Когато през януари 2022 г- изригва вулканът Hunga Tonga-Hunga Ha`apai,

...
Когато през януари 2022 г- изригва вулканът Hunga Tonga-Hunga Ha`apai,
Коментари Харесай

Как "детективи от морското дъно" разкриха тайните на най-големия подводен вулкан в света

Когато през януари 2022 г- изригва вулканът Hunga Tonga-Hunga Ha`apai, това е най-голямото изригване, записано в миналото благодарение на актуалните технологии.

Взривът, оценен като стотици пъти по-силен от нуклеарния гърмеж в Хирошима, е чут в Аляска, на повече от 10 000 км. Шлейф от пепел, пушек и вулканични субстанции се издигна на 58 км във въздуха, а в най-горния атмосферен пласт на Земята, на границата на космоса, бяха регистрирани ветрове със скорост на вихър.

След това се появиха и вълните: предизвестия за цунами бяха издадени в околните тихоокеански островни страни Фиджи, Самоа и Вануату, както и в по-далечни страни - Нова Зеландия, Япония, Перу, Съединени американски щати и Канада. Последвалото цунами опустошава Тонга с талази с височина до 15 метра, убивайки трима души и причинявайки вреди на стойност към 90,4 милиона $.

Сега екип от откриватели е приключил най-пълното до момента изследване на събитието, като удостоверява, че са се разместили съвсем 10 квадратни километра морско дъно - което се равнява на 2,6 милиона олимпийски басейна и е с една трета повече от първичните оценки.

Въпреки това те откриха, че единствено три четвърти от този материал е бил отсрочен в регион на 20 км от вулкана, което значи, че забележителна част от него не е регистрирана. Новозеландският Национален институт за проучване на водите и атмосферата (NIWA), който е провел проучването, счита, че изчезналите парчета могат да се обяснят частично със " загуба от въздуха ", заради което не са били видяни, до момента в който не е завършило подробното картографиране. Материалът е бил изстрелян в небето и е останал в атмосферата, циркулирайки в продължение на месеци, което изяснява за какво не се е намирал на морското дъно.

Но за откривателите остава неразбираемо за какво изригването е било толкоз избухливо.

Някои от отговорите идват от по-ранна експедиция, също извършена от NIWA, която картографира морското дъно към Хунга Тонга-Хунга Хаапай.

 Изследовател на морското дъно

Ерика Испан е механик по морска геология в NIWA и член на експедицията, която потегли през април. Описвайки себе си като " детектив на морското дъно ", Испания употребява високотехнологични ехолокационни устройства, с цел да търси подводни вулкани, и събира улики за " спусъците ", които въздействат на подводните изригвания.

На борда на RV Tangaroa, проучвателен транспортен съд на NIWA, оборудван с най-съвременна технология за подводно наблюдаване, Испания имаше двойна роля: работеше с многолъчевия уред и вземаше проби от тиня и скални утайки от морското дъно.

Многолъчевият ехолот " изпраща акустични импулси, с цел да картографира морското дъно в 3D формат ", споделя Испания и го съпоставя с ехолокацията, която употребява делфинът. " Разполагаме с хидрофони, които одобряват ехото, и по него можем да определим какъв брой надълбоко е морското дъно и да си съставим визия за неговата форма и геометрия. "

 width=

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР