Когато Оле Кърк Кристиансен започва да създава играчки от работилницата

...
Когато Оле Кърк Кристиансен започва да създава играчки от работилницата
Коментари Харесай

Невероятната история зад играчките LEGO

Когато Оле Кърк Кристиансен стартира да основава играчки от работилницата си в Билунд, Дания, през 1932 година, той в никакъв случай не е могъл да допусна, че неговите творения ще ударят промишлеността с “тонове тухли ” и че компанията му ще се трансформира в една от най-обичаните в света. Деветдесет години по-късно скромната дребна тухличка LEGO остава същинска икона на поп културата, неотложно разпознаваема и, безусловно, основата за всичко - от първите опити на дребните деца да строят до шедьоври на изкуството и дизайна за възрастни.

През последните девет десетилетия LEGO Group е произвела повече от 400 милиарда LEGO тухлички и 9.6 милиарда минифигурки. Има 10 парка LEGOLAND по целия свят, четири пълнометражни кино лентата, въодушевени от марката LEGO, и една LEGO къща, в която има експонати и в нея могат да се правят действия, които се въртят към 25 милиона LEGO тухли.

Има толкоз доста впечатляващи обстоятелства за тухличката LEGO, не на последно място е, че тя беше оповестена за играчка на века, изпреварвайки плюшени мечета и Барби цели два пъти.
Всичко стартира с дървена патица
Много хора са сюрпризирани да научат, че компанията е съществувала преди тухличката LEGO. Започва с дървени играчки през 30-те години на предишния век, които в действителност остават част от продуктовото портфолио до 1960 година През 1934 година Кристиансен кръщава своята компания LEGO, след датската фраза „ leg godt “, което значи „ играй добре “. Без да знае за това, Оле Кристиансен след това схваща, че " lego " значи " сглобих " на латински. Една година по-късно той показва The LEGO Duck, дървена играчка за дърпане с колела. И тъкмо тук идва " историята с патицата ".

Синът на Кристиансен, Годтфред (който по-късно ще поеме юздите на бизнеса от татко си), е помагал в работилницата. Един ден той разгорещено афишира, че преди малко е икономисал пари на компанията. Когато татко му го попита по какъв начин, той изяснява, че вместо да нанесе нормалните три пласта лак върху пратка дървени патета, е нанесъл два пласта. Баща му се ядосва и го кара да се върне на гарата, да вземе пратката и да нанесе третия пласт напълно самичък, като му споделя, че няма право да заспи, до момента в който дървената патица не бъде направена както би трябвало.

Това ми даде урок за качеството “, признава Годфред.

После Годфред дяла мотото на татко си: „ Само най-хубавото е задоволително положително “ върху дървени плочи и ги окачва в работилницата, с цел да припомня на себе си, на тримата си братя и на всички чиновници, че „ нещата би трябвало да се вършат по този метод “. Това мото, което демонстрира непоколебима отдаденост към качеството, остава крайъгълен камък на полезностите на компанията съвсем век, тъй като, както самият създател на марката LEGO има вяра, децата заслужават най-хубавото.

Патицата също по този начин остава скъп знак на LEGO Group, която постоянно употребява играта за създаване на патета, с цел да показва своята философия „ Учене посредством игра “. На всеки човек се дават едни и същи шест жълти и червени LEGO тухли и се желае да построи патица за 30 секунди. Тъй като няма неверен метод да го изградите, това е овластяващо упражнение, което също по този начин предизвиква непредубедеността, до момента в който всеки споделя своите творения и се възхищава на разнообразието и креативните способи за гледане на нещо.
Първата пластмасовата LEGO тухла
През 1942 година самият Оле Кристиансен е заставен да откри нов метод да огледа на нещата, когато фабриката му изгаря. Това в действителност е вторият пожар, който заплашва да унищожи бизнеса му и той взема решение, че е време да откри опция на дървения материал. Кристиансен купува първата машина за шприцване на пластмаса в Дания и до 1949 година създава автоматизирано свързващи тухли, които са сходни на тухлите LEGO, които познаваме през днешния ден.

През идващото десетилетие се слагат основите на компанията. Годфред създава System in Play, като подсигурява, че всяко парче сполучливо ще се свържи с друго парче, давайки на децата неограничени благоприятни условия да опитват.

Нашата концепция беше да създадем играчка, която приготвя детето за живота, апелирайки към неговото въображение и развивайки креативния подтик и насладата от основаването, които са движещите сили във всяко човешко създание “, написа Годфред.

Тъй като Дания става все по-индустриализирана през 50-те години на предишния век, с повече коли по пътищата, LEGO Town Plan (сега LEGO City) се вкарва, с цел да помогне на децата да се научат да се ориентират в новата градска среда. Със своите реалистични и свързани детайли, LEGO City остава известна тематика в идващите години.

През 1958 година компанията предлага правилото на шпилка и тръба, оформяйки всяка LEGO тухла с акуратност до ширината на косъм (5 my/0.005 mm), с цел да обезпечи съвършената мощ на съединителя, който държи творенията съединени. Този развой на свързване е толкоз новаторски и реформаторски, че LEGO Group незабавно кандидатства за патент.

Въпреки че материалът се е трансформирал и индустриалните способи са еволюирали, тухлата LEGO не се е трансформирала от този момент. Тухлите, направени през днешния ден, към момента ще паснат на тези, създадени преди повече от 60 години. Тази поредност и продължителност подсигуряват, че комплектите LEGO се предават от генерации и че ентусиазмът продължава.

След като различен складов пожар гълтам по-голямата част от инвентара на компанията от дървени играчки, LEGO Group взема решение да спре да ги създава напълно и да промени фокуса си, с цел да се концентрира само върху пластмасовите строителни тухлички.
Преоткриване на колелото
Години наред Годфред се интересува от това да направи LEGO тухлите по-раздвижени. През 1962 година екипът най-сетне показва LEGO колело, което работи по метода, по който всички желаят, разширявайки опциите на децата да основават всевъзможни транспортни средства и да прибавят придвижване към играта си.

С възходящата си известност фабриката на  LEGO се оказва хазаин на повече от 20 000 гости годишно, които идват в Билунд, с цел да видят изложбата на подготвени модели LEGO. Когато това става неуправляемо, Годфред отваря първия LEGOLAND през 1968 година с фокусна точка Miniland, който към момента се счита за сърцето на всички паркове. Компанията чака да притегли към 300 000 гости през първия сезон и всички са шокирани, когато този брой доближи 625 000. Днес парковете LEGOLAND по света имат сумарно над 15 милиона гости годишно.

През 1969 година LEGO Group реализира още една дълготрайна цел - разработване на тухли, които биха били подобаващи за деца в предучилищна възраст, само че в същото време пасват на общоприетите LEGO тухли. Новите тухли са два пъти по-големи от общоприета LEGO тухла и са наречени DUPLO, произлизащи от латинската дума за „ двойно “.
Комплекти, които не са от този свят
Когато синът на Годфред, Киелд Кирк Кристиансен, става основен изпълнителен шеф на LEGO Group в края на 70-те години, той показва революционната „ Система в системата “, лансирайки Космоса като първа тематика. Вдъхновени от действителната галактическа технология, LEGO комплектите включват вълнуващи нови детайли като радарни чинии, антени и транспарантни жълти прозорци. Наред с минифигурките LEGO, галактическите комплекти също включват астронавти и даже някои злодеи, като по този метод ролевата игра се извежда на напълно ново равнище.

Забавен факт е, че всяка минифигурка LEGO е с височина четири тухли без косата или каквито и да било шапки, или аксесоари, с цел да се подсигурява, че подхожда на пропорциите на постройките в LEGO System in Play.

По това време на дизайнерите не е било разрешено да основават оръжия, тъй че те са употребявали шипове или други дребни кръгли елементи, с цел да ги показват вместо това. Днес, както написа на техния уеб страница, LEGO Group признава, че спорът сред положителното и злото постоянно съставлява значима част от детската игра, защото учи децата за тяхната лична  и непозната експанзия. Помага на децата да разпознават и вземат решение разногласия в други обстановки.

LEGO Group обаче няма желание да популяризира войната или да предизвиква насилието, и затова отхвърля да създава реалистични оръжия и военно съоръжение с риск децата да разпознаят тези типове оръжия от военни дейности по света. Вместо това LEGO Group поддържа децата, стимулирайки тяхното въображение, като пуска единствено исторически и фантастични оръжия. С цел намаляване на конфликтния детайл.
Създаване на връзки
През годините марката LEGO държи пръста си върху пулса на поп културата, като си партнира с някои от най-популярните франчайзи в света, от Star Wars до Harry Potter. Благодарение на тези съдействия те не престават да остават настоящи и свежи, като непрекъснато притеглят нови консуматори, като в същото време резервират старите си. Всъщност има голяма общественост от AFOL (възрастни почитатели на LEGO), които са били прегърнати от компанията и към които са ориентирани доста нови комплекти.
Приоритет на устойчивостта
Потреблението на сила на LEGO Group се балансира от 100% възобновима сила и те работят за това всички опаковки да бъдат направени от възобновими, или рециклируеми материали до 2025 година Въпреки това, тяхната най-важна и най-предизвикателна цел е да създадат всички съществени LEGO артикули - които сега са направени от пластмаса - от устойчиви материали до 2030 година, без да трансформират дизайна си, или да вършат компромис с качеството, или сигурността. Това е голяма цел, само че поради 90-годишния триумф на компанията, придружен с нововъведения и решение на редица проблеми, такава цел съвсем несъмнено ще бъде реализирана.

Около 150 LEGO детайла – като дървета, листа и шубраци – към този момент са направени от стабилно добита бразилска захарна тръстика, а през 2021 година компанията разкри първообраз LEGO тухла, направена от рециклирани PET пластмасови бутилки.

LEGO Group също по този начин разгласи проектите си да направи първа копка на нова, въглеродно неутрална фабрика в окръг Честърфийлд, Вирджиния, през есента на 2022. Съоръжението с повърхност от 1.7 милиона квадратни фута ще бъде проектирано по този начин, че да минимизира потреблението на сила и потреблението на невъзобновяеми запаси и ще наеме повече от 1760 души.
Изграждане на бъдещето
Тъй като LEGO Group навлиза в ново десетилетие, приближавайки се към 100-годишнината си с четвърто потомство Кристиансен, не демонстрира признаци на закъснение. На последния LEGO CON - годишната спогодба на почитателите на LEGO Group - компанията разгласи повече от дузина нови артикули, които ще бъдат пуснати през идващите шест месеца.

Има по нещо за всеки - от комплекти Avatar, Marvel и Minecraft до оферти за Floral Arts и Minifigure. LEGO Group също показа Machine Learning, ново уголемение LEGO MINDSTORMS в приложението Robot Inventor и преосмислена версия на LEGO Lion Knights` Castle - дълго чакан комплект от 4514 елементи, който интерпретира още веднъж класическата тематика.

Въпреки че Оле Кърк Кристиансен евентуално би бил изумен от широкообхватното въздействие на дребното си откритие, той би бил разчувствуван да види, че то в действителност е разрешило на толкоз доста деца, възрастни и фамилии да вършат това, което той е възнамерявал - да играят добре.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР