Когато навън има гръмотевична буря трябва бързо да се скрием

...
Когато навън има гръмотевична буря трябва бързо да се скрием
Коментари Харесай

Какво да правим, когато идва буря – обяснява БЧК

Когато на открито има гръмотевична стихия би трябвало бързо да се скрием някъде на закрито или в кола, само че никога под дърво или в гора . Съветите дадоха Емил Нешев , шеф на Планинската избавителна работа (ПСС) към БЧК, и доктор Едмонд Йорданов на брифинг пред публицисти.

Нешев изясни и какво съставлява гръмотевицата. Мълниите са естествен феномен и съставляват електрически заряд, който пада от горните пластове на атмосферата към земната повърхнина.

Гръмотевиците могат да доближат над милион волта напрежение и са със унищожителна мощ. Попадайки върху човек, провалите могат да бъдат пагубни, както се случи при.

Първото и най-важно нещо, което би трябвало да се знае, е, че хората би трябвало да бъдат добре осведомени за прогнозата за времето по кое време, къде и по какъв начин могат да се случат такива естествени феномени.
 Когато гръм удари... правят оценка вредите след бурята в София
Когато гръм удари... правят оценка вредите след бурята в София

Мобилизирани са всички компании за разчистване

Прогнозите са доста достоверни и много точни, тъй че можем да им се доверим, увери Нешев. Трябва да се заобикаля да бъдем на открито или в случай че сме на открито, да създадем всичко допустимо да влезем в постройка или в кола , в случай че сме с такава. Основната заплаха е да стоим извън, до самотни дървета или гора.

Много значимо - след отминаване на бурята, е хубаво да останем най-малко още половин час на закрито, тъй като една мълния може да се движи до 10 км в хоризонтална посока . Дори да е отминалата бурята, отново има заплаха да бъдем наранени от нея , предизвести Нешев.

Той акцентира, че при гръмотевична стихия би трябвало да се отървем от всички железни и електронни предмети към нас .

БЧК поучава, в случай че сме навън, да заемем поза ниско долу на земята, клекнали и свити към земята, само че никога ръцете да не допират земята - ръцете могат да се държат глезените или да обзет коленете.

Другият вид е да бъда запушени ушите с отворена уста, защото и звуковата вълна може да е доста мощна и може да аргументи спомагателни повреди.
 Гръм удари мъж в Благоевградско
Гръм удари мъж в Благоевградско

Той е настанен в болница, положението му се обяснява

Какво се случва с организма и какво да създадем, в случай че до нас има някои потърпевш от подобен резултат?

Д-р Едмонд Йорданов от БЧК изясни, че главната причина за гибел при попадане на гръмотевица е директният удар . При пряк удар от гръмотевица, шансът за оцеляване е най-малък, тъй като провалите са доста огромни. Това е по-рядко попадение на гръмотевица върху човек. По-често попаденията са от така наречен пръскащи удари - когато сме застанали наоколо до огромно дърво, мълнията поразява дървото и минава към индивида .

Мълниите поразяват по три метода: с електрически заряд, ударната вълна, която би могла да провокира контузии, и звуковата вълна .
 Двама младежи са ранени от гръм
Двама младежи са ранени от гръм

Инцидентът е станал

Най-сериозното проваляне, което и би провокирало гибел, е прекъсването на сърдечната активност и засягането на дихателния център . При 50% от случаите има засягане от ушите и нарушение на мембраната на тъпанчетата, само че това не е толкоз ужасно и от това не се умира. " Това, от което се умира, е прекъсването на сърцето и дихателният център ", посочи доктор Йорданов.

В взаимозависимост от това по какъв начин минава електрическият заряд и възможностите за оцеляване са разнообразни . Ако прекосяването е от ръка към ръка, шансът за оцеляване е доста по-малък.

Ако минава зарядът от ръка към крайник има по-големи шансове за оцеляване, както и от крайник в крайник при по този начин наречения стъпков удар при електрическата вълна , при който мълнията попада близо до нас, популяризира се по земната повърхнина и навлиза през крайници и излиза през другия.

Има и провали от изгаряния, като се предизвикват от това, че електрическият заряд минава по най-малкото противодействие по повърхността на кожата и тялото. Преминавайки, когато сме с мокри облекла, това провокира топлота и изпаряване на водата, която единствено по себе си предизвиква изгаряния.

От БЧК поучават да се оказва помощ при тези, които нямат витални индикатори със сърдечен масаж и изкуствено дишане . В подобен случай дишането може да се възвърне от половин час до два часа. Ако следователно се възвърне сърдечната периодичност, би трябвало да продължим с обдишването до възобновяване на спонтанното дишане.

Ако има потърпевш, който е несъответстващ или в безсъзнание и има пулс и дишане, то той ще се оправи. Вероятността за настъпване на летален излаз е при тези, при които няма пулс и дишане.

На въпрос дали има заплаха за здравето, когато човек се намира в постройка, която няма гръмоотвод, доктор Йорданов означи, че постройка, която няма гръмоотвод има заплаха , само че самата заплаха е по-малка, защото постройката има електрическа апаратура и водопроводна мрежа. Постройка, която няма гръмоотвод, електрическа апаратура и водопроводна мрежа, е надалеч по-опасна, в сравнение с другите. Гръмоотводите правят работа, в случай че са качествено построени и в правила .
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР