„Когато Прокуратурата се изправи и каже, че иска да отбранява

...
„Когато Прокуратурата се изправи и каже, че иска да отбранява
Коментари Харесай

Христо Иванов пред ФАКТИ: В завладяната държава центровете на влияние включват и изключват закона като нощна лампичка

„ Когато Прокуратурата се изправи и каже, че желае да отбранява „ независимостта “ си, това, което тя действително има поради е империалния статут на основния прокурор, а не независимостта на обособения прокурор. Ако ставаше дума за самостоятелни прокурори..., щяхме да забележим една жива полемика, щяхме да чуем разнообразни отзиви, щяхме да забележим конфликт на тези отзиви ".

Това сподели Христо Иванов във връзка събранието на прокурорите в „ Бояна “ пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ .

„ Това е едно царство на мълчанието, едно царство на приведените глави, на раздадените авансово реплики. Страшно унизителна панорама “, добави той.

„ Когато аз се обърнах към прокурорите, едно от неща, които желаех да им кажа с едно писмо предния ден беше: „ Освободете се от това. В последна сметка може да не ви харесват вероятностите за промяна, само че тя е неизбежна. Погледнете, че хората, които желаят промяна се борят и за вашата независимост, и за вашата опция да излезете от този севернокорейски манастир, в който сте затворени “, сподели Иванов.

Лили Маринкова изрази мнение, че Христо Иванов не за първи път приканва прокурорите да еволюират от това състояние и приказва, че не става дума единствено за темперамент, а за към този момент построен нрав на хора, които няма да кажат какво в действителност мислят и няма да се опълчват на основния прокурор. „ Наскоро имаше решение на Конституционния съд, което им сподели: „ Вие можете да разследвате основния прокурор “, сподели Иванов и добави: „ Това, че Конституционния съд им е споделил, че имат право да проверяват основния прокурор напълно не значи, че те могат. И ние го доказахме, тъй като ги сезирахме с два сигнала против основния прокурор и никой не отговори. Пълно безмълвие, това беше като да хвърлиш камък в празен бунар “.

„ Аз мисля, че те се опитваха да създадат две неща. Аз заговорих за това, че неизбежно ще се стигне до някаква форма на реподбор на прокурорите в България, тъй като в България има прекалено много прокурори, а настрана имаме и следователи. Това е най-големият брой сходни държавни високоплатени чиновници на глава на популацията в цяла Европа и Съветския съюз, някогашния. Известно време имаше интервал, в който Украйна имаше малко повече на глава на популацията, понижиха ги и там точно посредством подобен развой.

Ние виждаме в проблеми като „ Осемте джуджета “, че там има доста висока степен на криминализация. Ние виждаме в събития като вчерашното, че там има едни хора с пречупен професионален етос и дух, темперамент. Ние виждаме в такива случаи като това, че Конституционния съд им споделя, че могат да се сезират, само че никой не смее да го направи, че тяхната вътрешна просвета е надълбоко травматизирана “, сподели Христо Иванов.

„ Без вярна вътрешна професионална просвета такива специалности не могат да съществуват “, безапелационен бе той. „ В момента, в който се вкара неизбежното – съвременни правила на селекция и на ръководство на човешкия запас, на атестиране, което действително да бъде обвързвано с справедливи критерии за качество на работата и да бъде обвързано с резултати от тази работа, а не с някакви формалистични статистически абракадабри, както е сега, когато се вкара един явен механизъм на дефиниране на националната наказателна политика по принцип и на всяка година в частност и тези цели, които да бъдат обсъждани с Народното събрание и с локални общности по места бъдат дефинирани като задания на съответната Прокуратура и по-късно се регистрира дали тя се е справила с това нещо и на всеки прокурор му се търси мястото в това справяне, огромна част от хората, които сега седят и дремят някъде или по-малката част, които се занимават с „ щавене “, както те го назовават – виждаме го разказно в „ Осемте джуджета “, ще си тръгнат сами “, добави Иванов.

„ Това ще бъде момента на рестарта на тази общественост, тъй като ще останат единствено тези, които в действителност желаят да се занимават с това да са прокурори. А такива хора има. Такива хора аз съм сигурен, че в действителност дори са безмълвно болшинство и по тази причина няма да спра да моля към тях. Прокуратурата сега се пробва да ги наплаши с това. Да им каже – „ ето виждате ли, идват едни неприятни хора извън, които желаят да ви лишат от вашите заплатки и вашите несменяемости, и вашите пари за облекла ", което е ултимативната полезност в тази специалност сега “, сподели Христо Иванов в студиото на ФАКТИ .

„ Второто нещо, което се пробваха да създадат е нещо, което те бяха написали на транспаранта зад тила на основния прокурор, само че никой не посмя да произнесе. Там беше упоменат член 7 от Договора за действието на Европейския съюз. Чл. 7 е механизма за налагане на наказания, който сега съществува на страна членка, която не съблюдава базовите полезности на Европейски Съюз, в това число върховенството на закона.

Тоест Прокуратурата в действителност се опитваше с половин уста да стартира да шантажира българските ръководещи, че тя ще изиска – тъй като някой си е посмял да предлага промени, тъй като това, което те се пробват е да табуират политическо говорене, те се пробват да ни забранят на нас с Вас двамата, бидейки свободни европейски жители да ги обсъждаме и да предлагаме промени. За да ни накарат да замълчим, тъй като виждат, че изпускат духа от бутилката, те се пробваха да ни шантажират с това, че щели да изискат от Европейската комисия да стартира инспекция за България по този член “, сподели Христо Иванов.

„ Миналата седмица аз написах едно следващо писмо до Борисов, с което му предложих преди да си подаде оставката да направи едно предписание да се приложи Закона за класифицираната информация. Там има механизъм, които планува след приключването на грифовете за засекретяване на разработките на Министерство на вътрешните работи, които не за безсрочно засекретени, няма такова разбиране, тъй че откакто изтекат тези периоди една комисия да ги прегледа и тези, които съставляват публичен интерес да бъдат предадени за общо прилагане в националните архиви. Този развой не се случва. Ако този развой се случваше, ние би трябвало да разполагаме с всички тези материали в период най-малко 10 години обратно “, сподели Иванов.

На въпроса на Лили Маринкова какво ще научим от това, той отговори: „ Ще научим да вземем за пример какви са връзките сред Борисов и СИК – Маджо, Пашата. Той се опита да ми ги пришие на мене със удивително безсрамие в случай, че той е бил техен водач, прислуга, бизнес сътрудник, съдружник и така нататък Аз по тази причина го приканвам – „ отвори ги тези, няма потребност да питаш Конституционния съд или Георги Марков “. Ченгето Георги Марков, който гласоподава срещу лустрацията и отварянето на досиетата “.

„ Да речем, че за лустрацията преди 1990 година би трябвало конституционна смяна, само че за тези разработки би трябвало просто една заповед на Борисов “, добави Иванов.

След това Лили Маринкова обърна внимание на свидетелствата отстрана на Васил Божков за незаконния свят в България. По този мотив Христо Иванов сподели: „ Този вид хора – Божков, Цветан Василев и така нататък играят своите игри. Те нито преди са били някакви ангели, нито в този момент са се трансформирали. Те разполагат с информация и е обвързване на българските държавни институции и да отделят зърното от плявата, лъжата и операцията от истината и доказателствения материал… Има действителност и тази действителност е една за всички страни от Италия до Америка. Там, където има действителна битка с мафията тя се случва само и единствено по свидетелски показания на подобен вид хора. Само че се случва при дейни и самостоятелни институции, които да проверяват “.

„ Моята идея е да принудя Българската прокуратура да разпита този човек. Този човек е заявил, че е подготвен да даде показания. Този човек е заявил, че има доказателства за изказванията си. Наказателно-процесуалния кодекс разрешава такива хора, които са в чужбина да бъдат разпитани “, сподели Иванов и добави: „ Той има изказвания за оказване на чадър от страна на Комисията за хазарта, той твърди, че си е приказвал с Влади Горанов, той твърди, че си е писал и разгласява фотоси на своята преписка с премиера и министър председателят я удостоверява тази преписка. Действията на Комисията за хазарта удостоверяват това, което той изкарва като последователност. Той се самоинкреминира, потвърждавайки, че е давал подкупи. Той изкарва човек, който твърди, че е бил очевидец на част от подготовката за даването на тези подкупи. Той изкарва банкови документи, които откриват, че нашето финансово разузнаване е проспало и никой не пита нашето финансово разузнаване какъв брой неща ще проспят след КТБ “.

„ Всичко това не е предмет на интерес на Гешев. Каква по-скандална илюстрация за това, че имаме изборно правораздаване, че Гешев е една бухалка на Пеевски, че той удря едни, а пази други “, безапелационен е Иванов.

След като Лили Маринкова съпостави кавгата сред Пеевски и Божков с кавгата сред пирати, които не могат да си поделят избрана плячка, Иванов сподели: „ Завладяна страна е страна, в която избрани центрове на въздействие могат да включват и да изключват закона, да включват и да изключват дейностите на институциите като нощната си лампичка. Това го виждаме с проблеми като „ Росенец “, като „ студения запас “, като в описанията на Божков, в записите на Борисов, в които в действителност виждаме по какъв начин се случват тези неща… “.

„ Ние всекидневно получаваме доказателства, че българската страна е на такова ръчно ръководство от добре ги казахте Вие – пирати. И популярност Богу, че излизат жителите, които си желаят страната “, добави той.

На това дали развръзката от митингите ще бъде на европейско ниво, Христо Иванов отговори, че развръзката може да бъде единствено в София и в България. „ Ние би трябвало да си свършим работата за това един път. Стига сме чакали да пристигна някой Радецки “, сподели той.

„ Единственото нещо, което ни остава и което е в действителност здравословно е този път, колкото и да е мъчно, колкото и дълготрайно да е, колкото и да е в действителност изтощително против големите запаси, с които ние си имаме работа – властови, парични, медийни и така нататък, сами да си свършим работата “, безапелационен е Христо Иванов.

Във финала на диалога Лили Маринкова обърна внимание на обстоятелството, че Сотир Цацаров не е участвал на прокурорското заседание в „ Бояна “. „ Хора ми споделиха, че са го видели на входа, че влиза. Може даже за неговите въпреки всичко малко по-високи от тези на Гешев стандарти цялата тази работа да е изглеждала прекомерно грозно “.

Целия диалог можете да изгледате във видеото:




СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР