Когато през 2008 основават BioNTech, съпрузите Йозлем Тюреджи и Угур

...
Когато през 2008 основават BioNTech, съпрузите Йозлем Тюреджи и Угур
Коментари Харесай

Революционерите от BioNTech: скоро лек срещу рак?


Когато през 2008 основават BioNTech, съпрузите Йозлем Тюреджи и Угур Шахин имат една цел: да революционизират лекуването на ракови болести. Сега компанията се връща към главната си задача. Ще има ли скоро лек против рак?

Съпрузите и, станала известна с имунизацията си против Ковид-19, през 2008 година в немския град Майнц. Още тогава вярата им е да революционизират лекуването на рак. Те съумяват да разработят способ против рака, основаващ се на иРНК-технологията. През последните две години обаче компанията прекрати работата си по него поради потребността от основаване на ваксина против ковид. Разработената от BioNTech ваксина против Ковид-19 се базира точно иРНК-технологията.

Нова фабрика в Майнц

Сега BioNTech се посвещава още веднъж на главната си цел:. Междувременно в Майнц беше приключен грубият градеж на „ първото в света оборудване от този тип за произвеждане на индивидуализирани артикули за имунотерапията против рак ", както оповестиха от самата компания.

Основателите на BioNTech: съпрузите Йозлем Тюреджи и Угур Шахин
Редакцията предлага
Производството в новата фабрика с 500 работни места би трябвало да стартира през 2023 година. Йозлем Тюреджи и Угур Шахин желаят да създават там годишно по над 10 000 партиди за самостоятелно назначена терапия на онкоболни пациенти. Както и имунизацията против Ковид-19, тези артикули ще са основани на иРНК-технологията.

Вече са налице и първите триумфи: през ноември стана известно, че създадена от BioNTech имунотерапия против рак на кожата е препоръчана за утвърждение в Съединени американски щати по ускорена процедура. Американската организация за надзор на медикаментите FDA е дала на препарата етикета „ Fast-Track ", който облекчава процедурата по разработка и внедряване на медикаменти против тежки болести. В момента въпросният медикамент се намира във втората си клинична фаза на тествания.

BioNTech са си сложили за цел да разработят и сполучлива имунотерапия. За разлика от имунизациите против Ковид-19, медикаментите против рак няма да имат превантивна функционалност, а ще се ползват след определяне на болестта.

Конкуренция от Съединени американски щати

И американската копания Moderna, която също създаде сполучлива иРНК- ваксина в сегашната пандемия, форсира търсенето на лек против рака. В началото на ноември от компанията оповестиха, че работят върху четири разнообразни лечебни съставки против рака.

Също и в американската компания Variantyx, дружно с специалисти от клиниката „ Роберт Бош " в Щутгарт, са в търсене на индивидуализирани способи за лекуване на рака. А в Германия стартъп компанията Abalos създава способ, при който благодарение на специфични вируси ще бъде задействана имунната система на болните от рак.

Централата на BioNTech в Майнц

Много от тези способи към момента са във фаза на създаване - т.е., надалеч от стартирането им на пазара. Кога първите от тях ще бъдат разполагаем на пациентите с рак, към този момент не може да се каже. Но в случай че сполучливо преминат клиничната фаза на тествания, препаратите на BioNTech имат положителни шансове да станат подготвени относително бързо.

*****

Вижте и това видео от архива ни:
Защо българите не желаят да се имунизират?
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР