Когато някой напада и обижда Пирогов всъщност обижда лекарите, които

...
Когато някой напада и обижда Пирогов всъщност обижда лекарите, които
Коментари Харесай

Пирогов завежда колективен иск срещу здравния министър Хинков

Когато някой атакува и наскърбява " Пирогов " в действителност наскърбява лекарите, които избавят човешки животи, безапелационен бе на брифинг шефът на болничното заведение за незабавно лечение д-р Валентин Димитров. Под бурните овации на сътрудниците си разгласи, че завеждат групов иск за обида срещу здравния министър проф. Христо Хинков. 

Д-р Димитров обясни, че не е викан в Министерството на здравеопазването и е разговарял с министъра единствено един път, като вместо методична помощ му е бил оказван систематичен напън. " Конфликтът към този момент е персонален - сред мен и Христо Хинков. Понеже няма куража да каже, че нападна болничното заведение - нападна мен. "   

" Ние не сме нарушители. Аз съм тук с цел да управлявам тези хора, а не да правя закононарушения. "  

По думите му, има две рискове след всички разтърсвания, които се случват.

" Едната е клеветата, че " Пирогов " банкрутира и е пред банкрут – колегите да са притеснени, че няма да могат да вземат заплатите си и че тези разтърсвания и този банкрут е заплаха за техните фамилии. Това са 2574 души. Инсинуациите, че " Пирогов " ще банкрутира са неприемливи и политически незрели. Втората заплаха е, че създавайки се това напрежение, хората са обезпокоени дали, като дойдат тук, ще получат съответна здравна помощ ", изясни доктор Димитров, който посочи, че " Пирогов е болница на целия народ ". 

Д-р Димитров, който към този момент апелира уволнението си, е изпратил писма до основния прокурор, до Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ), както и до министъра на финансите Асен Василев, които да проверят и него, и одита, на базата на който е открита финансова загуба и той е уволнен. 

" За времето, за което аз съм отпред на болничното заведение, сдружението е на облага ", съобщи Димитров. Той напомни, че е изпълнителен шеф от 27 юни 2022 година и по думите му загубата от 31 млн. лева, за която обяснява министър Христо Хинков, не е насъбрана от него, а е от предходните общо 23 години. Допълнителните 6,5 млн. лева са от 2022 година и то от преди той да стане шеф на лечебното заведение. 

УМБАЛ " Пирогов "  е стратегически обект за националната сигурност в бранш " Здравеопазване " и като подобен е належащо да се промени статута му на комерсиално сдружение, безапелационни са работещите в Университетска многопрофилна болница за интензивно лекуване и незабавна медицина.

" Докато в тази страна на лечебни заведения като " Пирогов " се прави оценка единствено във финансов аспект, опазването на здравето ни ще куца, ние не сме сергия. " Пирогов " е комерсиално сдружение, настояваме за промяна на статута ", разяснява доктор Атанасов, Клиника по вътрешни заболявания.

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР