Търсещите работа искат рекордно високи заплати — а мъжете очакват $25 000 повече от жените

...
Когато работодателите предоставят оферта за работа, по-добре е тя да
Коментари Харесай

Когато работодателите предоставят оферта за работа, по-добре е тя да дойде с малко зъби: очакванията на американците за заплати са достигнали рекордни стойности, според проучване на Федералната резервна банка на Ню Йорк, публикувано в понеделник.

Средната заплата на търсещите работа при резервация – най-ниското заплащане, което биха били готови да приемат за нова работа – се покачи до 78 645 долара през юли 2023 г., което е с близо 8% повече от юли миналата година, според последното проучване на Фед на Ню Йорк за потребителите опит и очаквания на пазара на труда.

Знак „Now Hiring“ в Jamba Juice в Сан Франциско, Калифорния, САЩ, в понеделник, 26 юни 2023 г. Калифорния доведе до национален скок на свободните работни места през април, който обърна скорошните спадове и продължава да оказва натиск върху Федералния резерв да обмисли повече повишения на лихвите. Знак „Now Hiring“ в Jamba Juice в Сан Франциско, Калифорния, САЩ, в понеделник, 26 юни 2023 г. Калифорния доведе до национален скок на свободните работни места през април, който обърна скорошните спадове и поддържа натиска върху Федералния резерв да обмисли по-голям интерес - повишаване на лихвите. Дейвид Пол Морис/Блумбърг/Гети изображения

Очакванията за по-високи заплати са отражение на сегашния момент в икономиката и пазара на труда, каза Джулия Полак, главен икономист на онлайн борсата за работа ZipRecruiter.

„Това до голяма степен обяснява това, което виждаме през това лято на стачки и синдикати, настояващи за по-високи заплати; и, разбира се, заплатите следват инфлацията и част от причината работниците да очакват по-високи заплати е, че цените са се повишили със 17,5% след пандемията“, каза тя.

Ако не беше скокът на инфлацията след пандемията, цените щяха да се повишат само със 7%, каза тя.

Заплатите са нараснали през това време, но не до нивата отпреди пандемията — и със сигурност не за противодействие на инфлацията. Май беше първият месец от повече от две години, когато реалните почасови доходи на работниците в САЩ (тези, коригирани спрямо инфлацията) нараснаха на годишна база, а юни отбеляза първия месец от 26 години, в който реалните седмични доходи нараснаха през годината.

„Много работници смятат, че въпреки че са получили тези големи номинални увеличения на заплатите след пандемията, те не са станали по-добре, защото техните заплати просто са проследили инфлацията и изобщо не са се повишили за производителността, и те очакват заплатите да хванат до инфлацията и производителността и да бъдат направени цели“, каза Полак.

Мъжете и завършилите колеж изискват повече

Въпреки че заплатите на резервациите се повишиха за всички работници, исканията на някои групи са значително по-високи от други: за завършилите колеж и мъжете долните заплати бяха съответно 98 644 и 91 048 долара.

Резервираните заплати на жените също поставят рекорд, но на 66 068 долара - с 12 500 долара под средното и с близо 25 000 долара под очакванията на мъжете.

Панаир на Novant Health Career Fair в NC Works в Уилмингтън, Северна Каролина, САЩ, в четвъртък, 20 април 2023 г. Панаир на Novant Health Career в NC Works в Уилмингтън, Северна Каролина, САЩ, в четвъртък, 20 април 2023 г. Алисън Джойс/Блумбърг/Гети изображения

„Фактът, че жените печелят 84% от това, което печелят мъжете, но очакват само 73%, предполага, че може би медийният разказ [за разликата в заплащането между половете] кара жените да очакват още по-малко и че може би не подготвяме младите жени за работната сила адекватно, “, каза Полак. „Може би някак тревожим жените да си мислят, че автоматично ще правят по-малко, когато това просто вече не е вярно.“

Полак отбеляза скорошни изследвания за ролята на „разликата в търсенето“ в неравенството в заплащането на половете. Икономистът Нина Русил, която е асистент по икономика в Масачузетския технологичен институт, използва данни от Hired.com, за да определи, че жените искат средно с 3,3% по-малко от мъжете за инженерна работа на пълен работен ден, като тази разлика нараства до 6 % за жени с повече опит. Въпреки това, когато на сайта беше използвана прозрачност на заплатите и беше дадена средна заплата, празнината се затвори.

„Особено в индустрии, доминирани от мъже, жените може просто да не знаят какъв е текущият процент и да го подценяват“, каза Полак.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР