Когато президентът на САЩ Доналд Тръмп се срещне с руския

...
Когато президентът на САЩ Доналд Тръмп се срещне с руския
Коментари Харесай

Тръмп и Путин може и да се разберат за ролята на Иран в Сирия

Когато президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп се срещне с съветския си сътрудник Владимир Путин в понеделник, сирийският спор ще бъде един от най-неотложните въпроси в широкообхватния дневен ред.

Със затихването на сраженията след седем години война Съединени американски щати трансфораха в стратегическа цел намаляването на въздействието на Иран в следвоенна Сирия - нещо, което мощно се поддържа от Израел. Представители на американските и на съветските управляващи дадоха знак, че една необятна рамка за сходна договорка евентуално ще бъде основният резултат на срещата на върха.

Евентуалното съглашение по всяка възможност ще има общ темперамент, а разискванията ще се съсредоточат по-скоро върху ограничението на иранското наличие, в сравнение с върху неговото преустановяване, настояват анализатори.

Пълното евакуиране от Сирия на подкрепяните от Иран сили на процедура е невероятно. След години на опустошителна революция Иран и ръководените от него милиции, в това число и ливанската " Хизбула ", откриха наличие на голяма територия, разпростряла се от границата с Ирак през Централна Сирия до Ливан.

Сирийският президент Башар ал Асад, с военната и политическа помощ на Иран и Русия, си върна контрола върху 60 % от страната, поставяйки завършек на каквито и да било съществени диалози за промяна на режима. А наред с намаляващата роля на Съединени американски щати Русия се трансформира в неоспорвания властов медиатор в страната. Въпреки това и Русия, и Съединени американски щати имат интерес да работят дружно в Сирия и на други места, а въпреки Русия и Иран да бяха на една и съща страна във войната, ползите им не всеки път съответстват.

Следва преглед на вероятните резултати от срещата в понеделник:

За какво ще се договаря

След като свалянето от власт на Асад към този момент не е интензивно преследвана цел, фокусът се измести върху въздействието на Иран в Сирия. Смята се, че сега Техеран управлява до 80 хиляди бойци в Сирия - членове на шиитски милиции и правилни на Иран паравоенни сили.

В изявление за телевизия Си Би Ес този месец съветникът на Тръмп по националната сигурност Джон Болтън съобщи, че " стратегическият въпрос " е Иран, а не Асад. Израел от своя страна непрекъснато предизвестява, че няма да разреши на Иран или на неговите шиитски милиции да открият непрекъснато наличие в следвоенна Сирия.

След две седмици на интензивни военни интервенции, силите на Асад управляват сега град Дараа в Южна Сирия, където стартира революцията против режима, и неговите покрайнини. Те са подготвени да потеглят на запад към границата, наоколо до окупираната от Израел част от Голанските възвишения, предизвиквайки безпокойствие от борба сред Израел и поддържаните от Иран сили, ситуирани в непосредствена непосредственост.

Израелският министър председател Бенямин Нетаняху се срещна в сряда с Путин в Москва за диалози, съсредоточени върху иранското наличие в Сирия. " Нашето мнение, че Иран би трябвало да напусне Сирия, е известно ", съобщи Нетаняху след срещата.

Очертанията на договорката

Как би изглеждала, от тази позиция, една евентуална договорка?

Руският външен министър Сергей Лавров съобщи предходната седмица, че би било " безусловно нереалистично " да се чака, че Иран ще се изтегли напълно от Сирия. Това дава знак, че руснаците са съгласни, че най-малко част от тези сили би трябвало да се изтеглят. Коментарите на някои представители на американските управляващи също демонстрираха, че е допустимо постигането на компромис. " Има благоприятни условия за по-обширни договаряния за евакуиране на ирански сили от Сирия назад в Иран, което би било забележителен прогрес ", сподели Болтън за Си Би Ес.

Една от опциите е Путин и Тръмп да се договорят за разполагане на сирийски държавни войски по границата с следената от Израел част от Голанските възвишения и за евакуиране на иранските сили и Хизбула от региона. За да стане това, Израел ще изиска гаранции, че Асад ще съблюдава постигнатото преди десетилетия съглашение за основаване на погранична демилитаризирана зона и ограничаването двете страни да не разполагат свои сили на 15 благи (25 км) от границата.

Айхам Камел, анализатор от Eurasia Group, разяснява, че Москва може да упорства за признание на Асад и за вероятно евакуиране на американските войски от Сирия, за което Тръмп загатна, че би желал да се случи до края на годината. " Една публична договорка, по силата на която Асад бива приет в подмяна на ограничение на иранското въздействие, мълчешком, а даже и категорично, би му донесла някаква легитимност ", добави Камел.

Дали Иран ще одобри договорката?

Русия прикани за евакуиране на иранските войски от следвоенна Сирия, само че не може да подсигурява, че Иран ще се съгласи.

Москва обаче може би разполага с задоволително благоприятни условия да убеди Техеран да не доближава границата с Израел и да понижи броя на базите, фабриките за ракети и съветниците, с които разполага в страната.

След отдръпването на Съединени американски щати от иранското нуклеарно съглашение, на Иран още веднъж са наложени наказания и той не може да си разреши да загуби поддръжката на Русия, нито ще е в положение да даде на Асад помощ от същия мащаб. " Въпреки че Асад се нуждае от иранците и от руснаците, един стеснен от глобите Иран е доста по-малко потребен за него в дълготраен проект. А със затихването на гражданската война съветската икономическа и политическа поддръжка става малко по-важна ", съобщи Камел. /БТА

Всичко, което би трябвало да знаете за: Сирийската рецесия (1386)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР