Когато отворят портфейла или чантата си, някои хора ще видят,

...
Когато отворят портфейла или чантата си, някои хора ще видят,
Коментари Харесай

Каква е разликата между кредитна и дебитна карта?

Когато отворят портфейла или чантата си, някои хора ще видят, че имат единствено една пластмасова банкова карта – тя им е дадена от работата, с цел да си получават заплатата. Други имат пет-шест от разнообразни банки, и всяка е била нужна за съответни потребности. Всички те едва се разграничават малко една от друга, само че в реалност една от тях е дебитна карта, а останалите най-вероятно са кредитни.

Но дали всички " консуматори “ схващат кардиналната разлика сред тях?

Отличия сред дебитна карта и кредитна карта: каква е разликата?

Дебитната карта е противоположна на кредитната карта. В първия случай в картовата сметка се съхраняват ваши лични пари, с които ще се разпореждате, като ги изтеглите.

А кредитната карта ви дава опция да теглите назаем пари от банката, при изискване, че ги върнете в границите на открития гратисен интервал (без да плащате рента на банката), който най-често е към 45 дни. Или пък като ги върнете след гратисния интервал - само че в този случай ще платите на банката рента за потреблението на нейните пари.

Външен тип

Повечето консуматори на пластмасови карти не виждат главната им разлика при външна инспекция. И в действителност, в действителност, всички карти са образно сходни. На всяка може да видите името на банката и типа на системата, която обслужва самата карта. Със сигурност ще откриете номера на картата и датата с крайния период на действието й, след който към този момент не може да я употребявате.

Но по какъв начин можете да различите двата типа карти? Всичко е доста просто. В множеството случаи видът на картата е посочен върху нея: дебитна или кредитна (debit или credit). Може да видите този надпис на лицевата страна на картата.

Характеристики

Наборът от функционалности и благоприятни условия са главните разлики сред двата типа разплащателни карти. След приключване на периода на годност, кредитната карта не се възобновява и ще би трябвало да изберете различен тип карта или да поръчате нова, която ще бъде с изцяло разнообразни данни. Дебитна карта след приключване на периода й постоянно може да бъде преиздадена, вашите данни няма да се трансформират.

Кредитната карта разрешава на притежателя да употребява гратисния интервал за гратис (безлихвено) погашение на заемани (теглени посредством нея) пари – за множеството банки той е нормално към 45 дни.

Дебитните карти пък може да бъдат допълнени с така наречен " овърдрафт “ - това е заем от банката, чието връщане става автоматизирано сега, в който потребителят получи пари по сметката.

Пари от дебитна карта може да се теглят без комисионна във вашата банка или в нейни партньорски банки – а от кредитна карта с рента, най-често 3-5%; само че съответната рента зависи въпреки всичко от съответната банка.

Изисквания към картодържателя

Когато кандидатствате за дебитна карта, клиентът ще би трябвало да даде най-малко информация. Обаче, искащите да аплайват за кредитна карта би трябвало да убедят банката, имате опция да връщате парите, които ще теглите посредством картата.

Наличие на овърдрафт

Както споменахме нагоре, когато интензивно употребявате дебитна карта, на надеждни клиенти може да бъде препоръчано да я свържат с услуга за овърдрафт. Най-просто казано, това е кредитна линия, тя ще стане част от главната ви сметка и размерът й ще бъде в границите на 1-2 заплати. В някои случаи може да се дефинира до 4 заплати.

Разбира се, това е комфортно, изключително в случай че ви липсват малко пари " до края на месеца “, след което от идната заплата, постъпила на дебитната ви карта, дългът ви незабавно ще бъде затворен. Но това въпреки всичко си остава заем. Ако заемете повече, в сравнение с е вашата заплата или друго последващо парично постъпление, и съответната постъпила сума не покрие разликата - тогава ще бъде начислена рента за потреблението на кредитната линия, наречена " овърдрафт “, написа actualno.com.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР