Когато Русия започна войната срещу Украйна през февруари 2022 година,

...
Когато Русия започна войната срещу Украйна през февруари 2022 година,
Коментари Харесай

Битката за Черно море: Как Украйна надви Русия

Когато Русия стартира войната против Украйна през февруари 2022 година, тя заложи точно на този тип кораби, само че плануваният десант при Одеса се провали поради украинските морски мини, написа " Франкфуртер Алгемайне Цайтунг " (ФАЦ). Оттогава насам бяха потопени четири от десетте кораба, с които разполагаше съветският Черноморски флот - те бяха изумени от дронове-камикадзе, балистични и крилати ракети. Нещо повече - до момента Украйна унищожи или повреди съществено 17 огромни военни кораба на съветския Черноморски флот - това са близо една трето от всички кораби.

Страшилище за руснаците

Това е най-невероятната страна на войната: таман страната, която от анексията на Крим през 2014 година на практика няма лични военноморски сили, се трансформира в чудовище за руснаците точно по море, разяснява ФАЦ.

" Нойе Цюрхер Цайтунг " също обръща внимание на увеличаващите се загуби на Черноморския флот и отбелязва, че Украйна е постигнала зрелищни триумфи в това отношение още при започване на войната, а от предходната есен насам ритмично, почти един път месечно, извежда от строя съветски военни кораби. Според швейцарското издание това е същинска злополука за Русия, още повече, че корабите няма с какво да бъдат сменени. От началото на войната в Черно море не е бил пуснат на вода нито един огромен нов съветски транспортен съд, а подсилване на останалата част от флота - да вземем за пример откъм Северно или Балтийско море - не е допустимо. Турция пък блокира прекосяването на военни кораби през Босфора и по този начин Черноморският флот изпадна в дълбока рецесия.

Битката за Черно море

" Ако бях съветски матрос, щях да съм доста изплашен от обстоятелството, че сухопътни войски съумяват да потопят толкоз огромна част от Черноморския флот ", споделя пред ФАЦ неназован почитан чиновник на НАТО, който се е занимавал с набирането на морски офицери. " Никого не бихме могли да притеглим във флота по този метод ", показва той и добавя, че има усложнения с бойния морал на съветските елементи, в това число военно-морските. А това напълно не е единственият проблем на Черноморския флот, отбелязва немското издание.

То напомня, че още директно след началото на войната Русия изгуби най-ценния си транспортен съд - крайцера " Москва ", който трябваше да пази флота по море. Украинците го потопиха на 150 км от Одеса, употребявайки за първи път създадените от тях крилати ракети " Нептун ". Снабденият с мощен радар и с съвременни управляеми снаряди транспортен съд кардинално е бил в положение да ги прехване - само че ракетата го доближава от мъртъв ъгъл, а вниманието на екипажа е било отклонено от военен дрон във въздуха. Украинците са можели елементарно да плануват модела на държание на руснаците, защото Москва непрекъснато е правила едни и същи маневри,посочва пред ФАЦ представителят на НАТО.

Русия не можа да осъществя заканите си

Вследствие на огромната загуба руснаците трябваше да изтеглят военните си кораби надалеч от украинските крайбрежия,тъй като крилатите ракети " Нептун " имат обхват от до 300 километра. Това разреши на украинците през юни 2022 година да си възвърнат стратегически значимия Змийски остров - което бе причина за подновяването на гражданското мореплаване в западната част на Черно море, напомня ФАЦ. Месец по-късно бе отворен коридорът за транспорт на зърно. Сключеното с посредничеството на Организация на обединените нации съглашение сред Украйна, Турция и Русия даде на Киев опцията в границите на една година да изнесе съвсем 33 милиона тона храни.

Когато през юли 2023 година руснаците отхвърлиха да възобновят съглашението, Западът се извърши със угриженост, че украинските пристанища ще бъдат блокирани още веднъж. Русия заплаши всички цивилни кораби, че ще ги преглежда като законни военни цели. През август един търговски транспортен съд бе спрян и обискиран - само че това в последна сметка бе единствената акция от този тип, написа ФАЦ с обяснението, че в обстановката в Черно море са били настъпили промени, които не са в интерес на съветския флот.

В началото на август украинците унищожиха един след различен два съветски кораба на изток - десантен транспортен съд пред Новоросийск и танкер покрай Керч. И в двата случая бяха употребявани водни дронове. Пореден удар на съветската флота бе нанесен в средата на септември - този път от въздуха.

Москва в действителност към този момент не господства в Черно море

В рамките на комплицирана акция, в която участваха балистични ракети и западни крилати ракети, украинците унищожиха още два скъпи военни кораба в пристанището на Севастопол - една подводница и десантния транспортен съд " Минск ". След това Русия изтегли огромна част от Черноморския си флот от основната му квартира в Севастопол.

Така Москва в действителност изгуби преобладаващата си роля в Черно море, написа ФАЦ. Оттогава насам износът на Украйна съвсем доближи предовоенните си нива, което даде удобно отражение върху стопанската система на страната.

Т.е. войната по море протича доста по-различно от войната по суша, обобщава немското издание, визирайки отсъствието на значими промени по протежението на фронта. За сметка на това в Черно море на руснаците им се наложи да се изтеглят все по-нататък и да се откажат от Крим като значима база за флота.

Материалът е на " Дойче веле " и е оповестен

 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР