Когато резервирате полет, мислите ли кое място ще ви гарантира

...
Когато резервирате полет, мислите ли кое място ще ви гарантира
Коментари Харесай

Най-безопасното място в самолета е това, което никой не иска

Когато резервирате полет, мислите ли кое място ще ви подсигурява най-голяма сигурност при незабавен случай? Вероятно не.

Повечето хора резервират съответни места поради комфорт, като повече място за краката, или улеснение, като елементарен достъп до тоалетна, осведоми. Редовните пасажери пък резервират място допустимо най-близо до предната част, с цел да могат да слязат по-бързо.

Рядко резервираме полет с вярата да получим едно от междинните места на последния ред. Тези седалки обаче са статистически най-безопасните в самолета, написа CNN Travel.

Преди да продължим, би трябвало да уточним, че пътуването със аероплан е най-безопасният тип превоз. През 2019 година има малко под 70 милиона полета в международен мащаб със единствено 287 смъртни случая.

Според експретите възможностите за гибел при пътешестване със аероплан са към 1 на 205 552, спрямо 1 на 102 при пътешестване с кола. Въпреки това обръщаме малко внимание на съдбовните пътни произшествия, само че пък самолетните произшествия постоянно са водеща вест.

Интересът на човечеството към тях евентуално се крие в желанието да разберем за какво се случват или какви са възможностите да се повторят. Всъщност, нашата угриженост подсигурява, че тези трагични произшествия са подробно разследвани, което спомага за сигурността на въздушния превоз.

При злополуката на United Flight 232 през 1989 година в Сиукс Сити, Айова, 184 от 269 души на борда оцеляват. Повечето от тях седят зад първа класа, в предната част на самолета.

Независимо от това, следствие на TIME, основано на 35-годишни данни за авиационни произшествия, открива, че междинните задни седалки на самолета имат най-нисък % смъртност: 28%, спрямо 44% за седалките в средата на машината.

Това има смисъл. Ако се намирате наоколо до излаз, това ви обезпечава най-бързото допустимо овакантяване на самолета, в случай че от тази страна няма пожар. Но крилата на самолета съхраняват гориво, тъй че това отстрани седалките в среднатачаст като най-безопасната алтернатива.

В същото време, да сте по-близо до предната част значи, че ще би трябвало да се „ борите “ да излезете с останалите пасажери пред и зад вас. Що се отнася до това за какво междинните седалки са по-безопасни от местата до прозореца или до пътеката - заради буфера, обезпечен от хората от двете страни.

Някои изключителни обстановки са по-лоши от други

Типът изключителна обстановка също диктува оцеляването.

Разбиването в планина ще понижи експоненциално възможностите за оцеляване, както в тази ситуация с злополуката през 1979 година в Нова Зеландия. Полет TE901 на Air New Zealand се разруши в скатовете на Еребус в Антарктика, убивайки 257 пасажери и екипаж.

Кацането в океана с носа напред също понижава възможностите за оцеляване, както се вижда от злополуката на полет 447 на Air France от 2009 година, при която починаха 228 пасажери и екипаж.

Пилотите са подготвени да минимизират евентуалния риск при изключително събитие, доколкото могат. Те ще се опитат да избегнат удара в планини и ще търсят равно място, с цел да кацнат допустимо най-нормално.

Техниката за кацане във вода пък изисква оценка на изискванията на повърхността и опит за кацане сред вълните при естествен ъгъл.

Самолетите са проектирани да устоят на рискови условия при изключителни обстановки. Всъщност, главната причина кабинният екипаж да ни припомня да слагаме предпазнитеколани не е заради риска от злополука, а поради опцията от турбуленция.

Именно това метеорологично събитие може да аргументи най-вече вреди на пасажерите и машините.

Производителите проектират новите самолети с повече композитни материали, способни да устоят на натоварването по време на полет. При тези структури крилата не са твърди и могат да се огъват, с цел да поемат рисково натоварване, предотвратявайки структурна щета.

Има ли значение видът на самолета?

Разбира се, има избрани променливи, като въздействието от скоростта на въздуха, които могат леко да варират сред другите видове самолети. Въпреки това, физиката на полета е почти идентична за всички машини.

Като цяло, по-големите самолети са по-издръжливи, като се допуска, че могат да обезпечат някаква спомагателна отбрана при незабавна обстановка – само че това още веднъж зависи от вида случай.

Това обаче не значи, че би трябвало да резервирате идващия си полет на най-големия аероплан, който съумеете да намерите. Въздушният транспорте безвреден, тъй че по-добре помислете какъв филм ще гледате, до момента в който кацнете.

Следвайте ни във,и
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР