Когато народът говори, политиците трябва да мълчат. А когато народът

...
Когато народът говори, политиците трябва да мълчат. А когато народът
Коментари Харесай

Исторически нисък вот и за Радев, и за Герджиков

Когато народът приказва, политиците би трябвало да мълчат. А когато народът млъкне, идва ред на политиците да се смирят и да стартират да приказват, тъй като очевидно няма чуваемост сред страните.

Това са изводите от исторически слабата изборна интензивност, в изискванията на която беше изработен изборът за нов президент и вицепрезидент на България.

Оказа се, че вторият мандат на Радев ще остане в хрониките като най-слабо подкрепения. Въпреки, че сред двамата претенденти Радев и Анастас Герджиков има фрапантна разлика в поддръжката - към 30%, Радев събира едвам 1 537 247 гласа. С други думи той е припознат като лидер на нацията единствено от една четвърт /23,17%/ от хората с право на глас, които съгласно ЦИК са 6 632 375.

Радев и вицето му Илияна Йотова прибавят към електоралния си актив към 200 хиляди гласа сред двата тура. При първият мандат на президентската двойка те съумяха да удвоят поддръжката си от първи до втори тур, като на окончателният избор взеха над 1 милион гласа повече.

Така Радев детронира от позицията " президент, определен с минимален брой гласове " Росен Плевналиев, който през 2011 отива на " Дондуков " 2 с 1 698 136 гласа.

Съвсем предстоящо изборната интензивност при втория тур на президентските избори пада с още 382 хиляди гласа или с няколко % под 40,5%, маркирана на първи тур.

Анастас Герджиков също жъне почти един от най-ниските резултат на балотаж от 20 години насам. Той е съумял да притегли доста непретенциозен електорат от едвам 733 307 души и у е нараснал поддръжката си сред двата тура с незначителните 122 хиляди гласа. Единствено Волен Сидеров получава по-скромна поддръжка от него през далечната 2006 година, когато печели към 649 хиляди гласа. Тогава безапелационен любимец и останал в историята с най-голямо болшинство е Георги Първанов.

Иначе през новата ни история с максимален брой гласове е определен президентът Желю Желев през 1992 с 2 738 420 гласа.

Така остава въпросът при такава ниска поддръжка можем ли да кажем, че Радев е излъчен от болшинството българи и ще съставлява ползите им, както демокрацията повелява?


*Данните за втори тур през 2021 са към 6 часа на 22.11.2021 година при обработени 99.82% СИК протоколи в РИК
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР