Когато пътуваме с кола в планината, изкачваме се бързо до

...
Когато пътуваме с кола в планината, изкачваме се бързо до
Коментари Харесай

Защо ни заглъхват ушите при рязко изкачване

Когато пътуваме с кола в планината, изкачваме се бързо до висок етаж с асансьор или летим със аероплан, ушите ни заглъхват. Това се случва, защото междинното ни ухо, с което граничи нашето тъпанче, съставлява празнина, изпълнена с въздух и обвързвана посредством специфична тръбичка със задната част на носа и гърлото ни.

Тя се назовава Евстахиева тръба и е с широчината на молив. Нейната функционалност се показва в това да доставя ново количество въздух до междинното ухо и да изравнява налягането от двете страни на тъпанчевата мембрана.
 Снимка 424879

Когато се изкачваме или слизаме прекомерно бързо, атмосферното налягане и това вътре в ухото става друго, получава се вакуум и тъпанчето ни се разтяга, от време на време даже мъчително. Затова е належащо да изравним наляганията като отворим Евстахиевите си тръби.

А това става при преглъщане и прозяване. При всяко преглъщане се чува лек пукащ тон, тъй като малко въздушно мехурче е достигнало да междинното ни ухо.

По време на път е целесъобразно да дъвчем дъвка или да смучем ментови бонбони, защото тези действия подтикват отделянето на слюнка и ни карат да преглъщаме по-често, изравнявайки налягането в ушите си с атмосферното.
 Снимка 424878

Още по-чувствителни са бебетата, защото техни тръбички са доста дребни. Това е повода те всекидневно да се разплакват при приземяване и политане със аероплан. Но бебетата не знаят по какъв начин да се оправят с казуса, по тази причина от помощ е смученето на биберон или храненето с шише.

Друг способ за попречване на заглъхването може да бъде приемът на деконгестанти под формата на капки, спрей за нос или хапчета. Тези медикаменти отбъбват лигавицата, само че е значимо да се консултираме с доктор преди да ги одобряваме. Особено в случай че до момента не сме го правили.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР