Когато питат украинския президент Володимир Зеленски дали се притеснява от

...
Когато питат украинския президент Володимир Зеленски дали се притеснява от
Коментари Харесай

Какъв е планът на Украйна, ако Русия убие Зеленски?

Когато питат украинския президент Володимир Зеленски дали се тормози от опитите на съветските сили да го убият , той дава отговор, че не може да си го разреши.

„ Ако непрекъснато мислех за това, просто щях да се затворя в себе си, доста сходно на Путин, който в този момент не излиза от бункера си. Разбира се, моите бодигардове би трябвало да мислят по какъв начин да предотвратят това да се случи, и това е тяхна задача. Аз не мисля за това “, разяснява украинският водач в свое изявление за „ CNN “ предишния месец.

Макар че това е въпрос , за който Зеленски , разбираемо, не желае да мисли задълбочено, това също по този начин е въпрос, който неговите поддръжници в страната и чужбина не трябва да омаловажават . Откакто преди време отхвърли предлагането на Съединени американски щати за евакуация, Зеленски играе основна роля в събирането на интернационална групова поддръжка за битката против Русия . Ето за какво не е изненадващо, че рускит депутати и ултранационалистически настроени военни блогъри се приканиха разпалено той да бъде погубен, написа „ Politico “.

Статутът на Зеленски като знак на това, което Западът счита за обективна битка , способността му да моли за помощ и да укорява съдружниците си, до момента в който не реализира своето, готовността му да си проправя път показано към фронта, както и парламентарните му изяви – всичко е причина той да бъде под прицел .

Няколко седмици след пълномащабната инвазия , подхваната по заповед на Владимир Путин в Украйна през февруари 2022 година, един от основните съветници на Зеленски, Михаил Подоляк , разкри, че досега са осъществени многократни целенасочени опити за ликвидиране на неговия водач от съветски диверсионни и разследващи екипи, в това число чеченци и наемници на групировката „ Вагнер “, които са се пробвали да обхванат в строго охранявания и следен държавен квартал на Киев, където се намира Зеленски. Мнозина си спомнят, че украинският президент участва на среща със сенатори от Съединени американски щати малко след нашествието, като тогава съобщи, че това може би е последният път, когато го виждат жив.

Очевидно е, че в този момент рисковете са по-малки , в сравнение с са били през първите безредни седмици на войната, когато съветските танкове се насочваха към украинската столица и малко на брой имаха вяра, че изпадналата в неволя атакувана страна ще оцелее. Въпреки това, и до ден сегашен никой от украинското държавно управление не се съмнява, че заплахата остава висока .

Конституционна последователност

Като се имат поради залогът и рисковете , не е чудно, че украинските високопоставени лица са склонни да отхвърлят апелите да обсъдят какво би се случило, в случай че Русия успее да убие Зеленски. Те постоянно отхвърлят да приказват по тематиката, защото се притесняват, че тя наподобява прекомерно мрачна . И въпреки всичко, макар нежеланието да се ангажират обществено с този въпрос, съгласно изявленията с украински високопоставени лица и депутати, както и с анализатори, въпреки всичко Украйна има проект , който би приложила при сходен сюжет. Всъщност предходната година държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен съобщи точно това:

„ Украинците имат проекти, за които няма да приказвам и няма да встъпвам в детайлности. Те желаят да се уверят, че по един или различен метод ще бъде налице това, което бихме нарекли „ последователност на държавното управление “.

Формално, според Конституцията , линията на заместничество е ясна и гласи, че „ Когато президентът не е в положение да извършва отговорностите си, ръководителят на Върховната Рада на Украйна (украинския парламент) поема неговите отговорности. “. По думи на Николай Княжицки , опозиционен народен представител от западния град Лвов, това значи, че на процедура няма да има „ вакуум “ във властта.

Председателят на Върховната Рада – Руслан Стефанчук , член на партията на Зеленски „ Слуга на народа “, понастоящем не се употребява с изключително високо доверие в изследванията на публичното мнение. Той се радва на поддръжка от към 40%, което е по-малко от половината от % при Зеленски. Политикът не е доста известен и измежду опозиционните депутати.

В случай, че се стигне до този сюжет, политически анализатори допускат, че екипът най-вероятно ще се състои от Стефанчук , Андрий Ермак , някогашен кино продуцент и юрист, който е началник на канцеларията на президента, външния министър Дмитрий Кулеба и министъра на защитата Олексий Резников . Очаква се също, че Валерий Залужний ще продължи да заема поста пълководец и главнокомандващ на Въоръжените сили на Украйна.

Адриан Каратницки , старши теоретичен помощник в Евразийския център на Атлантическия съвет, разяснява, че Украйна има мощен управителен екип , по тази причина при положение на гибел на Зеленски, ще бъде налице групово държавно управление. Той добави, че Украйна е основала „ добре усъвършенствана “ административна, военна и дипломатическа машина.

„ Не желая да споделям, че Зеленски надали не няма отношение към това, само че считам, че единството на страната е този детайл, който е незаместим “, сподели още Каратницки .

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР