Кадри от бодикамера показват, че федералният прокурор за наркотици предлага визитна картичка на ченгетата при арест за нападение и бягство от DUI

...
Когато полицията във Флорида пристигна в къщата му, за да
Коментари Харесай

Когато полицията във Флорида пристигна в къщата му, за да разследва нападение и бягство, Джоузеф Руди, един от най-плодотворните федерални служители в нацията прокурори по наркотици, изглеждаше толкова пиян, че едва можеше да стои прав, облегнат на задната врата на пикапа си, за да запази равновесие.

Но той очевидно беше достатъчно овладян, за да чака с визитната си картичка от Министерството на правосъдието на САЩ ръка.

"Какво се опитваш да ми дадеш?" — попита офицер. „Осъзнаваш, че когато те изтеглят записа на моята протрита по тялото камера и видят това, това ще стане много зле.“

Тези кадри, получени от Асошиейтед прес, показаха, че Ръди очевидно се опитва да използва позицията си, за да притъпи последиците от катастрофа на Четвърти юли, в която той е обвинен, че пиян е ударил друго превозно средство и е напуснал местопроизшествието.

Но въпреки че е обвинен, 59-годишният Руди остава на работа два месеца, представляващ Съединените щати в съда миналата седмица, за да отбележи още една победа за разрастващата се работна група, която той помогна да създаде преди две десетилетия, насочена към контрабандата на кокаин по море.

В сряда, ден след като АП попита правосъдието Отдел за статуса на Руди, прокурорът-ветеран беше свален от три висящи наказателни дела. Говорител на Министерството на правосъдието не каза дали той е бил отстранен, но каза, че Руди, докато все още е на работа, е бил отстранен от надзорната си роля в прокуратурата на САЩ в Тампа. Случаят също е отнесен до Службата на главния инспектор.

Такова разследване на генерален инспектор вероятно ще се съсредоточи върху това дали Руди се е опитвал да използва публичната си служба за лична изгода, каза Катлийн Кларк, професор по правна етика във Вашингтонския университет в Сейнт Луис, който прегледа кадрите.

"Трудно е да се види какво може да е това, освен опит да се повлияе неправомерно на полицая, за да бъде по-леко с него", каза Кларк. „Каква евентуално би могла да е целта му да предаде визитната си картичка на прокуратурата на САЩ?“

Ръди, чието ниво на алкохол в кръвта е било 0,17%, два пъти повече от допустимото, беше обвинен в шофиране в нетрезво състояние с имуществени вреди - престъпление от първа степен, което се наказва с лишаване от свобода до една година. Въпреки собствените му признания и свидетелски показания, той не е обвинен в напускане на мястото на инцидент.

Нито Руди, нито адвокатът му върнаха съобщения с искане за коментар.

Ръди е известен в правоохранителните органи кръгове като един от архитектите на операция Panama Express или PANEX - работна група, създадена през 2000 г. за насочване на контрабандата на кокаин по море, комбинирайки ресурси от бреговата охрана на САЩ, ФБР, Администрацията за борба с наркотиците и Имиграционните и митническите органи.

Исторически, разузнавателните данни, генерирани от PANEX, допринасят за повече от 90% от блокирането на наркотици на бреговата охрана на САЩ в морето. Между 2018 г. и 2022 г. бреговата охрана е премахнала или унищожила 888 метрични тона кокаин на стойност около 26 милиарда долара и е задържала 2776 заподозрени контрабандисти, каза високопоставен служител на бреговата охрана в показания в Конгреса през март. По-голямата част от тези случаи бяха обработени от Руди и колегите му в Тампа, където е седалището на PANEX.

Бивш състезател по триатлон Ironman, Руди се радва на репутация сред адвокатите за упорит труд и твърдост в съдебната зала. Сред най-големите му случаи бяха някои от ранните екстрадиции от Колумбия на топ контрабандисти за страховития картел Кали.

Но по-голямата част от случаите, водени от неговия офис, включват предимно бедни рибари от Централна и Южна Америка, които съставляват най-ниските стъпала на търговията с наркотици. Често наркотиците дори не са предназначени за американските брегове и конституционните гаранции за надлежен процес, които обикновено се прилагат при наказателни дела в САЩ, се спазват само слабо.

„Ръди е в основата на скъпоструваща и агресивна мрежа, ръководена от прокурора, която всяка година изтегля стотици трафиканти на кокаин на ниско ниво от океаните и ги затваря в САЩ“, каза Кендра Максуини, географ от Държавния университет в Охайо, която е част от екип, изучаващ политиките за забрана на морето.

Изследване на лабораторията за забрана на щата Охайо установи, че между 2014 г. и 2020 г. средната присъда за контрабандисти, хванати в морето и преследвани в Тампа, е била 10 години – повече от всеки друг съд в страната и в сравнение със седем години и шест месеца в Маями, който се занимава с втория по големина брой такива случаи.

Миналия петък, почти два месеца след ареста му, Руди беше в съда, за да ратифицира споразумение за признаване на вината по делото на бразилеца, Флавио Фонтес Перейра, който през февруари беше открит от бреговата охрана на САЩ с повече от 3,3 тона кокаин на борда на платноходка край Гвинея, в Западна Африка.

След две седмици на борда на кораба на бреговата охрана на САЩ, Перейра направи своя първи явяване в съда в Тампа през март, обвинен по Закона за борба с наркотиците по море, който дава на САЩ уникални правомощия за арест навсякъде в открито море, когато се установи, че корабът е „без националност“.

Ruddy е следващият да се яви в съда по собственото си дело на 27 септември. Той е обвинен, че е ударил странично SUV, чийто шофьор е чакал да завие на червен светофар, срязал е странично огледало и е откъснал друго парче от превозното средство, което се забило в калника на пикапа на Руди .

„Той дори не е натискал спирачки“, каза свидетел пред полицията. „Той просто продължи и криволичеше по целия път нагоре по пътя. Аз си казах „Не, той ще нарани някого.“ Така че просто го последвах, докато получих номера на етикета, и просто се обадих и докладвах."

Когато полицаите пристигнаха в дома на Руди в предградието Temple Terrace, те го намериха прегърбен над пикапа си, държейки ключовете си и използване на превозното средство за поддръжка, се казва в доклада. Полицаите отбелязаха, че той е уринирал върху себе си, не е можел да ходи без чужда помощ и не е издържал полеви тест за трезвост.

„Разбирам, че може би ще прекараме по-добра нощ“, каза полицейският патрул от Тампа Тейлър Грант, преди да погледне визитната картичка.

"Защо не спря?" попита полицаят.

„Не знаех, че е толкова сериозно“, каза Руди в неясен отговор.

„Ударихте превозно средство и избягахте“, каза полицаят . „Избягал си, защото си пиян. Вероятно не си разбрал, че си ударил автомобила.“

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР