Когато през зимата на 1949 г. председателят Мао Дзедун посещава

...
Когато през зимата на 1949 г. председателят Мао Дзедун посещава
Коментари Харесай

Политико: Владимир Путин - новият васал на Китай -

Когато през зимата на 1949 година ръководителят Мао Дзедун посещава руския деспот Йосиф Сталин, той е в ролята на младши молител. Сталин го оставя да чака със седмици в снежната си дача № 2 на 27 км от Москва, където унизеният и спечен китайски водач мърмори за всичко - от качеството на рибата до неуместния си матрак.

Когато двамата комунистически водачи въпреки всичко стигат до делова работа, Сталин си проправя път към доста преференциална договорка, която слага Мао на кукичката да купи съветско оръжие и тежка техника със заем, по който Пекин ще би трябвало да заплаща лихви.

Седем десетилетия по-късно динамичността на властта се трансформира радикално. Малко преди да нахлуе в Украйна, съветският президент Владимир Путин пътува до Зимните олимпийски игри в Пекин, с цел да прогласи другарството " без граници " с китайския президент Си Цзинпин, само че няма подозрение кой е същинската суперсила в този дует. Икономиката на Китай, възлизаща на 18 трилиона $, към този момент е 10 пъти по-могъща от тази на Русия. Пекин държи съвсем всички положителни карти при определянето на изискванията на всевъзможни финансови избавителни линии от Големия брат.

Тъй като Русия е изправена пред внезапно стесняване на стопанската система под въздействието на глобите и идно петролно ембарго от Европа, Китай е очевидният евентуален покровител, към който Путин може да се обърне.

Си споделя враждебното отношение на Путин към Запада и НАТО, само че това не значи, че той ще предложи безрезервна щедрост. Първостепенната стратегическа грижа на Си е просперитетът и сигурността на Китай, а не спасяването на Русия. Пекин евентуално ще купува най-малко част от петрола, отклонен от Европа, само че единствено с огромна отстъпка от международните примери. Китай ще оказва помощ на Русия единствено дотолкоз, доколкото не притегля наказания и не заплашва личната си дарба да продава артикули на богатите страни в Северна Америка и Европейски Съюз.

Много обществено партньорство

Публично Китай показва огромна политическа взаимност с Москва. Той усили общия размер на търговията с Русия, като всъщност се отхвърли от Украйна, разшири финансовите преводи, без да употребява долари или евро, и удвои бъдещото съдействие за създаване на военни технологии, като в същото време организира взаимни учения в Тихоокеанския район.

Сергей Лавров, външният министър на Русия, призна, че бъдещето на страната му е обвързвано с Китай, като съобщи:

" Сега, когато Западът зае " диктаторска позиция ", икономическите ни връзки с Китай ще се развиват още по-бързо ".

Самият Си също наподобява е мощен обожател на Путин в персонален проект. Юн Сун, шеф на Китайската стратегия в Центъра " Стимсън ", назовава това негов " съветски комплекс ". (Откакто избухна войната, Си е разговарял единствено по телефона с Путин, само че не и с украинския си сътрудник Володимир Зеленски).

Тези " безгранични " връзки обаче имат доста съществени граници. Поне към този момент Китай акцентира пред западните страни, че не продава оръжия или елементи за самолети на Русия. Пекин не желае самичък да стане жертва на наказания, по тази причина слага граници на връзките. Още по-тревожно за Путин е, че Китай също по този начин желае да дефинира висока цена за поддръжката. Пекин да вземем за пример желае да ограничи извънредно доходоносните продажби на оръжия от страна на Русия за Индия - върлия зложелател на Китай от другата страна на Хималаите.

" В противоположен ред на модела от Студената война Русия ще бъде младши сътрудник на по-могъщия Китай. Това ще подразни Путин ", споделя Матю Крониг, заместник-директор на Центъра за тактика и сигурност " Скоукрофт " към Атлантическия съвет.

Тази второстепенна роля не е сюжетът, който Путин си е представял, когато реши да нахлуе в Украйна през февруари, воден от желанието да възвърне отминалата популярност на нацията си.

Но като цяло той е трябвало да планува, че това ще се случи. Китай е страна, захласната от концепцията да поправи историческите унижения и да възвърне позицията си на международен водач. Времето, когато Съветският съюз превъзхождаше комунистически Китай в идеологическо и икономическо отношение, от дълго време отмина. Huawei Technologies построява съветските 5G мрежи, а Русия изисква китайско съдействие за всичко - от елементи за самолети до валутни суапове. Важно е също по този начин, че освен Съединени американски щати и Европа постановат наказания на Москва, само че и три други огромни азиатски стопански системи: Япония, Южна Корея и Сингапур.

Андрей Кортунов, общоприет шеф на подкрепяния от Кремъл Руски съвет по интернационалните връзки, се съмнява, че съветският хайлайф има огромен вкус да служи като младши сътрудник на Китай. Но той вижда малко други възможности за Москва.

" Откакто стартира спорът, Русия стартира да се нуждае от Китай повече, в сравнение с по-рано, тъй като Китай в доста връзки остава единственият състезател в града, при лимитираните стопански връзки сред Русия и Запада и при наложените на Русия наказания. "

Груби калкулации

Може би най-значимото пресмятане за Китай е до каква степен ще стигне, с цел да помогне на Путин да преодолее идното ембарго на Европейски Съюз върху съветския нефт. Тази европейска възбрана ще пробие забележителна дупка в съветския бюджет, в случай че не се намесят други огромни купувачи.

Решавайки какъв брой да купува, Пекин има голямо въздействие върху Москва.

Русия и Саудитска Арабия към този момент са двата водещи доставчика на нефт за Китай. През май морският импорт на съветски недопечен нефт в Китай доближи двугодишен връх с 1,14 млн. барела дневно, което е с 800 000 барела дневно повече от 2021 година, съгласно данни на Vortexa Analytics, споделени с „ Политико “.

До огромна степен обаче обяснението за това е чисто твърдоглавата стопанска система от страна на китайците, а не проявата на политическа взаимност. Международните наказания значат, че търговците са внимателни в работата си с съветски недопечен нефт, създавайки пренасищане, вследствие на което съветският нефт се търгува с 20 до 30 $ по-евтино от интернационалните референтни цени.

Като се има поради, че Китай внася повече от 10 млн. барела на ден, сигурно има опция да се купуват повече, изключително когато стопанската система се възвърне и ограниченията за блокиране на достъпа до пазара в основни градове като Шанхай последователно бъдат отстранени. Но съветските продажби за Европейски Съюз са към 2,4 млн. барела на ден. Като се имат поради опасенията на самия Китай по отношение на сигурността, свързани с несъразмерната взаимозависимост от обособени снабдители, би било доста малко евентуално Китай ненадейно да стартира да купува целия остатък от съветски нефт.

По сходен метод Китай държи картите, когато става въпрос за газ. Точно преди да нахлуе в Украйна, Путин подписа съглашение със Си, в което се съгласи да усили износа на природен газ до 48 милиарда куб. м годишно в бъдеще, от скромните 4,1 милиарда куб. м през 2020 година Русия също по този начин възнамерява нов газопровод - " Силата на Сибир 2 ", по който съветският експорт на газ за Европа би могъл по-лесно да премине към Китай.

" Проблемът обаче е, че Китай държи всички карти в договарянията ", написа Никос Цафос, основен енергиен консултант на гръцкия министър-председател, в отчет на мозъчен концерн през май. " И сходно на първата тръба на " Силата на Сибир ", Китай ще организира сложна договорка. Това, което не се знае в този миг, е дали Китай е подготвен да спазари сложна договорка. Русия евентуално ще предложи доста привлекателни условия - в случай че не друго, то заради отчаянието си. Но дали Китай ще ги одобри? Дали ще се изкуши от цената, или ще се замисли дали да разшири зависимостта си от Русия в този миг? "

Контрол на оръжията

Нуждата на Русия от съдружник съответствува с възходящата напористост на Китай. Колкото по-изолирана става Москва, толкоз повече може да й се наложи да оказва помощ на Китай да развива геополитическите си упоритости.

От години китайски публични лица безшумно лобират пред съветските си сътрудници да понижат продажбите на оръжие на Индия, която от време на време влиза в кървясъл граничен спор с Пекин.

Между 2017 година и 2022 година Индия е най-големият пазар за експорт на оръжие за Русия, следвана от Китай, съгласно статистиката на Стокхолмския интернационален институт за проучване на мира. Сраженията с индийски бойци, въоръжени с съветско съоръжение, може да не са занимателни за Китай, само че сигурно са рентабилен бизнес за Русия.

Преди войната " Русия беше доста упорита и би споделила: " О, ти не си в позиция, Китай, да ни диктуваш избора си на кого да продаваме оръжия. Но аз мисля, че Китай ще бъде в тази позиция евентуално след пет години ", споделя Александър Габуев, специалист по руско-китайските връзки в мозъчния концерн Carnegie Endowment for International Peace.

Индия, от своя страна, се пробва да поддържа открити връзки с Путин. Ню Делхи, сходно на Пекин, се стреми към на ниска цена нефт, макар че също по този начин желае да поддържа мощни връзки със Съединени американски щати.

" Русия, отслабена от войни и наказания, само че не безредна и нестабилна, дава отговор на дълготрайните ползи на Китай ", споделя Бобо Ло, някогашен заместник-ръководител на австралийската задача в Москва, който в този момент работи в Института Лоуи. " Изолацията на Русия ще я тласне още повече в позицията на младши сътрудник в връзките, като в същото време ще усили икономическата и стратегическата ѝ взаимозависимост от Китай. "

Командна позиция

Днешното превръщане на силите би изглеждало извънредно извънредно за тези, които пееха L`Internationale в Москва в следвоенната ера.

В края на краищата Съюз на съветските социалистически републики и Народната република бяха в сложни връзки в продължение на десетилетия, макар хипотетичната им идеологическа непосредственост.

" През 50-те години на предишния век фактът, че Китай беше младши сътрудник, беше доста провокиращ, тъй като в Пекин съществуваше мнението, че Москва се грижеше прекалено много за връзките си със Запада за сметка на връзките си с Китай ", споделя Джоузеф Торигян, създател на „ Prestige, Manipulation, and Coercion “, нова книга за Сталин и Мао. " Когато ставаше дума за Сталин и Мао, Сталин беше преподавател, той беше титанът на комунистическото придвижване. Когато Сталин умря, Мао гледаше отвисоко на Хрушчов, като на човек, който не схваща идеологията. Когато Дън Сяопин се срещна с Горбачов, Дън по всичко изглеждаше, че мисли Горбачов за глупак ".

Макар че Си и Путин имат по-добри персонални връзки от своите прародители, те имат и доста разнообразни визии за бъдещата роля на страните си в света.

Си е напълно концентриран върху това да си обезпечи президентския пост за трети път, въоръжен с апела да направи Китай пазар, надълбоко обвързван със Запада, по-проспериращ, като в последна сметка изпревари Съединени американски щати и стане стопанска система №1 в света.

Санкции биха разрушили този проект.

В същото време Путин е в по-тежко състояние. Той би бил благополучен да вземе всичко, което може, от Китай, като се има поради настоящето състояние на страната му - даже в случай че това значи, че Русия ще бъде обсъждана като младши сътрудник на Китай.

" Проблемът е, че той вижда спора в Украйна като в действителност централен за битката му да резервира режима си ", споделя Габуев. " Има толкоз доста прочувствено виждане за значимостта на войната в Украйна и близостта ѝ с американците, изключително откакто помощта на американската войска, даването на оръжия, шерването на чувствителни разследващи данни... оказва помощ за убийството на доста съветски бойци. "

" Да бъдеш в джоба на Китай е някак си по-малко ужасно, тъй като фокусът действително е върху битката със Съединени американски щати ", сподели той. " Ако Китай дава нужните запаси - и в това време не се намесва във вътрешните работи на Русия - това е цената, която Путин ще одобри да заплати, с цел да продължи битката си със Съединени американски щати. "

Б. ред. - Статията на Стюарт Лау от " Политико " препечатваме в превод на организация БГНЕС.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР