Когато миналата година Take-Two Interactive обявиха придобиването на създателите на

...
Когато миналата година Take-Two Interactive обявиха придобиването на създателите на
Коментари Харесай

Да хвърлиш $12.7 млрд. в кофата за боклук

Когато предходната година Take-Two Interactive оповестиха придобиването на основателите на Farmville и Words with Friends Zynga мнозина видяха стратегически верен ход в действието на Строс Зелник и компания. Всеки през днешния ден е залепен за дребните екрани и десетки милиони играят интензивно игри на смарт телефоните си. Take-Two имат постоянни позиции на конзолния и PC пазара и този на мобилните игри наподобява като естествена еволюция за компанията. Но в случай че не сте проспали последните три години в някоя пещера, то знаете, че всичко несъмнено през днешния ден е нестабилно. Което и се случва с мобилната гейм промишленост в последните две години. Отделно от това, както разкрива репортаж на Сесилия Д’Анастасио от страниците на Bloomberg, в навечерието на придобиването на Zynga, компанията към този момент изпитва съществени усложнения и предлагането на Take-Two се явява избавление за тях. Но за Take-Two стартира да наподобява като неуспех на стойност $12.7 милиарда. Прибавете към горните две и признатите преди две години нови политики на Apple за възбрана на приложенията да наблюдават местоположението на потребителите и ще разберете за какво всичко тук се обърква.

Бизнес анализаторът Ерик Крес показва, че Zynga просто не са били готови за хода на Apple. Няколко заглавия на компанията от последните години могат да се дефинират като прям неуспех, а приходите от петте най-големи заглавия на Zynga са спаднали с съвсем една пета (23%), следвайки отрицателните трендове на пазара на мобилни игри, почнали в средата на предходната година. Компанията разгласява едвам три нови игри през тази година, а за идващите 12 месеца е планувано излизането на едвам две, като една от тях – мобилен план от света на „ Межузвездни игри “ е заглавие, чиято премиера се отсрочва към този момент три пъти. Всъщност, Zynga освен не оказва помощ за възхода на Take-Two, а таман противоположното: през май стана ясно, че обезценяване на активите на Zynga ще излезе на Take-Two Interactive на $465 милиона.

А времената за Zynga напълно не бяха по този начин преди. Когато през 2009 те пускат Farmville, играта е цялостен шлагер, а през 2011 Фейсбук афишират, че Zynga и Farmville са съдействали за 12% от прихода на компанията. Но наподобява времето, в което десетки хиляди мобилни фермери градяха своите стопанства и канеха другари, до момента в който гледат реклама, са окончателно отминали. Постепенно нападателните политики на компанията да натрупа положение от хората си отблъсква освен елементарните смарт телефон консуматори, само че и акционерите, като първичното тръжно наддаване за акциите на компанията са на половина от плануваното от анализаторите. Zynga намират избавление в мобилния гейминг, придобивайки по-малки компании. Създават мобилни версии на двете си съществени игри, вършат казино и пъзъл игри с вярата това да са заглавия, които ще се играят с години. Времето отпреди десетина години, когато мобилният гейминг печели огромните пари на фондове и акционери наподобява е минало. Особено за Zynga, които през днешния ден нямат наличие в листата с десетте най-играни игра за Android или iOS (по данни на Sensor Tower). В сегашния миг Zynga разчитат в действителност доста на Star Wars: Hunters, игра, която се създава от пет години с екип от към 150 индивида – изпитание, което наподобява по-подходящо за ААА конзолно заглавие, в сравнение с за мобилна игра. Но всичко това е в някакво несигурно бъдеще. Както се оказаха и очакванията на геймърите за RDR Mobile и другите огромни шлагери на Rockstar да излязат за смарт телефони след придобиването на компанията от Take-Two.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР