Когато пилотите управляват самолет, те разговарят помежду си – и

...
Когато пилотите управляват самолет, те разговарят помежду си – и
Коментари Харесай

Защо пилотите нямат право да говорят за политика

Когато водачите ръководят аероплан, те беседват между тях – и то освен за неща, свързани с полета. По време на политане и кацане обаче, или на избрана височина, в пилотската кабина става безшумно.

Това не постоянно е било по този начин. Но след един драматичен случай на водачите е неразрешено да приказват по тематики, които не са свързани с полетите.

На 11 септември 1974 година аероплан на Eastern Air Lines излетява от Чарлстън, Южна Каролина, за Чикаго, с кацане в Шарлът, Северна Каролина. Но в никакъв случай не доближава местоназначението си. Той се разрушава и 72-ма от 78 пасажери на полет 212 на Eastern Air Lines  умират. От Националния съвет за сигурност на превоза на Съединени американски щати декларират, че повода за злополуката е погрешно държание на водачите.

Те са обърнали малко внимание на метода за кацане, тъй като са потънали в диалог за политика… и други въпроси.

Заради този случай се приема правилото за тихата кабина или по-точно - „ правилото на стерилната кабина “.

Това значи, че никой член на екипажа не може да се занимава със странични действия по време на сериозната фаза на полета. Действия като „ консумация на храна, неуместни диалози в пилотската кабина и сред нея и кабинния екипаж или четене на изявления, които не са свързани с вярното осъществяване на полета “ са изброени категорично от FAA и би трябвало да се заобикалят.

Те са класифицирани като сериозни етапи по време на полет: така наречен рулиране (на пистата), политане, кацане и полетни интервенции под 3000 метра. Разрешени са единствено връзки, които са значими за сигурността на самолета.

Подобна регулация има и в Европа

Въпреки че регламентът на FAA се ползва единствено за Съединени американски щати, в Европа също има сходен правилник, написа profit.bg. В EU-OPS 1.085 се показва: „ Командирът може да не разреши на членовете на екипажа да правят действия по време на политане, в началото нанагорнище, финален метод и кацане, в случай че това не е належащо за безвредната употреба на самолета “.

В кои случаи на екипажа е позволено да наруши правилото за " стерилна пилотска кабина “?

Понякога екипажът би трябвало да уведоми водачите за евентуална заплаха в кабината. Japan Airlines показва като такива пожар, пушек, необикновен звук, трептения или специфични обстановки, в които членовете на екипажа могат да се свържат с водача, даже в случай че машината е в режим на политане или кацане.

 
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР