Когато пазарувате онлайн, трябва да внимавате да не стъпите на

...
Когато пазарувате онлайн, трябва да внимавате да не стъпите на
Коментари Харесай

Рекламацията след онлайн пазаруване: Внимавайте да не се опарите

Когато пазарувате онлайн, би трябвало да внимавате да не стъпите на тъничък лед. Защото щом видите и пробвате стоката, по която сте си изгубили мозъка и се окаже, че не е тъкмо това, за което сте си мечтали, може и да срещнете съществени компликации да си върнете платените пари. А може и въобще да не ги получите назад.

Историята на 66-годишна сливналийка е тъкмо такова удостоверение. Тя поръчва две готварски печка от уебсайт за онлайн търговия. Само че когато поръчаното идва, то се оказва не това, което клиентката е желала. Съответно, търси метод да върне стоката и да си получи парите, дадени с платежно разпореждане.



Версията на клиентката

Проблемът е, че дамата не намира контакт с търговеца и моли куриерската компания, която ѝ е доставила печките, да помогне. Дадено ѝ е копие от  товарителницата, единствено че там са вписани несъществуващо юридическо лице и недосегаем телефонен номер. Но старата жена желае от куриерската компания правилни данни на съображение, че куриерът е приел пратката и е дал натрапен платеж на търговеца – значи знае кой е той.

В последна сметка куриерската компания твърди, че търговецът ще се свърже с клиентката. Връзка фактически е осъществена, само че търговецът желае връщане на пратката към съответния офис на куриера, от който е пристигнала. В подмяна, търговецът подава на клиента свои данни, които са съмнителни – с цел да му върне парите по банкова сметка. Мейлът от търговеца е изпратен от адрес с домейн mail.ru, a след телефонен диалог на посочен в него номер и въпрос за кого работи дамата на телефона, обяснението е, че е от " прът център " и извършва единствено нареждания.

Проследяване и инспекция

В цялата сага има две товарителници, които демонстрират от кое място идва стоката. На първата товарителница написа, че търговецът е Extra Shop.

Втората товарителница, по която друга куриерска компания доставя стоката на крайния адресат, обаче е с търговец Super Shop.

Actualno.com потърси контактите и на двамата търговци, съгласно двете товарителници. Нямаше отговор на телефона, подаден за Super Shop. Но отговор пристигна от телефона за Extra Shop. Отговори ни притежателят на уеб страницата – Иван Радичев от Пловдив.

" Аз не адресирам колета от София, а от Пловдив. Сигурно написа Еxtra Shop офис София (точно по този начин написа – бел. ред.). Имаше преди известно време много случаи, когато някой изпраща от името на Еxtra Shop колета с всички вероятни куриери. Това беше лятото на предходната година. След това спря. Моят уебсайт е extrashop.bg. Тези артикули ги няма в моя уебсайт. Моята компания е " Иван Радичев " ЕООД. Аз не адресирам товарителници от Еxtra Shop, тъй като това е уеб сайтът ми, а ги изпращам като физическо или юридическо лице. Тези изпращачи, за които вие ме питате, са мошеници и пишат Еxtra Shop. Номерът им е недействителен, нали? (наистина е недействителен, проверихме го още преди да му се обадим – бел. ред.). Изгорелите купувачи пишат в Гугъл " Еxtra Shop " и звънят на мен. По едно време ми беше гръмнала главата. Понеже брат ми работи в куриерска компания, там не знам какво бяха създали, май бяха алармирали и спря този гнет над мен. Имах си други проблеми на главата и взех решение да не се занимавам повече. За финален път, с изключение на Вие, са ми звънили преди половин година. Питах една куриерска компания и от там споделиха, че това е някакъв техен огромен клиент, само че дотолкоз. Подготвях се да пусна сигнал до Икономическа полиция, само че имах доста работа в оня интервал, а и натискът спря в това време ", изясни Радичев.

Той е безапелационен, че пратка може да се прати или от компания, или от физическо лице.

" Еxtra Shop нито е физическо, нито е юридическо лице. Няма го в Търговския указател като компания. И това съм го ревизирал (и от Actualno.com го бяхме ревизирали към този момент, правилно е – б.р.) Доколкото са ми изпращали товарителници, те са от основни хранилища. Примерно от София. А уеб сайтът, от който са пазарували, несъмнено е TOP PRICE SHOP. И предходния път беше по този начин ", изясни пловдивчанинът.

Той е безапелационен, че не би трябвало да одобряват колета от несъществуващо лице с недействителен телефонен номер. " Но в случай че се подаде тъжба в Икономическа полиция, ще се разбере този уебсайт на кого е, от кой се хоства и така нататък Просто някой би трябвало да отдели време и сила за задачата ", обобщава търговецът, който си стои зад името, зад уеб страницата и стоката.

Проверихме стоката – до през днешния ден е в уеб страницата на TOP PRICE SHOP, и позвънихме на телефона, разгласен за контакт. Отговори дама с фамилно име Георгиева (навсякъде първо се представяме с име на журналиста и медията, от която звъним по сигнал – б. а.)

" Ние сме прът център и работим с доста уеб сайтове. Ако може да кажете първо защо става дума ", съобщи общително момичето. Казахме номера на товарителницата и че изпращачът е офис на Extra Shop в София. " Изпращач е Top Pricе Shop. Това е името на уеб страницата. Ако желаете, мога да изпратя питане за данните на компанията ", разяснява Георгиева.

След минути ни изпраща на SMS името на компанията, от която идва пратката: " YIWU CCC Star Import and Export CO Limited 91330782 China, Yiwu Zhejang, G District International Trade No. 19884 ".



(Детайлите на компанията от Китай, която е сякаш изпращач)

" Това, което виждам на товарителницата, е Super Shop, а не Extra Shop. Мога да ви дава и телефонния номер: 0894 912 688. (на който, както към този момент бяхме ревизирали, не дава отговор никой – б.р.). Това е подадено на товарителницата. Защо на другата товарителница написа Extra Shop, аз не мога да ви кажа ", добави Георгиева.

Проверихме и общите условия за колета на двамата куриери, участващи в поръчката. И в двата случая категорично се желае даване на прецизен адрес и телефон за връзка, като във втория се желаят три имена, ЕГН или персонален номер на чужденец за физическите лица, надлежно название и ЕИК за юридическите лица, или идентификационни данни на контактно лице.

В нито една от двете товарителници обаче няма БУЛСТАТ на фирмата-изпращач и идентификационни данни на лицето за контакт.

Свързахме се с втората куриерска компания, тъй като на втората товарителница като спедитор е посочен Super Shop. Оттам ни обясниха следното - товарителницата е готова електронно. Тя е от юридическо лице. Има вписан телефонен номер. Пратката е пътувала от офис. На въпрос юридическото лице от Китай ли е, отговорът бе: " Не мога да ви кажа. Пише Super Shop ". И прецизират, че е редно за връщане клиентът да се обърне към уеб страницата, от който е пазарувал.

Обясняваме, че това е прът център и не могат да придвижат кореспонденция по връщане на стоката. В последна сметка имаме заричане, че ще бъде подаден сигнал за инспекция.

Развръзката

" Днес ни върнаха парите, само че, забележете - без да изискват връщане на стоката. Причината е, че ние изискахме данни на компанията, тъй като няма по какъв начин да я върнем на някой пощальон, нито на който и да е от Shop-овете. Искахме да я върнем на търговеца, само че те не ни предоставиха данни за него в последна сметка. Реално жертваха стоката си, жертваха цялата си договорка, тъй като действително търговец няма. В последна сметка от Super Shop ни върнаха парите. Аз му споделих на господина, че недоумявам за какво самият пощальон играе ролята на медиатор и юрист на търговеца, той няма никаква връзка, на него му е платено за услугата. Това не мога да схвана, те по какъв начин се свързват със самия търговец, който не желае да дава своите данни. Просто очевидно са някаква групичка, които купуват китайски артикули на безценица и ги продават без да заплащат налози, само че като се показват за онлайн магазин. Ние към момента не знаем кой е прибрал нашите пари и кой ни е превел парите. Със сигурност не е китаец. Те си прежалиха стоката, единствено и единствено да се завърши със случая, тъй като схванаха, че няма да се откажем. Разбраха също, че няма да изпратим стока на неидентифициран търговец. Господинът сподели, че не е за 99 лв. и персонално ще ги заплати. Тогава цялата кула рухна ", проучва родственик на старата госпожа пред Actualno.com.

Още от ОБЩЕСТВО:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР