Когато Русия нахлу в Украйна през 2022 г., цената на

...
Когато Русия нахлу в Украйна през 2022 г., цената на
Коментари Харесай

Защо цените на петрола не се покачват въпреки несигурността в Близкия изток

Когато Русия нахлу в Украйна през 2022 година, цената на петрола скочи до над 100 $ за барел. Но макар опасността от ескалация на напрежението в Близкия изток и нападенията против корабоплаването в Червено море, този път петролните пазари към момента не са отбелязали сходни придвижвания.    Цените на петрола скочиха предишния месец след водените от Съединени американски щати удари по цели на хутите в Йемен в отговор на многократните набези против търговски кораби в Червено море. И останаха нестабилни, защото Уолстрийт прави оценка в придвижване пътя на лихвените проценти, щатския $ и геополитическите спорове.    Все отново те са надалеч от най-високите си стойности от 2022 година Фючърсите на петрола West Texas Intermediate, американският бенчмарк, се откриха на равнище от 77,59 $ за барел в четвъртък, до момента в който фючърсите на интернационалния бенчмарк Brent - на 82,86 $ за барел.   

Един от факторите, които биха могли да задържат цените на “черното злато ” е намаляващото търсене. В нов месечен отчет на Международната организация по енергетика, оповестен в четвъртък, се предвижда, че растежът на международното търсене ще се забави до 1,2 млн. барела на ден през 2024 година от 2,3 млн. през 2023 година Това се случва, откакто през четвъртото тримесечие на предходната година растежът на търсенето спадна до 1,8 млн. барела на ден от 2,8 млн. през предходното тримесечие. 
" Ръстът на световното търсене на нефт губи инерция ", декларират от организацията в отчета си от февруари, представен от CNN. " Експанзивната фаза на напредък на световното търсене на нефт след пандемията значително е завършила ".    За някои стопански системи обаче този интервал на напредък се оказа непълен. Икономиката на Китай трябваше да означи стремглаво възобновяване през 2023 година, откакто беше спряла да се развива по време на пандемията. Вместо това рецесията с недвижимите парцели, слабите потребителски разноски и високата младежка безработица доведоха до застой и някои икономисти считат, че страната може да бъде изправена пред десетилетия на застоялост.    Други страни също са изправени пред стопански спад. Обединеното кралство навлезе в криза, откакто брутният вътрешен артикул на страната се намали с 0,3% през последното тримесечие на 2023 година, а през предходното записва спад от 0,1%. Обикновено рецесията се дефинира като две поредни тримесечия на спад на Брутният вътрешен продукт, само че може да се характеризира и с други фактори като висока безработица.    Япония също ненадейно изпадна в криза, откакто слабото вътрешно ползване докара до спад на нейния Брутният вътрешен продукт за второ следващо тримесечие. Това беше задоволително, с цел да загуби мястото си на третата по величина стопанска система в света, отстъпвайки на Германия.   

Макар че стопанската система на Съединени американски щати остана мощна с помощта на наказателния ритъм на повишение на лихвените проценти от страна на Федералния запас, някои вложители и икономисти предизвестяват, че тя също може да изпадне в криза по-късно тази година, защото американците са притиснати от високите лихвени проценти и техните спестявания, насъбрани по време на пандемията, понижават. 
Въпреки че растежът на търсенето на нефт в международен мащаб се забавя, предлагането остава относително мощно, което може да окаже спомагателен напън за намаление на цените. Очакванията са през четвъртото тримесечие на 2023 година Съединени американски щати да са добивали 13,3 млн. барела недопечен нефт и кондензат на ден, което е повече от всяка друга страна в историята.    Освен това статистиката сочи, че някои основни страни от ОПЕК+ са добили повече нефт от плануваното. Според отчета на МАЕ Ирак е изпомпал 230 000 барела повече, а Обединените арабски емирства - 300 000 барела повече.    " По-голямото световно предложение на нефт през тази година, водено от Съединени американски щати, Бразилия, Гвиана и Канада, би трябвало да засенчи съществено предстоящото повишаване на международното търсене ", се споделя още в отчета. 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР