Когато първата кост от динозавър била открита през 1676 г.,

...
Когато първата кост от динозавър била открита през 1676 г.,
Коментари Харесай

6 мита за динозаврите, които науката днес развенчава

Когато първата кост от динозавър била открита през 1676 година, мнозина мислели, че тя принадлежи на слон или на някой митичен колос. Два века по-късно динозаврите били класифицирани като изцяло нова група животни, наречени " ужасни гущери ", написа IFL Science.

Към момента са известни над 700 типа динозаври, а разбирането ни за тях се е трансформирало напълно. Ето и 6 мита, които наподобяват достоверни, само че в действителност могат елементарно да бъдат оборени.

1. Всички динозаври са огромни

Действително някои са били големи - фамозният тиранозавър рекс е с дължина 12 метра и тежи над 5 тона. Но има и напълно другояче изглеждащи. Протоцератопсът да вземем за пример е с размерите на овца, а велосирапторът е колкото голдън ритрийвър. Нещо повече, дребните типове най-вероятно са били по-разпространени от гигантските им събратя.

2. Всички те са покрити с люспи

Първоначално това изглеждало естествено, защото ги считали за родственици на крокодилите и гущерите. Но през 70-те години на 20 век се появили подозрения, че може да има и такива, които са с пера. През 1997 година бил открит дребния динозавър Sinosauropteryx, който фактически имал меки пера.

3. Цветовете им са единствено зелено и бяло

Ранните рисунки на динозаври предпочитали сходни убити цветове и ни показвали динозаврите в сиво, зелено и кафяво. Истината обаче е, че те са имали доста по-ярки и даже пъстри окраски. Сред цветовете им има черно, бяло и оранжево, а някои са били на петна или на линии, евентуално служещи за камуфлаж.

4. Динозаврите са неприятни родители

Повечето влечуги просто заряват яйцата си и оставят потомците си сами да се грижат за себе си. Живите родственици на динозаврите като крокодили и някои птици обаче, пазят яйцата и дребните си, тъй че е разумно да предположим, че те също са го правили. Вкаменелост в пустията Гоби е запазила динозавъра овираптор, починал върх няколко яйца, които очевидно е пазил.

5. Измирането им е било предопределено

Дълго време изгубването на динозаврите се е приемало като тяхна лична неточност, да вземем за пример невъзможността да се приспособяват към измененията в природата. В реалност, динозаврите били много адаптивни и просъществували в продължение на 100 милиона години на шест континента. Изчезването им най-вероятно се държи на галактически случай.

6. Всички динозаври измрели дружно

Астероидът, който предизвикал изгубването им, фактически унищожил доста типове, само че някои дребни динозаври - евентуално към дузина типа или по-малко - оживели. Това били птицеподобни животни, които даже съумели да еволюират в други типове птици.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР