Когато някой има илюзията, че в днешно време може да

...
Когато някой има илюзията, че в днешно време може да
Коментари Харесай

4 милиарда лева дефицит в енергетиката? Александър Николов заговори за корупция

Когато някой има илюзията, че в днешно време може да се скрият парични потоци, дано да се разсъни, сподели той

Дефицитът в енергетиката ще бъде сред 3 и 4 милиарда лв.. Това предвижда някогашният енергиен министър Александър Николов. Той посочи, че системата доста елементарно може да храни и невисок формат на корупция, и политически планове, само че не уточни обстоятелства. 

„ Ако един министър излезе и каже, че желае да вдигне цената за семействата и в това време остане необичайно безмълвен, когато Народното събрание принудително понижава цените за бизнеса, се чудя къде са синдикатите в случай, че това обрича на доста тежка рецесия цялата система и къде са ръководещите, с цел да кажат какъв недостиг ще се натрупа. Той ще е сред 3 и 4 милиарда “, съобщи Николов.

Не знам дали има лобистки ползи, добави той. 

„ Когато някой има илюзията, че в днешно време може да се скрият парични потоци, дано да се разсъни! Не живеем в Москва “, разяснява някогашният министър. 

Четири месеца не е мръднато на йота по Плана за възобновяване и резистентност, добави той.

„ Какво се случва с документи за контракти с Европейската банка за възобновяване и развиване и със Световната банка? Верен ли е прочитът на настоящият министър, че двете финансови международни институции са работили против ползите на България по отношение на техническите механизми на Плана за възобновяване и резистентност. В момента няма подписани меморандуми, които да са оставени на бюрото от преди повече от три месеца. До какво ще докара това нещо? “, попита Николов. 

„ Знам за какво не са подписани. Ако твърдиш, че има безпорядък и съсипия, единственият метод да си реформираш системата и да продължиш напред, включва транспарантно осъществяване на процедури, които са свързани с голям размер на средства. Това целеустремено се бави. Кой печели – настоящите институции, които балансират пазара или какво? “, добави той.

„ Колко са пропуснатите изгоди за АЕЦ „ Козлодуй “? 24 часа по 1048 мегавата по междинната цена какъв брой се получава? Ама имало гладко стартиране на реактора. Да не изстрелваме ракета от Байконур? Пускането става за няколко часа. Четири дни се забавиха. След като има такава вреда на сдружението, кой извърши така наречен планов ремонт? “, съобщи ексминистърът. 

На въпроса по какъв начин се усеща, откакто няколко месеца чува, че е незапознат и че е бил подложен инцидентно на този пост, той отговори, че хората били задоволително интелигентни, с цел да си създадат сами извода и добави, че персонални квалификации (б.а. за актуалният министър) не е давал. 

„ Единственото, което съм си разрешавал, е да разгласявам обстоятелства. Те се ревизират доста елементарно с документи, а за енергетиката от декември 2021 до август 2022 година има доста данни, които се случиха в подтекста на външна рецесия и на цени, които са невиждани. Договорът  (б.а. с „ Газпром “) бе едностранно спрян, което безусловно целеустремено бе функционалност на зависимостта от 90% на България на съветски газ “, съобщи Николов. 

Когато се приказва за цени и енергетика обаче е доста значимо да се гледат нещата обратно във времето – за какво страната ни бе толкоз подвластна и за какво през през последните няколко месеца направиха кански старания да остане 100% подвластна от съветско нуклеарно гориво, добави той.

След като водещата напомни, че Николов щял да съди наследника си на поста, той сподели, че съответни лица не го интересували, само че значимо било да има някаква хигиена, за която доста дълго време говорили всички представители в енергийната комисия. 

„ Клеветническият и просташкият метод би трябвало да бъде спиран. Аз съм дал задоволително индикации. На излизане от кабинета съм бил пет часа, с цел да обясня седмица по седмица какво би трябвало да се прави. Когато един човек си разрешава сходни изявления има два изхода за него, изключително когато зад свършената работа стои екип, който безусловно даде сърцето и времето си “, съобщи някогашният министър. 

„ Какво вършат Кирил Петков, Асен Василев и така нататък си е техен избор за странните диалози с ГЕРБ. На мен ми е задоволително свеж споменът за това, което се случваше до април 2021 година за едни скрити записи за побой над деца и младежи, за това, за което се бореха хората година и половина по-рано “, акцентира той.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР