Когато пуснах обява, че търся служител, само за два дни

...
Когато пуснах обява, че търся служител, само за два дни
Коментари Харесай

Ще ви посрещнат с отворени обятия: какво видяхме на остров Крит

" Когато пуснах публикация, че диря чиновник, единствено за два дни получих стотици молби. Хората не спираха да звънят и да ме молят да им дам работа. Сърцето ми се къса. " На остров Крит изнемогват и обезверено се надяват на туристи.

За да ограничи растящия брой на инфекциите, от ноември предходната година Гърция непрекъснато минава от режим на локдаун към разхлабване на ограниченията и назад. В същото време туристическият отрасъл в страната изнемогва - и упорства за отваряне на хотелите и заведенията. Над 20% от гръцкия Брутният вътрешен продукт зависят точно от хотелиерството и ресторантьорството, всеки пети гръцки служащ е ангажиран в този бранш.

" Сърцето ми се късаше "

Наскоро министърът на туризма Хари Теохарис разгласи, че страната ще стартира да посреща задгранични туристи от 14 май нататък - само че единствено в случай че са имунизирани, в случай че потвърдят съществуване на антитела или в случай че разполагат с негативен тест.

Според туроператора ТУИ, който е водещ в света, остров Крит ще е това лято най-предпочитаната дестинация измежду немските туристи. Островът обаче въобще не е квалифициран за упования напор на летовници. От 600-те хиляди поданици на Крит до момента са имунизирани единствено няколко хиляди души. А министърът на туризма Теохарис беше декларирал, че заетите в туристическия отрасъл ще бъдат имунизирани с преимущество още преди 14 май.

Според най-новите статистики на гръцкото Министерство на труда и общественото дело, пандемията визира най-много сезонните служащи. Именно измежду тях се регистрира най-високото равнище на безработица в целия Европейски Съюз. На остров Крит, където повече от половината поданици се препитават от туризма, затворените хотели и заведения за хранене засягат сезонните служащи изключително тежко.

" Миналата година през юли, когато след локдауна отворихме нашия хотел, пуснах публикация, че диря чиновник и единствено за два дни получих над 280 молби. Наложи се да си изключа телефона, тъй като хората не спираха да звънят и да ме умоляват да им дам работа. Сърцето ми се късаше “, споделя Вики Малтабе, шефка на отдел „ Кадри “ в първокласния хотел " Stella Island ".

Сезонният служащ Йоргос Цервакис, който изкарва на рецепцията по 1000 евро месечно, а през зимата претърпява от прибирането на реколтата от маслини, обезверено се надява хотелите най-накрая да бъдат отворени: „ Имам семейство, единствено с обещания не мога да го нахраня “, оплаква се 30-годишният мъж.

Гърция сега е разграничена на две Ковид-зони: в алената влизат застрашените области, а в тъмночервената - регионите с доста висок риск. Ираклион, столичният град на Крит, е необитаем, същото е и в Ханя и Ретимно. И трите града попадат сега в тъмночервената зона. Затова магазините, питейните заведения и заведенията за хранене са затворени, а след 19 часа важи вечерен час.

„ Въпреки това животът тук е доста по-добър, в сравнение с във Франция “, споделя французинът Патрис Ламуро, който е дошъл на остров Крит, с цел да избяга от локдауна във Франция. „ Но съвсем съм не запомнил какво е да седнеш на кафе или да обядваш в ресторант. Не ми се има вяра скоро да видя и цялостни с туристи улици, както беше едно време “, споделя той.

" Радваме се занапред на гостите, които ще дойдат "

Много от хотелите употребяват локдауна, с цел да обновят фасадите си, да ремонтират и приготвят пространствата за новия сезон. „ Abaton Island " в Херсонисос в източната част на Крит беше измежду първите хотели, които започнаха да одобряват задгранични туристи след края на първия локдаун. Собственикът Йоргос Калуцакис е уверен, че тази година ще е по-добра от предходната. „ През 2020 доказахме, че сме в положение да предложим сигурен и прелестен престой на нашите посетители, въпреки че през цялото лято бяхме засипани с анулирания на резервации и с непрекъснати промени. Едва ли ще успеем да реализираме резултатите от 2019 година, само че 50% би трябвало да са вероятни “, споделя той.

Но надалеч не всички са толкоз оптимистични. В Малия близо до столицата Ираклион притежателят на ресторанта „ George's Bistro " не е сигурен дали въобще ще отвори заведението си. „ Положението е доста неприятно, тъй като сме затворени към този момент пет месеца. Изобщо не знам дали ще съм в положение да отворя ресторанта “, споделя Софоклеос.

Макар че на най-големия гръцки остров имунизациите вървят мудно, Крит все се счита за една от най-сигурните туристически дестинации в Европа през това лято. „ Радваме се занапред на гостите, които ще дойдат. И ще поставим всички старания да си починат от напрежението през последната година “, споделя хотелиерът Йоргос Калуцакис.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР