застрахователите пък би трябвало да измислят по какъв начин да вградят технологията в субсидираните здравни системи, които са толкоз заети с " гасене на пожари ", че се затрудняват да влагат в предварителна защита.

Списъкът с вероятните провокации и трудности е дълъг и безнадежден. Но възвръщаемостта на технологиите в медицината, измерена в пари, благоденствие и човешки животи, евентуално ще бъде голяма.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР