Когато на седми октомври Хамас нападна израелските селища близо до

...
Когато на седми октомври Хамас нападна израелските селища близо до
Коментари Харесай

Ад на Земята: Ужасът на децата в Газа и Израел

К огато на седми октомври " Хамас " атакува израелските селища покрай границата с Газа и стартира да избива хора, никой не беше пощаден - деца също бяха избивани  или отвлечени. Терорист, арестуван след офанзивата, споделя след това пред израелските управляващи за ужасяващите събития в една от къщите: " Чухме от едно от убежищата рев на деца. И започнахме да стреляме нататък до тогава, до момента в който не стане безшумно ", предаде .

По данни на израелските медии " Хамас ", която е избрана за терористична организация от Съединени американски щати, Европейски Съюз и други страни, държи за заложници 38 деца и младежи, в това число бебе на девет месеца. Израелското обществено министерство осведоми, че 21 деца са останали сираци след нападението на терористите.

Децата заплащат най-високата цена

Децата в Южен Израел са изключително тежко наранени. Сапир Фишер-Тургеман от Ашкелон, която има две деца, споделя пред Дъждовни води: " Виждаме, че от началото на войната насам децата ни са станали по-агресивни и по-нетърпеливи “. Въпреки че родителите поставят огромни старания да държат децата си настрана от новините за сраженията.

Други родители от Израел споделят, че от боязън децата им към този момент не желаят да спят в леглата си. Осемгодишно момиченце, оживяло от зверствата, спяло единствено под леглото. " За тях е мъчно да стоят от самото начало у дома. Но ние нямаме избор, защото съвсем няма места по улиците или по детските площадки в Ашкелон, в които да сме на несъмнено място от ракетите ", изяснява Фишер-Тургеман.

Историята на 12-годишната Лиел Хецрони раздруса цялостен Израел. Макар гибелта ѝ да не бе доказана публично, фамилията ѝ реши да провежда траурна гала, на която вместо натрупа на детето бяха заровени нейни персонални движимости, някои облекла и обичаната ѝ играчка. " Там, където беше тя, не оцеля никой. Ние не сме религиозно семейство и формалното заравяне не ни е толкоз значимо ", сподели неин родственик пред израелските медии. 40 дни след нападението момичето към момента не е разпознато.

" Нашият живот се трансформира в пъкъл "

Хинд Виша, нейният брачен партньор и трите им деца едвам преди няколко дни са напуснали северната част на Газа и са потърсили леговище в южната част на линията. Дъщеря им Салма е на 11 години, момчетата Мохамед и Меджид са на девет и четири. " Нашият живот се трансформира в пъкъл във всяко отношение. Децата ми непрекъснато крещят. Аз рева с тях, а от време на време и викам дружно с тях ", споделя по телефона майката пред Дъждовни води. " Изпитвахме смъртен боязън ", напомня си тя и изяснява, че в последната седмица, която прекарали в жилището си в град Газа, им се наложило да разпределят на порции дребното количество вода и храна, които им били останали.

" Децата ни претърпяха цялостен месец на смут и боязън. И постоянно ще помнят това. Благодарна съм на господ, че още сме живи и децата ми са на несъмнено място, само че се надяваме някой да ни избави от ужасния пъкъл и най-после да можем да се върнем в дома си ".

" Газа се трансформира в гробище за децата "

Не единствено Хинд Виша се усеща по този начин - десетки хиляди палестински родители в Газа са в същото състояние. По данни на ръководеното от " Хамас " здравно министерство в Газа са били убити над 4600 деца, 9000 са ранени. За доста от децата и младежите в Газа това е към този момент петата война, която им се постанова да преживеят. Но толкоз ужасно не е било в никакъв случай.

Населението в Газа е младо: съвсем половината - 47,3 % - от неговите 2,2 милиона поданици са под 18 години, гласят сведенията на палестинската статистическа работа. Според Уницеф досега към 1,5 милиона души са били прогонени от домовете си поради войната, измежду тях и минимум 700 000 деца. " Газа се трансформира в гробище за децата. Всеки ден биват избити или ранени стотици девойки и момчета, както оповестяват медиите ", сподели предходната седмица генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш.

We know it is still possible to make the 1.5° limit a reality.

It requires tearing out the poisoned root of the climate crisis: fossil fuels.

And it demands a just, equitable renewables transition.
— António Guterres (@antonioguterres)
Изпълнителната директорка на Уницеф Катрин Ръсел предизвести, че враждуващите страни правят тежки нарушавания на правата на децата - убийства, осакатявания и отвличания, набези против учебни заведения и лечебни заведения. " Уницеф осъжда всичко това ", посочи Ръсел. Тя добави и че доста деца евентуално са затрупани под останките на разрушените здания, което е " трагично следствие от потреблението на експлозиви в жилищни региони. Същевременно в болница в линията Газа новородени починаха, защото клиниката остана без ток и здравното обслужване е било прекратено ".

Изгубено детство

Рания Мушташа и нейното семейство всекидневно би трябвало да търсят храна, чиста вода и функционираща тоалетна. Но тя се безпокои и от тежките последици, които тази война ще нанесе на децата ѝ. " Децата не могат да вървят на учебно заведение, да се срещат с другари или най-малко да поддържат с тях контакт по интернет, защото няма връзка. Децата са най-засегнати от войната - те губят детството си и всички обичани неща в живота си. Те живеят в непрекъснат боязън ", споделя майката по телефона в диалог с Дъждовни води.

Седемчленното семейство живеело в източната част на град Газа и трябвало да напусне дома си още при започване на войната. Оттогава са се местили два пъти и в този момент живеят при родственици на юг.

" Когато слушаме новините по радиото, щерка ми Рана все ме пита: " И с нас ли ще се случи същото? Не желая да умра ". Трудно ми е да я успокоя, когато вижда страха в моите очи и вижда по какъв начин рева поради бомбите, ужаса и влошаващата се обстановка ", споделя Мушташа. " Малкото ми дете непрекъснато ме пита за какво тази война е друга и по кое време ще свърши. Няма отговор, само че се надявам краят ѝ да настъпи скоро ".
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР