Когато преди две седмици пристига в Париж, Джак Сок очаква

...
Когато преди две седмици пристига в Париж, Джак Сок очаква
Коментари Харесай

Самотният американец, който сензационно хвана последния влак за Лондон

Когато преди две седмици идва в Париж, Джак Сок чака това да бъде последният му шампионат за сезона. Той се надява да изиграе няколко мача, преди да се отдаде на заслужена отмора. 25-годишният американец няма никаква визия, че към момента има даже минимални шансове да се класира за финалите на АТП.

Неочакваното развиване на мастърса във френската столица обаче открехна вратата пред Сок. Той се възползва от загубите на главните кандидати за последното място във финалите и завоюва купата в Париж, с цел да хване последния трен за Лондон.

Сензационният успех обезпечи на Сок дебют в топ 10 на международната класация и първо присъединяване в заключителния шампионат на АТП. Той ще бъде един от тримата дебютанти в Лондон дружно с Григор Димитров и Александър Зверев. И единственият участник отвън Европа.

" Нямах никаква визия, че имам математически шансове да се класирам. Разбрах едвам след мача против Лука Пуи (в осминафиналите), когато някой от публицистите го загатна. Дори се изсмях, когато ми сподели, че ще се класирам за Лондон, в случай че печеля купата ", описа Сок в навечерието на финалите в Лондон.

Днес американският тенисист ще открие шампионата с дуел против огромния любимец и притежател на рекордните шест трофеи от конкуренцията Роджър Федерер. Двамата излизат на централния корт в зала " О2 сцена " в 16.00 часа, с цел да дадат старт на борбата в група " Борис Бекер ".

Сензационният поход към Лондон

Сок беше на път да отпадне още след първия си мач в Париж. Той губеше с 1:5 в решителния трети сет против Кайл Едмънд. Британецът два пъти сервираше за спечелването на мача, само че американецът сподели страховит темперамент и направи трагичен поврат - с 4:6, 7:6 (4), 7:6 (5).

Отпадането на любимците отвори схемата на шампионата. Последваха победи против Пуи, Фернанрдо Вердаско и Жюлиен Бенето, които пратиха Сок на първия в кариерата му край в шампионатите от сериите " Мастърс ". Там го очакваше още по-шокиращ финалист - сръбския квалификант Филип Крайнович.

Крайнович, който заемаше 77-ото място в международната класация, даже завоюва първия сет в борбата за трофея. Сок обаче събра сили за нов поврат - негов трети в Париж от пет мача. Американецът се наложи с 5:7, 6:4, 6:1 и сграбчи последната квота за Лондон.

" Това е доста специфичен миг за мен - да се промъкна по този метод и да заема последното място. Да бъда почтен, когато дойдох в Париж, се надявах просто да изиграя няколко мача. Вече се бях настроил душевен, че след шампионата ще се прибера вкъщи ", показа още Сок на конференция в Лондон.

Американецът стартира чудесно сезона. Той завоюва купата в Окланд през януари, след което стигна до третия кръг на Australian Open. Последва нов трофей - в Делрей Бийч през февруари, и отлично показване в първите два шампионата от сериите " Мастърс " - полуфинал в Индиън Уелс и четвъртфинал в Маями. В първия случай беше спрян от Роджър Федерер, а във втория - от Рафаел Надал.

Началото на сезона на червени кортове обаче беляза фрапантен и нескончаем спад във формата му. Между мача с Надал в Маями и шампионата в Париж Сок записа 15 загуби в 28 мача. Част от тези загуби бяха много непредвидени - против Джордан Томпсън, Никола Маю, Иржи Весели, Себастиан Офнер, Кайл Едмънд, Юичи Сугита, Александър Долгополов и други

Сок отпадна в първия кръг на " Ролан Гарос " и US Open и във втория на " Уимбълдън ". Единственият му в действителност добър шампионат преди мастърса в Париж беше във Вашингтон, където стигна до полуфиналите. След това обаче той имаше серия от четири поредни отпадания в първи кръг - в Синсинати, US Open, Пекин и Шанхай.

" До април имах очаквания, че ще се класирам за финалите. Oт юни до ноември - може би не. Започнах добре сезона, само че този интервал от пет-шест месеца от средата на сезона не беше добър за мен. С напредването на шампионата в Париж обаче класирането за Лондон стартира да става действителност и това несъмнено ми вдъхна спомагателна мотивация ", сподели Сок.

За достойнството на американския тенис

Освен че е единственият тенисист отвън Европа, Сок е първият американец от шест години насам, който ще взе участие в Лондон. Последният представител на Съединени американски щати, който се класира за финалите на АТП, беше Марди Фиш през 2011 година

В последните седмици американските очаквания бяха свързани със Сам Куери и Джон Иснър. Сок обаче беше този, който се възползва от необикновените условия през този сезон. Той стана първият американец с трофей от сериите " Мастърс " от Анди Родик през 2010 година По този метод беше комплициран завършек на серията от 69 следващи мастърс шампионата, извоювани от европейски тенисисти.

" Европа в действителност създава изумителни играчи година след година. Мисля обаче, че и ние имаме страхотна група от млади тенисисти, които в този момент изгряват. Имаме няколко играчи, които заемат предни позиции в ранглистата, както и добра вълна от надарени момчета, които се задават. Надявам се, че в идващите години това (спадът на американския тенис - бел.авт.) ще се промени ", съобщи Сок.

Американецът може и да наподобява жертван против Федерер, само че възможностите му да излезе от групата не са за подценяване. Той има две победи от два мача с Марин Чилич и победа и загуба против Александър Зверев.

" Джак имаше невероятна седмица в Париж. Той е убеден и обича огромната сцена. Знам чудесно това от положителния мач, който направихме в Индиън Уелс. Очаквам един сложен дуел ", разяснява Федерер преди дуела си против 25-годишния тенисист от Небраска.

От последната победа на американски тенсист във финалите на АТП изминаха цели 10 години. Сок е играчът, предназначен да постави завършек на тази черна серия. След приказката в Париж той е подготвен още веднъж да шокира света на тениса.

Всичко, което би трябвало да знаете за: ATP финалите в Лондон (27)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР