Когато прди седмица президентът Владимир Путин обяви, че ядрените сили

...
Когато прди седмица президентът Владимир Путин обяви, че ядрените сили
Коментари Харесай

Ядреното куфарче на Русия: Кой и как натиска копчето?

Когато прди седмица президентът Владимир Путин разгласи, че нуклеарните сили на Русия би трябвало да бъдат приведени в нараснала бойна подготвеност, светът затаи мирис. 

До този миг концепцията, че инвазията на Русия в Украйна може да докара до нуклеарна ескалация, като че ли не стоеше на дневен ред. 

Руската система се състои от четири равнища на предизвестие. Първият се ползва в спокойно време. Повишаването на паниката, както разгласи Путин в неделя, не значи, че положението на нуклеарните оръжия ще бъде променено, споделя военният специалист Карло Масала пред " Шпигел ". Едва от третото равнище ще се задействат оръжията. Четвъртият стадий, преведен като „ цялостен “ в Русия , означава изстрелване на нуклеарно оръжие.

В Русия обаче командването на нуклеарните оръжия, пословичният червен бутон, не е единствено на Путин. Въпреки това се счита за несъмнено, че той е решаващото звено в комплицирана командна верига, за някои от които може единствено да се спекулира.

Предполага се обаче, че се състои от три елементи: самият Путин има Чегет, което е нуклеарната кутия, съдържаща кодове - тя постоянно би трябвало да е наоколо.

Ето по какъв начин би работила командната верига на Русия при положение на изстрелване на нуклеарно оръжие.

Кой взема решение да се изстреля нуклеарно оръжие в Русия ?

В документ от 2020 година, наименуван „ Основни правила на държавната политика на Руската федерация за нуклеарно въздържане “, се споделя, че съветският президент взима решение за потребление на нуклеарни оръжия.

Малкото куфарче (Чегет) се държи покрай държавния от самото начало. То го свързва с мрежата за командване и надзор на съветските стратегически нуклеарни сили. Чегет не съдържа бутон за нуклеарен старт, а по-скоро предава заповеди за изстрелване на централното военно командване - Генералния щаб.

Куфарът има лична специфична информационна система (Кавказ) с един тип телефон.

Какво става, когато Путин издаде ядрена заповед?

Ако президентът даде заповед за активиране на нуклеарна бойна глава, тя отива при министъра на защитата, Сергей Шойгу. Той също има подобен куфар и надлежно би трябвало да вкара и съобщи верния код за оторизация.

Третият куфар е благосъстоятелност на началника на кабинета - Валерий Герасимов. Само използването на трите дава цялостния код, който е нужен за изстрелването. 

Руският общоприет щаб, от своя страна, разполага с достъп до кодовете за изстрелване и има два метода за активиране на нуклеарни бойни глави. Той може да изпраща кодове за оторизация до обособени командири на оръжия, които по-късно да изпълнят процедурите за изстрелване. Има също по този начин аварийна система, известна като " Периметър ", която разрешава на Генералния щаб непосредствено да инициира изстрелването на наземни ракети, заобикаляйки всички непосредствени командни пунктове.

Прави ли заповедта на Путин за висока бойна подготвеност по-вероятна нуклеарната офанзива? 

През уикенда Путин разгласи, че нуклеарните сили на нацията би трябвало да бъдат приведени в нараснала бойна подготвеност. На идващия ден съветското Министерство на защитата разгласи, че нейните ракетно-ядрени сили са сложени в „ засилено “ бойно дежурство. 

Изразът засилено, или специално бойно дежурство не се появява в съветската нуклеарна теория, което оставя военните специалисти озадачени какво би могло да значи. 

Павел Подвиг, старши откривател в Института на Организация на обединените нации за проучване на разоръжаването в Женева, коментира в Туитър, че заповедта може да е задействала нуклеарната система за командване и надзор на Русия , като всъщност е отворила информационни канали за всяка възможна заповед за изстрелване. Като опция той уточни опцията руснаците да са добавили личен състав към своите нуклеарни уреди.

Имат ли руснаците правила за задействане на нуклеарна офанзива?

Доктрина 2020 показва четири сюжета, които биха могли да оправдаят потреблението на съветско нуклеарно оръжие:
използването на нуклеарни оръжия или оръжия за всеобщо заличаване против Русия или нейни съюзници; данни, показващи изстрелването на балистични ракети, ориентирани против Русия или нейни съюзници; атака против сериозни държавни или военни обекти, които биха подкопали дейностите за реакция на нуклеарните сили на страната; използването на стандартни оръжия против Русия , " когато самото битие на страната е застрашено ".
Какви нуклеарни благоприятни условия има Русия ?

Русия , като най-голямата нуклеарна мощ, е имала 6255 нуклеарни бойни глави през 2021 година Съединени американски щати съхраняват 5550, написа " Шпигел ". От всички девет страни, притежаващи нуклеарно оръжие, двете страни имат надалеч най-вече оръжия - над 90 %. В международен мащаб SIPRI преброи 13 080 нуклеарни оръжия. Това е забележителен спад спрямо разгара на Студената война, когато в света имаше към 70 000 нуклеарни бойни глави. Днес обаче оръжията са по-мощни, в сравнение с тогава.

По други данни  Русия разполага с 5977 нуклеарни бойни глави, което отново е повече от всяка друга страна. От тях 1588 са разгърнати и подготвени за приложимост. Ракетите могат да бъдат изстреляни от сушата, от подводници или самолети. Путин наблюдава координиран тест на съветските нуклеарни сили на 19 февруари - малко преди да подреди влизането на войски в Украйна. 

Използвала ли е Русия нуклеарно оръжие до момента?

Не. Към днешна дата единственото потребление на нуклеарни оръжия по време на спор са атомните бомби, хвърлени върху японските градове Хирошима и Нагасаки от Съединените щати през 1945 година, в края на Втората международна война.

Дори и Путин да е най-важната фигура във веригата за взимане на решения за нуклеарен удар, въпреки всичко още няколко души ще би трябвало да вземат участие в процеса. Въпросът е дали въоръжените сили биха се съобразили? Павел Лузин, съветски боен специалист от мозъчния концерн Riddle, сподели пред френската задгранична телевизия France 24: " Тези хора не са луди и не принадлежат към никоя фракция ".

Източник: 

 

Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР