Когато някой предлага модел, в който ще се влеят повече

...
Когато някой предлага модел, в който ще се влеят повече
Коментари Харесай

Шефът на НЗОК: Обществото да се готви, че разходите за здраве ще растат

Когато някой предлага модел, в който ще се влеят повече средства, не би трябвало да споделяме на прима виста „ Не”. Обществото би трябвало да се готви, че разноските за здраве ще се покачват фрапантно всяка година. И тази част, която ще се покрива солидарно от нас всички, би трябвало да пораства, в случай че не желаеме да пораства другата част, която се покрива самостоятелно от всеки, до който пристигна този проблем. Това сподели шефът на НЗОК доктор Дечо Дечев.
По думите му, в случай че ограниченията, които ще предложи Касата след 10 дни, не бъдат утвърдени от политиците, би трябвало да се готвят в идващите две години за удвояване на разноските.
„ Първо, тъй като би трябвало да е известно като факт, че приблизително всеки трети след 60-годишна възраст ще развие онкологично заболяване. С увеличение на междинната дълготрайност на живота броят на тези хора ще пораства. На входа при нас чакат няколко доста скъпи лечения, измислени в света, с резултат под въпрос, чиято стойност е от порядъка на 25 000 лева на месец, курсът на лекуване е 4 години, и в случай че не се вкарат ограничения, които да обвържат цената на даден медикамент с неговата успеваемост, нещата ще останат потресаващи за нас като хора, които би трябвало да заплащат осигуровки”.
Предложенията, които ще чуят пациентите и лекарите след 10 дни, няма да лиши нито един онкоболен и нито един различен болен от всички постижения на фармаиндустрията, безапелационен беше Дечев пред bTV.
Проблем номер 1 на Касата се назовава ефикасен надзор , добави шефът на НЗОК.
" Подготвяме промени, контролът е привързан с две доста значими дейности – осведомителна система и политическа поддръжка за дейностите. Организираната група проби през контрола, с цел да го направи неефикасен. Контролните органи, които имат право да ревизират тези дейности – контролът на Касата, организация Медицински одит и контролните органи в министерството ".
" Тук приказваме за един баланс сред интереса на промишлеността и интереса на нас като платци. Самата промишленост би трябвало да разбере, че това, което предлага, би трябвало да влезе в избрани финансови параметри, които всички ние с вас и другите хора сме отделили като средства, и би трябвало да поддържаме тези фарма компании, чиято цел е да не надуват цената на тези лекарства за вътре да се калкулират и профити за проведената група, а да поддържаме такива практики, които са на множеството фарма компании, които желаят да продават медикаментите на търпима цена за дадения фонд, гарантирайки качество на лекуването ", съобщи доктор Дечев.
Той даде детайлности за лекуването на карцином на гърдата – на фона на това, че е обществено известно, че България отделя на глава от популацията минимум средства в Европейски Съюз въобще, за карцинома на гърда обаче – Румъния отделя 80 цента на глава от популацията, Унгария отделя 2,7 евро, Полша – 2,3 евро, Германия – 3,7 евро, а бедна България отделя 5 евро, т.е. 30% повече в сравнение с Германия и 600% повече в сравнение с Румъния. Обективният индикатор за това по какъв начин се лекуват хората е междинната дълготрайност на живота. От 2000 до 2009 година в България са се отделяли 80 млн. лева за онкоболни, междинната дълготрайност на живота се е удължила с две години. 2015 година, когато има взрив на средствата за онкология, 500% растеж, междинната дълготрайност на живота се е удължила със 7 месеца, изясни той.
„ За 29 000 онкоболни за химиотерапия за 2017 година посредством НЗОК сме платили близо 400 млн. лева, единствено за най-модерните таргетни лечения. В същото време в групата на медикаментите за домашно лекуване сме дали почти 400 млн., само че за 1,5 млн. души, т.е. за близо 50 пъти повече пациенти даваме същата сума и там са съсредоточени главните болести, които дефинират междинната дълготрайност на живота, и в тази група оптималният % всеобщите заболявания се заплащат 25%, само че за там в никакъв случай няма да видите пациентска организация да стачкува за какво лекарството се заплаща 25%, само че в групите, където се заплаща изцяло и с пъти допълнително от някои страни, митингите са постоянни”.
Готвените промени на НЗОК плануват за новорегистрирани заболели да се заплаща на база успеваемост на лечението, когато едни и същи медикаменти имат едни и същи показания да се заплаща този медикамент, който е най-ефективен, добави докторът.
По думите му в проведените групи, които имат интерес, попадат по този начин наречени консултанти на Касата, въз основата на чието мнение се взема едно или друго решение. Касата има над 50 консултанти, лекари, водещи експерти в дадени области. Понякога обаче техните рекомендации са стимулирани от финансови аргументи, а не чисто медицински .
" Ще се следи под лупа има или няма операция с тежестта на болния, тъй като на тази база се дефинират дозите на някои лекарства и ще избираме консултанти, чиито експертни рекомендации не са обвързани по-късно с установяване на този съветник за клинично изследване, от което ще получи финансиране, което е доста обилно за нашите условия”, сподели още Дечев.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР