Когато Марк Райбърт основава Boston Dynamics през 1992 г., тогава

...
Когато Марк Райбърт основава Boston Dynamics през 1992 г., тогава
Коментари Харесай

Основателят на Boston Dynamics за бъдещето на роботиката

Когато Марк Райбърт основава Boston Dynamics през 1992 година, тогава той не знае, че компанията ще се занимава с роботи. Но в този момент, с появяването на Atlas и Spot, тя е водещият международен водач в региона на ходещите роботи. С комерсиализацията на технологията Рейбърт се интересува от ден на ден от бъдещето на роботиката. В изявление за Spectrum той споделя, че дроидите на бъдещето ще се учат от хората, ще ремонтират оборудването и няма да стопират да танцуват.

Доскоро инженерите на Boston Dynamics не се замисляха за практическата страна на въпроса – те просто разработваха двукраки и четирикраки роботи, способни да извършват всевъзможни невероятни трикове. А когато пристигна време да стартират да продават, се оказа, че тези занимателни машини не могат да предложат нищо в действителност належащо за хората. През 2022 година Райберт основава Института за изкуствен интелект Boston Dynamics с пари от Hyundai, който две години по-рано придобива компанията му. Първите планове на института неотложно бяха ориентирани към намиране на на практика приложения за роботите.

На конференцията за автоматизация ICRA 2023 през май Райберт изнесе тирада, в която разиска задачите на компанията, като сложи специфичен акцент върху развиването на потребни за индивида умения в роботите. Така да вземем за пример той се надява да ги научи да следят, схващат и повтарят човешките дейности – и в случай че не схващат нещо, да питат. Друга практическа задача, която машините могат да извършват, е инспекция и ремонт на оборудването.

Журналистите от Spectrum разговаряха с създателя на Boston Dynamics за посоките, в които ще се развива актуалната роботика. Според него институтът поставя доста старания, с цел да накара роботите да се научат да боравят по-добре с предметите. През последните 50 години е реализиран прекомерно дребен прогрес в тази област и Райберт се надява да поправи това, като премине от статично манипулиране на обектите към динамично манипулиране, което е по-близко до метода, по който хората боравят с нещата.

Що се отнася до насаждането на боязън от роботите в публичното мнение, Райберт счита, че хората в действителност харесват роботите.

„ Или най-малко доста хора могат да харесват роботите, макар че от време на време се опасяват от тях. Но мисля, че хората просто би трябвало да ги опознаят по-добре и в един миг бих отворил център, в който хората биха могли да взаимодействат с роботите по положителен метод. Работим интензивно по този въпрос “, сподели той.

Част от тази цел – да се покаже, че роботите не са рискови – е реализирана посредством видеоклипове с танцуващи и скачащи Атласи. Те провокират прочувствена реакция у феновете. Но за Райберт задачата на сходни осъществявания е по-земна – да научи роботите не просто да се движат в програмирана поредност, а фактически да стартират да танцуват: да слушат музика, да се движат в такт, да координират придвижванията си с тези на сътрудниците си, да показват страсти в танца.

„ Всеки път, когато си помисля за това, се запитвам дали не съм станал прочувствен, тъй като роботите не би трябвало да възприемат или излъчват страсти “, признава Райберт. „ Но все пак тази мисъл ме очарова “.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР