Когато сърбите нахлуха в Косово, искаха нашите историци да пренапишат

...
Когато сърбите нахлуха в Косово, искаха нашите историци да пренапишат
Коментари Харесай

Дуа Липа: Сърбите искаха да пренапишат историята на Косово

„ Когато сърбите нахлуха в Косово, желаеха нашите историци да пренапишат историята на нашата страна “.


Това съобщи международната поп звезда Дуа Липа, разказвайки забавни елементи за своя генезис и историята на фамилията си.

Всички знаят, че Дуа Липа е родом от Косово. Но знаете ли, че тя е обвързвана и с Босна и Херцеговина (БиХ)?

Родителите ѝ Анеса и Дукаджин са родени в Прищина. Дуа разкри, че баба ѝ от страна на майка ѝ е босненка.

" Толкова доста неща са се случили в живота на моите родители, на моите баби и дядовци ", сподели тя в изявление за „ Гардиън “ през 2018 година Когато стартира разпадането на Югославия, родителите на певицата се реалокират в Лондон. Те се връщат в Косово, когато Дуа е на 11 години.

През 2021 година тя предлага на почитателите си в Instagram да гледат кино лентата " Quo Vadis, Aida? " на Ясмила Збанич и декларира, че това е произведение, което всеки би трябвало да види.

" Това е една доста мощна история, която ме разплака и ме накара да си спомня всички сърцераздирателни истории, които са ми разказвали, до момента в който растях ", написа тя.

Дядото по бащина линия на звездата, Сейт Липа, е прочут историк, който през 90-те години на предишния век оглавява Института по история на Косово. Той е уволнен, когато в балканската страна избухва войната.

" Когато пристигнаха сърбите, те желаеха доста историци да пренапишат историята на Косово. Искаха да я трансформират по този начин, че в нея да се споделя, че Косово постоянно е било част от Сърбия и в никакъв случай не е било част от Югославия. Дядо ми беше измежду хората, които не желаеха да създадат това, по тази причина загуби работата си ", съобщи Дуа./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР