Когато през 1985 г. станах лидер на Съветския съюз, по

...
Когато през 1985 г. станах лидер на Съветския съюз, по
Коментари Харесай

Михаил Горбачов: САЩ и Русия трябва да прекратят надпреварата за ядрена война

Когато през 1985 година станах водач на Съветския съюз, по време на моите първи срещи с хората почувствах, че те най-вече се вълнуват от проблемите на войната и мира. Направете всичко, с цел да не допуснете война, споделяха те.

Това написа в специфичния си коментар на списание „ Тайм “ последният водач на Съюз на съветските социалистически републики Михаил Горбачов в превод на БГНЕС.

 © Българска телеграфна агенция
По това време свръхдържавите бяха натрупали планини от оръжия, а проектите за увеличение на военната мощност предвиждаха основаването на „ орбитални станции за водене на бойни интервенции “, „ лазери с нуклеарно изпомпване “, „ галактическо кинетично оръжие “ и други сходни изобретения. Слава Богу, нищо от това не беше основано. Нещо повече, договарянията сред Съюз на съветските социалистически републики и Съединени американски щати сложиха началото на прекратяването на конкуренцията в нуклеарните оръжия. Постигнахме контракти за коренно редуциране на арсеналите с един от най-войнствено настроените американски президенти Роналд Рейгън.

Днес тези достижения са застрашени. Военното обмисляне от ден на ден и повече припомня подготовката за действителна война на фона на непрекъснатата милитаризация на политиката, мисленето и риториката.

Обзорът на тактиката за национална сигурност и Обзорът на нуклеарната тактика, оповестени от администрацията на американския президент Доналд Тръмп през февруари, ориентират външната политика на Съединени американски щати към „ политическо, икономическо и военно съревнование в целия свят “ и приканват за създаването на ново, универсално „ по-гъвкаво “ нуклеарно оръжие. Това значи по-нататъшно понижаване на прага за потребление на нуклеарното оръжие.
 Владимир Путин: Русия е основала крилата ракета с нуклеарен мотор Владимир Путин: Русия е основала крилата ракета с нуклеарен мотор
Руският президент Владимир Путин заяви, че страната му е основала крилата ракета с нуклеарен мотор, която може да лети на практика безпределно. Той показ...

На този декор съветският президент Владимир Путин в своето неотдавнашно послание към Федералното заседание разгласи за създаването на няколко нови типове оръжия в Русия, в това число оръжия, които за момента не има нито една страна в света.

През януари специалистите издаващи в Чикаго „ Бюлетина на учените в нуклеарната област “ сложиха алегорично стрелките на „ Часовника на Страшния съд “ на половин минута по-близо до среднощ. Според учените през днешния ден ние се намираме на две минути от световната злополука. Последен път такова ниво на заплаха е било записано през 1953 година

Страхът, който изпитват през днешния ден хората, е изцяло оневинен.

Как би трябвало да реагираме на тази нова серпантина на милитаризацията?

Преди всичко не би трябвало да губим вяра и да стоим със скръстени ръце; би трябвало да желаяме от международните водачи да се върнат на пътя на разговора и договарянията.
 Реакции след речта на Путин за нови съветски нуклеарни оръжия Реакции след речта на Путин за нови съветски нуклеарни оръжия
Президентското обръщение на Владимир Путин, в което той показва нови съветски нуклеарни оръжия, провокира острата реакция на Съединените щати. Вашингтон...

Главната отговорност за излизането от актуалната рискова задънена улица лежи на водачите на Съединени американски щати и Русия. Това е обвързване, от което те не би трябвало да бягат, тъй като арсеналите на двете страни, както и преди, надвишават арсеналите на останалите страни.

Но не би трябвало да разпореждаме всичките си очаквания на президентите. Тези двама души не могат да решат всички проблеми и да преодолеят всички трудности, които са създавани с години. Нуждаем се от разговор на всички равнища, в това число мобилизацията на експертната общественост на двете страни. Тя въплъщава голям ресурс от познания, които би трябвало да се употребяват в полза на мира.

Положението се е усложнило дотам, че би трябвало да попитаме: къде е Организацията на обединените народи? Къде е нейният Съвет за сигурност, нейният общоприет секретар? Не е ли време да се свика изключителна сесия на Общото заседание или на Съвета за сигурност на равнище държавни глави? Убеден съм, че светът чака такава самодейност.
 В Женева Сергей Лавров разяснява нуклеарното разоръжаване В Женева Сергей Лавров разяснява нуклеарното разоръжаване
Руският външен министър Сергей Лавров съобщи, че Съединените щати приготвят въоръжените сили на страни в Европа за потребление на тактическо нуклеарно оръж...

Не се колебая, че огромното болшинство от хора и в Русия, и в Съединени американски щати ще се съгласят с това, че проблемите не би трябвало да се вземат решение с войни. Може ли оръжието да реши проблемите на околната среда, тероризма или бедността? Може ли то да реши вътрешните стопански проблеми?

Трябва да напомним на водачите на всички нуклеарни страни, че в сходство с Договора за неразпространение на нуклеарното оръжие те са задължени да договарят за съкращаването и в последна сметка ликвидацията на този тип оръжия за всеобщо заличаване. Техните прародители подписаха тези задължения и те бяха утвърдени от техните държавни управления на високо ниво. Свят без нуклеарни оръжия – не може да има никаква друга последна цел.

Колкото и мрачна да е днешната обстановка, колкото и потискаща и безнадеждна да ни се коства ситуацията, би трябвало да действаме, с цел да предотвратим най-страшната злополука. Не би трябвало да се стремим към пропастта, а към общата победа над демоните на войната.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР