Когато преди много години си търсили жилище, Хелга Грамен и

...
Когато преди много години си търсили жилище, Хелга Грамен и
Коментари Харесай

В Германия: как се живее в блок с 1200 съседи

Когато преди доста години си търсили жилище, Хелга Грамен и брачният партньор ѝ се насочили към така наречен " Уни-Център " - една постройка в милионния Кьолн, която през днешния ден е бодил в очите на мнозина поданици на града. Но в тези години жилищната сграда била считана за финален зов на модата.

" Купони като в Ню Йорк "

Хелга Грамен живее тук към този момент 38 години. Заедно с още над 1200 жители на тази постройка, в която в 968 жилището на 45 етажа живеят толкоз хора, колкото и в едно по-голямо село. Затова и я назовават най-високото село на брега на Рейн. Но по какъв начин се живее в една от най-високите жилищни здания в цяла Европа?

Хелга е поканила на кафе съседката си Лусия Халдер. " През 1970-те години беше доста изискан да се живее на такова място. Чак по-късно стана съвременно да се живее в къща с двор ", споделя Лусия. А Хелга прибавя: " Днес всички си мислят, че е пъкъл да се живее на такова място. Но не е по този начин, в постройката си имаме дори и деца. Макар че кардинално фамилиите с деца я заобикалят, защото избират да живеят в жилище или къща с двор ".

Хелга постоянно си спомня за лудите купони, които преди години организирали всеки месец. " Събирахме се постоянно на 39-ия етаж. В постройката живееха и доста хомосексуални, които несъмнено умееха да се забавляват. Бяха луди празненства. Веднъж един от гостите ми сподели, че нашите купони били като в Ню Йорк. "

Днес на 39-ия етаж е станало доста по-тихо, а един от общо трите тракта на постройката в това време е запазен единствено за студенти. Около 300 жилището се стопанисват от една студентска кооперация.

" Към момента тук живеят 340 студенти. Но искащите са много повече, защото постройката е доста известна измежду студентската общественост ", описват Айлин Тирпан и Афра Капрак, които освен живеят в постройката, само че и работят тук - в секретариата на студентската организация. Двете млади дами оказват помощ на свои сътрудници при нанасянето или изнасянето от постройката. Само през този месец предстоят повече от 30 такива премествания.

Голям плюс: ниските наеми

Освен положителното разположение, значима роля играят и ниските наеми. " Плащам към 300 евро месечно ", споделя Айлин, която населява относително огромен апартамент. А колежката ѝ Афра, която заплаща 250 евро на месец, прибавя: " Преди бях на свободен наем и за едностайно жилище плащах 530 евро на месец. Тук е доста по-евтино, а и се усещам чудесно ".

" Много ми харесва тук ", споделя и Хелга Грамен, чийто апартамент е в прилежащия тракт и 30 етажа по-нагоре. Толкова близо и в същото време толкоз надалеч една от друга: двете в никакъв случай не са се срещали в най-високото " село " на брега на Рейн.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР