Когато Мани Пакиао застана на ринга срещу Кийт Търман в

...
Когато Мани Пакиао застана на ринга срещу Кийт Търман в
Коментари Харесай

Мани Пакиао се върна на върха на 40 години

Когато Мани Пакиао застана на кръга против Кийт Търман в събота в Лас Вегас, възможностите му за победа не изглеждаха изключително огромни. Макар и една от огромните митове на бокса, филипинецът въпреки всичко е на 40, а отсреща му бе боксьор, който нямаше загуба в кариерата си и е с 10 години по-млад от него. Когато Пакиао прави дебюта си в профи бокса през 1995 година, Търман е единствено на 6. Американецът пък бе толкоз убеден в триумфа си, че заложи $10 000, че ще завоюва мача с нокаут в първите два рунда, а с изключение на това неведнъж сподели, че ще прати противника си в пенсия.

Пакиао единствено се усмихваше на заканите на противника, а на кръга още веднъж потвърди, че е един от най-великите боксьори в историята, и добави още една глава в забележителната си кариера. Той победи Търман в страховит мач и завоюва купата на международната боксова асоциация (WBA) в полусредна категория. 40-годишният филипинец стана най-възрастният първенец в тази категория в историята, както и петият най-възрастен във всички категории. Пакиао освен надигра по-млад, по-силен физически и по-едър съперник, а още в първия рунд го смъкна и в нокдаун. Според специалисти срещата с Търман е измежду претендентите за мач на годината в бокса. Филипинецът взе международна купа цели 21 години след спечелването на първия си огромен пояс в бокса. За Пакиао това бе 15-и мач в MGM Grand в Лас Вегас, а дебютът му в същата зала бе преди 18 години.

Постижението му е удивително освен поради възрастта му, а и поради метода, по който се завърна на върха. В последните няколко години той постоянно бе подложен на критика за представянето си, както и за някои от загубите си. Пакиао слуша апели да се отдръпна още от 2012 година, когато загуби с жесток нокаут от Хуан Мануел Маркес. След това пристигна скандалната загуба по точки от Тимъти Брадли, а рецензиите не спираха. Призивите за отдръпване се ускориха след друго скандално проваляне - този път против незнайния дотогава Джеф Хорн през 2017 година Тогава Пакиао бе порязан от съдиите, само че все пак изглеждаше бледа сянка на себе си на кръга. 

Мани, който съчетава тренировките със отговорностите си като сенатор във Филипините, си взе година отмора след въпросната загуба от Хорн, а след завръщането си през юли 2018 година е като прероден. Той реализира три победи в последните 12 месеца, като и трите бяха против положителни съперници - триумф с нокаут против Лукас Матийсе (Арж), по-късно безапелационен триумф по точки против Ейдриън Броунър и в този момент триумфа против Търман, който бе с актив от 29 победи (22 с нокаут) преди мача. Американецът призна, че е бил надигран:  " Имах " нула " в графата със загубите, само че не ме беше боязън да я изгубя. Ако можеш да ме биеш, ще ме биеш. Мани Пакиао го направи и сподели, че има още доста сили. "

Мачът против Търман бе 71-ви в професионалния бокс за Пакиао, който е единственият боксьор със международни трофеи в 8 разнообразни категории. Той към този момент е с 62 победи (39 с нокаут), 7 загуби и 2 равенства. В кариерата си той се е боксирал в общо 486 рунда и е побеждавал съвсем всички огромни имена, с които се е срещал, като се изключи Флойд Мейуедър. В последните години той приспособява стила си към възрастта, а силата на удара му към този момент не е същата, каквато беше преди. Скоростта на ръцете и краката му обаче продължава да е все толкоз впечатляваща, а малко боксьори могат да се похвалят с такава експедитивност. А в събота потвърди за следващ път, че може да печели огромни мачове, този път против звезда от идващото потомство. Самият Пакиао подреди успеха над Търман измежду най-хубавите в кариерата си.

" Мисля, че мога да сложа този мач до триумфа против Антонио Маргарито, до мача с Оскар де ла Оя, до втория мач с Ерик Моралес, до втория и третия мач с Маркес, до първия мач с Марко Антонио Барера. Видяхте какво направих на кръга. Опонентът ми беше доста твърд, доста мощен. За първи път срещам противник, който има толкоз тежки ръце като Кийт Търман ", сподели Пакиао, който даже не включи някои от най-големите си победи, като тези против Мигел Кото и Рики Хатън. 

Ако Пакиао реши да спре с бокса след триумфа против Търман, това ще е съвършеният завършек на кариерата му, тъй като ще си тръгне на върха след следващия огромен триумф. " Той към този момент няма какво да потвърждава, към този момент потвърди толкоз доста ", сподели треньорът му Фреди Роуч след мача. Но Пакиао няма желание да стопира с бокса и ще продължи да се бие и следващата година, макар че става на 41 през декември. " Няма да спирам. Още съм благополучен да съм на кръга. Не знам какъв брой мача ще имам още, зависи от представянето ми. В момента се представям добре. На 40 години към момента мога да се удрям с човек, който е с 10 години по-млад от мен. Все още мога да направя добър мач и да развличам почитателите. Способностите си и силата получавам от Господ и имам вяра, че те са дадени за. А тази цел е да въодушевявам хората. Продължавам с бокса, с цел да вдъхновя хората да преминат границите си и да преодолеят всички трудности ", съобщи боксьорът след прибирането в родината си.

 

--------

 

Отново провокира Мейуедър за реванш

 

Едно от дребното неща, които Пакиао не съумя да реализира в кариерата си, е победа против Флойд Мейуедър. Двамата се срещнаха в най-скъпия мач в историята през 2015. Мейуедър завоюва срещата по точки, а дружно с това взе и 250 млн. $. Пакиао пък изкара 100 млн. Мейуедър бе на първия ред в публиката за мача сред Мани и Търман в Лас Вегас, а това докара до клюки, че може да даде реванш на огромния си противник.

Американецът отхвърли това в обществените мрежи и атакува Пакиао: " Иронично е, че всякога, когато името на Пакиао се появява в медиите, моето име е закачено дружно с неговото. Цялото му завещание и кариера са построени от асоцииране с моето име и е извънредно време да спрете да употребявате марката ми. От години чувам по какъв начин " Флойд се опасява от Мани ", само че когато се бихме, го победих елементарно и накарах всички да си върнат думите! Всички специалисти и критици може да си търсят извинения за какво би трябвало да му дам реванш. Но просто всички са разочаровани, че се отдръпнах с актив от 50:0 и счупих върха на Роки Марчиано. Мразят обстоятелството, че един черен, изпъден от гимназията, надхитри всички и се отдръпна без загуба. "

Пакиао пък бе надалеч по-сдържан, само че още веднъж провокира Мейуедър за реванш. " Флойд Мейуедър, ти пристигна на мача ми, по-късно използваш името ми в постове в обществените мрежи, само че аз се пробвам да съм настоящ през теб? Ако искаш да си настоящ още веднъж - Мейуедър-Пакиао 2 ", написа филипинецът в " Туитър ". Мейуедър обаче отвърна, че и сега изкарва повече пари от Пакиао, и добави: " Ти се биеш, тъй като би трябвало, аз се удрям, когато аз желая! "
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР