Когато прокуратурата се намеси, говорим за престъпление. Фактът, че ще

...
Когато прокуратурата се намеси, говорим за престъпление. Фактът, че ще
Коментари Харесай

Сигнализирали за уронен престиж, а не за насилие в дома за деца в Габрово

Когато прокуратурата се намеси, приказваме за закононарушение . Фактът, че ще бъдат наложени наказания не трансформира средата, в която тези деца са отглеждани. Това съобщи заместител омбудсманът Диана Ковачева пред Нова телевизия във връзка насилието в дома за деца " Хризантема " в Габрово.

Тя чака да има освен административни санкции на личния състав на дома, в който бе открито принуждение над деца с увреждания.

 Проверяват за принуждение дом за деца с увреждания в Габрово
Проверяват за принуждение дом за деца с увреждания в Габрово

2 години ръководителят на плана не е посещавал центъра, с цел да види обстановката

Първият сигнал националният омбудсман Мая Манолова получи през октомври , той беше за спор в личния състав. През ноември е получен втори сигнал, че има спорове, ревизират препирня сред личен състав и рекомендации, които не са изпълнени, изясни Диана Ковачева по какъв начин в началото не е станало ясно, че има принуждение над деца в този дом.

Сигналът, получен през декември, е за накърнен авторитет от ръководителя на центъра .

Деинституционализацията завърши. Децата се отглеждат в добре изглеждащи домове, само че контролът липсва, скъсана е междуинституционалната връзка. Персоналът е неквалифициран, несъответствуващ, сподели Ковачева.

 Уволниха председателката на ДАЗД поради насилието в дом „ Хризантема “
Уволниха председателката на ДАЗД поради насилието в дом „ Хризантема “

По искане на премиера Борисов...

Кметът на Габрово Таня Христова разгласи, че на 27 октомври получава сигнал и образува комисия за инспекция в дома.

На 15 януари 2018 година кметът е научил за упражнявано принуждение в дома . На 16 януари 2018 година е заповедта на омбудсмана за инспекция. Инспекцията е от някогашния ръководител на ДАЗД Ева Жечева и Нуртен Патраклъ - основен специалист в дирекция " Права на детето " в администрацията на омбудсмана.

Не съм проверяващ орган, съобщи кметът на Габрово Христова в отговор на въпрос за какво не е уволнила жена, която бие дете. Кметицата е посещавала дома през декември няколко пъти се е срещала с екипа на дома.

 Борисов желае оставката на шефа на ДАЗД Офелия Кънева
Борисов желае оставката на шефа на ДАЗД Офелия Кънева

За краткотрайно изпълняващ длъжността е избран доктор Валентин Димитров

За резултатите от инспекцията Нуртен Патраклъ съобщи, че вербалната експанзия по отношение на децата не се възприема като принуждение . Ръководителката на дома заяви, че е уведомила за това принуждение - на 16 януари 2018 година

Записите са остарели , сподели Ковачева за видеозаписите, които демонстрират принуждение над децата. Втората инспекция демонстрира, че има спор, който се отразява върху децата . Болестите вършат нападателни тези деца, добави Ковачева.

Да се вземат незабавни ограничения по-квалифицирани хора да се грижат за тези деца, предлага Диана Ковачева . В администрацията на омбудсамана разискват нов механизъм за надзор в сходни домове. Първото равнище на надзор е от институциите, второто - от омбудсмана, дружно с Неправителствени организации.

 КЗД се самосезира за насилието в дом за деца с увреждания в Габрово
КЗД се самосезира за насилието в дом за деца с увреждания в Габрово

Установят нарушителите и желаят да бъдат наложени плануваните в Закона за отбрана от дискриминация наказания

Относно обсъжданата ратификация на Истанбулската спогодба Ковачева съобщи, че в домашна среда насилието над дами и деца е инкриминирано. Омбудсманът предлага Конвенцията да бъде призната с тълкувателна декларация. Темата за избора на обществената роля на пола и стандартите, учредени на пола са контролирани в Закона за равнопоставеността на мъжете и дамите, разясни Диана Ковачева .
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР